Skutečné útěky z věznic s Morganem Freemanem někdy předčí i hollywoodské trháky

Skutečné útěky z věznic s Morganem Freemanem někdy předčí i hollywoodské trháky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Proslulé útěky z vězení se často mění v lidové legendy, protože o tom, jak se odehrály ve skutečnosti, se většinou nemluví. Nový zajímavý dokumentární seriál se ohlíží za nejslavnějšími z nich a nevynechává ani nejmenší detaily.

Útěk z věznice Alcatraz se znovu odehraje přímo před vašima očima díky dramatickým rekonstrukcím, dynamickému ději a špičkovým vizuálním efektům. Každá epizoda rozebírá krok za krokem pečlivý plán prchajících trestanců, jejich únikovou cestu, ale i napjaté pronásledování, které nevyhnutelně a okamžitě následovalo. Pořadem provází Oscarem oceněný herec Morgan Freeman, který zazářil v legendárním filmu Vykoupení z věznice Shawshank.

Zdroj: FTV Prima

V červenci se každý týden v úterý večer na Prima ZOOM s kamerou podíváme do těchto věznic:

2. 7. – Acaltraz

V prvním dílu zamíříme do sanfranciského zálivu do vězení Alcatraz. Otevřen byl roku 1934 a měl tehdy nejmodernější vybavení, a to včetně detektoru kovů. Cely byly na několika úrovních, nechyběly ani strážní věže. A i kdyby vězeň vše překonal, čekala ho ledová voda zálivu. V Alcatrazu byla skutečná elita – ti nejhorší zločinci. Na začátku 60. let se tu sešla čtveřice „podvodníků“. Allen West byl zloděj aut. Ten dostal práci údržbáře a s ní i myšlenku, jak odtud pláchnout. Frank Morris byl tichý, chytrý a také velmi úspěšný uprchlík z různých zařízení. A dále partu doplnili bratři John a Clarence Anglinovi – mírumilovní a vynalézaví bankovní lupiči. Prvním úkolem bylo dostat se k sobě do sousedních cel. To se časem díky dobrému chování podařilo.

Nyní mohli plánovat, jak se dostat ven. Podívejte se, jak se jim to povedlo. Jeden den v 7 hodin ráno došlo k počítání vězňů, a tedy i zjištění, že skupinka chybí. Rozpoutala se největší pátrací akce v dějinách…

V roce 1979 se diváci mohli podívat na filmovou verzi útěku ve filmu Útěk z Alcatrazu s Clintem Eastwoodem. Film je k vidění na prima+ a Skyshowtime.

9. 7. – North Country Breakout

Dannemory – Clintonovo nápravné zařízení na severu New Yorku je obehnáno devítimetrovou zdí, postavenou přímo na skalním podlaží. O útěk se pokusil dvojnásobný vrah Richard Matt, odsouzený na 25 let. V Dannemoře byl 7 let. S útěky měl své zkušenosti, neboť už pláchl z jednoho okresního vězení. Komplicem se mu stal David Sweat, který se podílel na vraždě šerifa. Seděl většinu svého dospělého života. Seznámili se překvapivě při malování a v lednu 2015 začalo jejich pětiměsíční plánování útěku. Povedlo se?

16. 7. – El Chapo

skutečný EL Chapo Guzmán
skutečný EL Chapo Guzmán | Zdroj: Public domain, autor Ministerstvo spravedlnosti Spojených států, Wikimedia commons

Další bude věznice Puente Grande nedaleko Guadalajary v Mexiku. Tam skončil narkobaron Joaquin Guzman neboli El Chapo – vůdce kartelu Sinaloa. Díky drogám byl miliardářem, a tak uplatil, koho mohl, včetně zástupce šéfa bezpečnosti Damaso Lopeze. Měl nekonečný přístup k alkoholu, ženám i telefonu. Z vězení tak v pohodlí dál řídil svůj kartel. Dal zbudovat podzemní tunel pod hranicemi do USA. V roce 2001 se změnily zákony a hrozilo, že bude vydán do USA. To nemohl dopustit, a tak se začal zabývat útěkem. Uplatil další dozorce, mezi nimi také tichého zaměstnance Chita. 19. ledna 2001 ho tento muž nabral do koše pro špinavé prádlo a provezl ho ven. Tam čekal vůz, v jehož kufru opustil věznici. Podplacenou měl i policii, a proto se až ta federální vydala po jeho stopách. On pokračoval vrtulníkem a pak zase vozem do Mexiko City. Tam byl obklíčen policií, přičemž netušil, kdo z nich je uplacen. Řidič ho ujistil, že policie udělala ve skutečnosti blok, aby k němu nikdo nemohl. El Chapo zůstal na svobodě 10 let, přičemž jeho obchod vzkvétal a on dál a dál bohatl. V roce 2014 se tlak na jeho dopadení zvýšil a přes IT experta se podařilo nabourat do jeho zašifrované telefonní sítě. Lokalizovali čtvrť, kde se nachází, našli dům a přišli ho zadržet. El Chapo nezaváhal a zmizel v tunelu pod falešnou vanou. Pláchl on, milenka, sekretářka a kuchař. Už 5 dní po útěku byl vypátrán a dopaden v přímořském letovisku Mazatlán. Tentokrát zamířil do federální věznice Altiplano. Z té nebylo úniku, neboť byla tou nejstřeženější a sami vězni tam měli drsné podmínky – 23 hodin na cele, sledovací zařízení na kotníku, sledováni kamerami atd. El Chapo směl mluvit jen s právníkem a třetí manželkou, ale i to stačilo k dalšímu plánu na útěk.

23. 7. – Jak překonat zeď

Věznice Western Pen v Pittsburghu byla roku 1996 přeplněná a zanedbaná. Pro svou devítimetrovou stěnu s hlubokými základy dostala přezdívku Zeď. Trest 10–24 let za vykrádání sejfů si tu odpykával Nuno Pontes, jeho spoluvězněm byl Greg Quiring. Nuno se rozhodl utéct – cely, brány a zeď bral jako hlavolam a pátral po jeho vyřešení. Také měl obavy o svůj život, protože tu bylo opravdu nebezpečno. Z věznice se rozhodl prokopat tunelem. Jak se mu kopání povedlo?

30. 7. – Útěk z Hitlerova sevření

V pátém dílu míříme do nacistického zajateckého tábora Stalag Luft III, kam byli posíláni spojenečtí letci, kteří se pokusili utéct z jiných zajateckých táborů. Místo bylo zabezpečené tak, že se zdálo být nemožné odsud pláchnout – sypká půda, seismografické mikrofony, 2 ostnaté ploty, strážní věže, nástražný drát atd. Velitel britského letectva, 33 letý Roger Bushell, byl však odhodlán se odtud dostat za každou cenu. Na jedné z prvních misí byl sestřelen, několikrát ale pláchl, dokonce úspěšně. Dostal se do Československa, když byl zabit Heydrich, ale udali ho, že se skrývá u jedné rodiny. Byl dopaden a znovu zajat, tato rodina pak byla povražděna. V Stalag Luft III se stal vůdcem výboru pro útěk. Bushell chtěl osvobodit přes 200 mužů, dalších 600 to muselo umožnit. Doufal, že kvůli pátrání pak budou staženi vojáci z fronty, a tak nacisty oslabí. Užijte si fascinující historický útěk.

Zdroj článku:
  • Press kit FTV Prima