Sherlock: Světoznámý příběh Arthura Conana Doyla v režii britské BBC

Sherlock: Světoznámý příběh Arthura Conana Doyla v režii britské BBC
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čtyři minisérie, v každé tři napínavé příběhy zasazené do 21. století. To vytváří ještě ostřejší a živější atmosféru dnešní kriminální doby a poskytuje tvůrcům nový rozměr nápadů a zápletek.

Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) a jeho spolubydlící, přítel a pomocník John Watson (Martin Freeman) mají práce až nad hlavu. Sherlock, známý svým nadlidským smyslem pro detail a vysokou inteligencí, se však nepotýká jen se svými případy, ale také se zkostnatělou společností.

Ochutnávka z první minisérie

Sherlock: Studie v růžové

Doktor John Watson se právě vrátil z války v Afghánistánu, kde byl vážně zraněn, a s následky se potýká dodnes. Po odchodu z armády neví, co se sebou, navíc nemá moc peněz ani bydlení. Seznámení se Sherlockem Holmesem, který má byt a hledá spolubydlícího, se tak zdá jako dar z nebes. A to i přesto, že se Holmes ukáže jako pořádný podivín. Sherlock je navíc něco jako soukromý detektiv a londýnská policie ho zrovna poprosila o spolupráci při vyšetřování případu, z nějž se místo čtyř sebevražd vyklubou čtyři vraždy. Z Watsona se tak stává Sherlockův asistent a partner při vyšetřování, které může mít pro oba smrtící následky.

O natáčení

Tato epizoda je volnou adaptací novely „Studie v šarlatové“ (A Study in Scarlet) od Arthura Conana Doyla.

Polibek, který dá Sherlock na tvář paní Hudsonové, nebyl ve scénáři. Herec Benedict Cumberbatch, který ztvárnil Sherlocka, se s herečkou Unou Stubbsovou hrající paní Hudsonovou zná od mládí, a jeho reakce tak byla zcela spontánní.

Mnoho scén z tohoto dílu série se natáčelo venku a v noci v zimě, která se ukázala být nejchladnější v Británii za poslední tři dekády. Martin Freeman v době natáčení uklouzl při vystupování z auta a zlomil si zápěstí, takže mu v následujících týdnech musela být na mnoho záběrů sundávána sádra a následně opět nandávána. Benedict Cumberbatch, který si celou dobu natáčení myslel, že trpí přetrvávající chřipkou, nakonec skončil v nemocnici s život ohrožujícím zápalem plic.

Sherlock: Slepý bankéř

Sherlock na žádost bývalého spolužáka vyšetřuje vloupání do banky, ze které nebylo vůbec nic odcizeno. Na jedné ze stěn však zůstalo záhadné graffiti. Sherlock v něm rychle poznává vzkaz pro jednoho z pracovníků banky, který je však vzápětí nalezen mrtvý ve svém zamčeném bytě. Stopy zavedou Sherlocka s Watsonem do čínského obchodu, k pracovnici muzea Soo Lin a síti pašeráků uměleckých předmětů. Mocný syndikát jde přes mrtvoly, a to doslova, a v jejich spárech se ocitne i Watson se svojí novou přítelkyní.

Zajímavosti

Olivia Pouletová, představitelka přítelkyně zavražděného bankéře Amandy, je bývalou partnerkou Benedicta Cumberbatche. Žili spolu přes dvanáct let.

Jedná se o jedinou epizodu série, kde se neobjeví Sherlockův bratr Mycroft ani inspektor Lestrade.

Sherlock: Velká hra

S případem tentokrát přichází Sherlockův bratr Mycroft, který pracuje pro vládu. Jeden z jeho kolegů, který připravoval projekt nových raket, byl nalezen mrtvý a plány jeho přelomové práce zmizely. Sherlock však zároveň pátrá po neznámém zločinci, který přikládá lidem na tělo bomby a dává Sherlockovi časový limit na vyřešení případů, které mu zadá. Sherlockovi při vyšetřování dochází, že hádanky s bombami jsou jen rozptýlení, aby nestihl najít raketové plány včas. Ví, že si s ním hraje Moriarty. Má se s ním sejít, ale Watson se dostane na místo první. Další obětí s připevněnou bombou je tak on. Moriarty se ukáže být strůjcem mnoha nedávných zločinů, které Sherlock řešil, a nyní chce, aby se Sherlock své kariéry vzdal a klidil se mu z cesty. Sherlock to samozřejmě odmítá, ale zároveň je v přímém ohrožení života jeho nejlepší přítel. Jak celá situace dopadne?

Už na podzim ve vysílání PRIMA KRIMI.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text