Seriálové putování po krásách české vlasti: Román F. L. Věk je spjatý s Dobruškou, režisér Filip musel trochu improvizovat

Seriálové putování po krásách české vlasti: Román F. L. Věk je spjatý s Dobruškou, režisér Filip musel trochu improvizovat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro scenáristu Ottu Zelenku musela být práce na scénáři velkou výzvou, protože román Aloise Jiráska má pět svazků a Jirásek na románu pracoval řadu let. Zelenka musel vybrat materiál pro pouhých 13 epizod.

Dílo z našeho národního obrození natočil zkušený režisér František Filip, kterému žádný žánr nebyl cizí a dokázal lidem naservírovat jak vážnou klasiku, tak humor, jako to bylo v případě seriálu Chalupáři.

Seriál F. L. Věk se moc nelíbil v době vzniku schvalovatelům a poslední epizoda se ani nesměla vysílat. Podněcovat národ k sebevědomí a k duchovní síle víry nebylo žádoucí. Diváci si tak kompletní seriál mohli užít až po roce 1989.

Lokace pro natáčení

V době, kdy počátkem 70. let seriál vznikal, už se filmaři nemohli spolehnout na natáčení v Dobrušce. Městečko bylo už moc moderní. Proto se na východě Čech hledaly jiné lokace, kde by se mohl děj rodáka z Dobrušky Františka Vladimíra Heka rozvinout.

V Dobrušce sice stále stál Hekův rodný dům, který dokonce přežil dva velké městské požáry, ale bohužel už neodpovídal době, do které byl seriál zasazený. Vlastně jedinou použitelnou lokací byl hřbitovní kostel sv. Ducha ze 16. století na okraji města. Ten se v seriálu objevil opakovaně, když František opouští rodné město a zase se vrací domů. Stavba kostela se objevila i v Babičce, kterou natočil Moskalyk.

Nové Město nad Metují filmařům vyhovovalo

Nové Město nad Metují se nachází nedaleko Dobrušky a díky městské památkové rezervaci se v části města zastavil čas. Kupecký krámek rodiny Věků vznikl sice v ateliéru, ale exteriéry se točily právě v Novém Městě nad Metují. Dnes je v něm cukrárna, a protože v něm krátce žila rodina Bedřicha Smetany, je opatřený i pamětní deskou.

Celé náměstí se v seriálu objevilo hned několikrát. Filmaři zavítali i do kostela na náměstí a do ulice, která je u zámku. Právě tam František štípal dříví poté, co se se skloněnou hlavou vrátil ze světa domů.

V seriálu si zahrála také budova muzea, kde byl zřízený hostinec, a zámecké zahrady měly vytvořit iluzi zahrady Strahovského kláštera v Praze, kde František studoval. Znalci určitě poznají velkou zámeckou věž, která jasně prozradí, že jde o Nové Město nad Metují.

František Filip se rozhodl nahradit i další scény, které se měly odehrávat ve Strahovském klášteře. Využil prázdné prostory kláštera v Broumově. Schody, kde malý František potkává císaře Josefa II., dnes vedou do tamního muzea.

Se seriálem F. L. Věk putovali filmaři ještě na další místa východních Čech. Například krásnou Žalmanovu chalupu našli na Náchodsku v Machově.

Rodný dům F. L. Věka si pak nezahrál ten v Dobrušce, ale šlo o dům v místní části Machova, obci Nízká Srbská.

Seriál F. L. Věk je v nabídce ČT1 od 25. srpna.

Zdroje článku: