Skutečný příběh za snímkem Chyť mě, když to dokážeš: Slavný podvodník operoval skutečné pacienty v nemocnicích

Skutečný příběh za snímkem Chyť mě, když to dokážeš: Slavný podvodník operoval skutečné pacienty v nemocnicích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Chyť mě, když to dokážeš s Leonardem DiCapriem a Tomem Hanksem v hlavních rolích vypráví skutečný a poutavý příběh Franka Abagnalea mladšího. Ten se již od svých 16 let aktivně účastnil nejrůznějších podvodů, díky nimž se stal inspirací i pro hollywoodské tvůrce.

Počátky slavného podvodníka

Frank Abagnale Jr. se narodil v roce 1948 v New Yorku. Jeho rodinný život měl k idylce poměrně daleko. Otcově podnikání se příliš nedařilo a nelehká finanční situace v domácnosti připravila živnou půdu pro Frankovy budoucí aktivity. Ve svých 16 letech tak po neshodách s rodinou odešel z domova a vydal se na cestu legendárního podvodníka. Jeho dráha zločince započala poměrně jednoduchým činem, a sice paděláním šeku. Abagnale však postupně pracoval na své osobité technice podvodu, zejména s využitím vlastního charismatu a sociálních dovedností. Poměrně rychle tak dokázal přesvědčit lidi o tom, že je někým, kým není.

Život plný cizích identit

Prvním velkým podfukem pak bylo vydávání se za pilota společnosti Pan American Airways, což Frank dokázal pouhým pořízením pilotní uniformy a naučením se několika základních leteckých termínů. Svou nově získanou identitu pak využil k cestování po světě, a žil si tak na vysoké noze na úkor nic netušících leteckých společností. Později si přisvojil také identitu lékaře, kdy dokonce přímo operoval skutečné pacienty v nemocnicích. Úspěšně se také vydával za právníka a využíval svých právních znalostí, aby se obhájil před obviněními souvisejícími s jeho předchozími zločiny. Abagnaleův život byl plný vzrušení a neustálého nebezpečí. Postupně tak na sebe začal strhávat i pozornost FBI, která byla odhodlána postavit ho před soud.

Frank Abagnale, podvodník, podle kterého byl film natočen

Frank Abagnale, podvodník, podle kterého byl film natočen | Zdroj: Abagnale & Associates / Creative commons, CC-BY-SA

Ani po dopadení a odsouzení se neměl špatně

FBI pod vedením agenta Josepha Shea Franka neúnavně pronásledovala. Vyšetřování agentury probíhalo v několika zemích a při pátrání po nepolapitelném podvodníkovi čelili mnoha výzvám. Navzdory jeho lstivosti Franka nakonec opustilo štěstí. V roce 1969 byl zadržen ve Francii poté, co ho poznala bankovní úřednice, která viděla jeho fotografii v novinách. Frankovo zatčení znamenalo zlom v jeho životě. Ačkoli za své zločiny čelil mnoha obviněním, byl nakonec z vězení propuštěn a začal novou kapitolu, v níž využil své jedinečné schopnosti a znalosti k chytání jemu podobných. Stal se tak bezpečnostním konzultantem FBI, díky čemuž agentuře umožnil dosud nevídaný pohled do světa podvodů.

Příběh Franka Abagnalea ohromuje i děsí

Životní příběh podvodníka Příběh Franka Abagnalea mladšího nese několik poselství. Tím nejvýznamnějším je pochopitelně varování o nebezpečí podvodu a důsledcích života ve zločinu. Nabízí však také cenná ponaučení o odolnosti, přizpůsobivosti a síle vykoupení. Frankova cesta od podvodníka k poradci ukazuje, že i ti nejzatvrzelejší zločinci mohou najít cestu k lepšímu životu. Jeho příběh je také připomínkou toho, že zdání může klamat a že bychom se měli mít vždy na pozoru před lidmi, kteří se zdají být až nereálně příjemní a dobrosrdeční. Příběh, který popisuje i film Chyť mě, když to dokážeš, je tak svědectvím o lidské schopnosti konat dobro i zlo a o důležitosti volby, která vede k plnohodnotnému životu.

Filmové zpracování je zvládnuto na výbornou

Podíváme-li se na život Franka Abagnalea v širším měřítku, můžeme v něm vidět směsici zločinu a intrik, ale také již zmíněného vykoupení. Přestože Frankovy činy lze jen stěží omlouvat a jeho chování bylo nepopiratelně špatné a protizákonné, končí jeho příběh veskrz pozitivně. Přidáme-li k tomu navíc skutečnost, že se o jeho ztvárnění zasloužil geniální Leonardo DiCaprio v doprovodu Toma Hankse jako jeho rivala, to vše pod režisérskou taktovkou Stevena Spielberga, nabízí snímek Chyť mě, když to dokážeš unikátní pohled na život kriminálníka, který si nakonec našel cestu na správnou stranu zákona.