Škola základ života: Nadčasová komedie o radostech a strastech studentů. Otestujte se, jak dobře si ji pamatujete

Škola základ života: Nadčasová komedie o radostech a strastech studentů. Otestujte se, jak dobře si ji pamatujete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Máte rádi černobílé filmy pro pamětníky? Pokud ani ne, přesto jste mohli u komedie Škola základ života udělat výjimku. Příběh chlapecké třídy jednoho gymnázia je plný komických situací a právem patří mezi nejoblíbenější prvorepublikové snímky.

Filmová komedie Martina Friče spatřila plátna kinematografů již před 86 lety a stále má své místo v programu českých televizních kanálů. Film popisuje problémy studentů a jejich vztahy s pedagogy, ale také ukazuje, že ve škole se umí člověk i pobavit, sedí-li ve třídě ti správní srandisti. Zároveň ovšem zobrazuje i mnoho stereotypů, jako třeba nepochopení ze strany starších učitelů v porovnání s těmi mladšími.

Děj se zaměřuje převážně na jednu třídu gymnázia, která se připravuje na atletické závody s vidinou výhry středoškolského poháru. Jejich sen ale překazí sám ředitel gymnázia poté, co se mu do ruky dostane vydání recesistického školního časopisu, který si z pedagogického sboru tropí pořádnou dávku legrace.

Studenti mají na výběr. Autor se buď přizná a na za závody se pojede, nebo zůstane anonymní a s pohárem se mohou rozloučit. Ačkoliv padá podezření na několik hochů, kteří si často neberou servítky, ku překvapení celému sboru se pak k sepsání časopisu přizná tichý kluk, do kterého by to nikdo neřekl. Časopis však není jediná věc která ohrožuje úspěch gymnázia v získání středoškolského poháru, nýbrž roli hraje i esej nejlepšího atleta, žáka Benetky. Přesto nakonec může startovat a cennou trofej vybojuje. Další detaily o filmu se skrývají v našem kvízu, pojďte si ho vyzkoušet!

 

Zdroj článku: