Simpsonovi: Proč je Maggie skenována u pokladny a další tajemství slavného sitcomu

Simpsonovi: Proč je Maggie skenována u pokladny a další tajemství slavného sitcomu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Populární sitcom Simpsonovi obklopuje řada zajímavých faktů. Pokud patříte k fanouškům nestárnoucího seriálu, o většině z nich pravděpodobně víte, ale možná vám něco uniklo. Třeba původ ceny, která je účtována za malou Maggie v supermarketu, nebo skutečné místo, kde byl postaven domek žluté rodinky.

Výchova dětí se prodraží, naznačil Groening

Od roku 1989 provází animovaný seriál ikonické intro ukazující žlutou rodinu při každodenních činnostech, než se všichni sejdou u nějaké nápadité gaučové scény. Bylo vyvinuto tak, aby se omezila animace potřebná pro každou epizodu, nicméně tři prvky se díl od dílu mění: Bartova zpráva na tabuli, hudba hraná během Lízina saxofonového sóla a gaučový gag, jehož délka se liší v závislosti na potřebách konkrétní epizody.

V úvodní sekvenci je Maggie skenována u pokladny v supermarketu a částka, která se pak objeví na obrazovce, odráží odhadované měsíční náklady na výchovu dítěte v USA v té době, což bylo tedy 847,63 $ (více než 19 000 Kč).

Po nějakou dobu tvůrci ponechali částku beze změn, ale v roce 2009 sitcom aktualizoval úvodní sekvenci a vylepšil mimo jiné i vtip se skenerem. Ve své současné verzi pokladna ukazuje 243,26 $, dokud není Maggie naskenována. Poté se částka zdvojnásobí na 486,52 $. Matt Groening na to nikdy nereagoval přímo, ale naznačil, že mít dítě může zdvojnásobit vaše životní náklady. Malý detail říká, že výchova dětí byla a stále je drahá. To odráží ekonomickou realitu, jíž současné rodiny čelí.

Ve Speciálním čarodějnickém díle XXIV, což je 2. epizoda 25. série, dostává cenovka Maggie satanistický nádech, když udává číslo „666“.

Jeden Springfield vedle druhého

Každý fanoušek sitcomu ví, že ani samotné postavy kolikrát netuší, ze kterého Springfieldu, respektive státu, vlastně pocházejí. Matt Groening si za dějiště vybral právě Springfield kvůli tomu, jak běžné je to v Americe jméno města. Objevuje se v nejméně 29 státech. Navzdory tomu, že v roce 2012 prozradil, že pojmenování vzešlo od Springfieldu v Oregonu, ležícího poblíž jeho rodného města Portlandu, záměrně udržoval fiktivní stát v tajnosti. V očekávání úspěchu Simpsonových si totiž říkal, že by bylo skvělé, kdyby si každý mohl představovat, že se děj odehrává právě v jeho Springfieldu.

Když už je ale řeč o Portlandu v Oregonu, dodejme, že jména několika vedlejších postav byla převzata z jeho ulic. Flanders Street poskytla příjmení Homerovu sousedovi Nedovi. Určitě snadno uhodnete, které postavy se pak skrývají za názvy Burnside Street, Lovejoy Street, Van Houten Avenue nebo Quimby Street. Dokonce i místo, kde stojí dům Simpsonových, tedy Evergreen Terrace, je skutečnou ulicí v Portlandu. Bohužel tam ale onen slavný domek nenajdete. Zato byl roku 1997 postaven v Hendersonu v Nevadě coby součást propagační kampaně pro show Pepsi a Foxu. Dům byl navržen, postaven, namalován a vyzdoben tak, aby se co nejvíce blížil seriálovému. Na dvorku nechyběl ani Bartův domeček na stromě.