Seriál Docent II: Fousová úspěšně absolvovala kurz šeptání a nebude pořád vřeštět jako pavián

Seriál Docent II: Fousová úspěšně absolvovala kurz šeptání a nebude pořád vřeštět jako pavián
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát se diváci dočkají třídílné minisérie. Jak ale prozradila kreativní producentka Jiřina Budíková, tím životy seriálových postav nekončí a dočkáme se i dalšího pokračování. Celkem by měly vzniknout čtyři série, které k divákům budou přicházet pravidelně na podzim.

Od případů v první sérii uplynuly dva roky. Tým kriminalistů si žije svým životem, docent Stehlík přednáší na policejní akademii a Fousová působí na policejním prezidiu. Ivan Trojan je v hlavní roli kriminální minisérie opět důležitou součástí pražské mordparty, které zamotá hlavu nejen chladnokrevná vražda mladé ženy, ale také znovuotevření případu z devadesátých let.

Docent Stehlík a Fousová
Docent Stehlík a Fousová | Zdroj: © Česká televize

Plukovník Šera (Ondřej Vetchý) si pro docenta Stehlíka s prosíkem dojde, protože potřebuje jeho pomoc. V současné Praze se odehraje vražda, která nápadně připomíná nevyřešenou sérii vražd z počátku devadesátých let. Právě tyto případy zůstaly nevyřešené jako Šerův pomník. A kdo se umí lépe hrabat v archivech a nacházet souvislosti v zaprášených a skoro zapomenutých svědectvích než systematický a pečlivý docent Stehlík?

Šera přece jen trochu změní na puntičkářskou práci docenta názor, když ho potřebuje, ale ne všichni na oddělení pražské mordparty to vidí stejně. Opět se najdou protřelí kriminalisté (Hádek a Taclík), kteří docentovu práci silně podceňují, a tak na oddělení je občas pěkné dusno. Stehlík po předchozích úspěších na oddělení získal zdravé sebevědomí, takže si dokáže s posměšky poradit svým jemným sarkasmem. Nikdy ale nevypadne z role noblesního gentlemana starého střihu.

Tereza Ramba v roli Fousové podle režiséra Jiřího Stracha absolvovala kurz šeptání, aby ji vůbec na ministerstvu nechali pracovat. Jen je škoda, že na televizní obrazovce to diváci neuvidí. Fousová se v administrativě trochu nudí, a tak když přijde možnost vrátit se k reálnému vyšetřování a trochu si zakřičet v terénu, po nabídce skočí. Dle slov Stracha se diváci nemusí obávat, protože „tahle postpubertální protekční ministerská dcerka za pár let uzrála a volume už používá jen v nezbytných případech“.

Tereza Ramba
Tereza Ramba | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Tři otázky pro Ondřeje Vetchého

Jaký je vztah mezi vaším vedoucím oddělením kriminálky a docentem Stehlíkem?

Myslím si, že v druhé sérii se postavy usadily, zklidnily, stabilizovaly a nadefinovaly. V úvodu byly v antagonistickém vztahu, postupně dochází k tomu, že postava pana docenta se stává největším spojencem pana Šery. Svádíme na dálku i na blízko bitvy se svými kolegy, kteří jsou ambiciózní, kteří mají pocit, že jsou stejně dobří, nebo už mnohem lepší, a že s docentem Stehlíkem patříme do starého železa. Pouto, které mezi nimi vzniká, je moc hezké. Je to silné a je to dojemné. Prosakuje to i do mého vztahu s Ivanem Trojanem.

Nepřerůstá Šerovi to oddělení někdy přes hlavu?

Jsou tam velké tenze a je na něj vyvíjen velký tlak, byť nepřímo. Postava Šery je autory scénáře obdařena i jistou dávkou empatie. Nějakým způsobem situaci na oddělení vražd reflektuje a reaguje na ni. Z mého pohledu až příliš velkoryse, já osobně bych byl mnohem příkřejší a myslím si, že bych si na pracovišti dokázal zjednat pořádek mnohem lépe než Šera.

Co potřebujete dopředu vědět, abyste se na place cítil příjemně?

Potřebuju vše pochopit, musím to vzít za své, jinak to nemůžu dělat. Když mě někdo tlačí do něčeho, co nejsem schopný přijmout, tak to nemůžu dělat. Jestli něco mám, tak je to schopnost kreativity, tvořivosti, energie, kterou do projektu otisknu. Už před mnoha lety jsem pochopil, že když tam tu energii dám, tak v tom filmu zůstane navždycky. Jsem si vědom, že ne všichni režiséři jsou na to schopni dohlédnout. Skutečnost je taková, že když něco dělám a nejsem rovnocenným partnerem režisérovi a když mě vnímá jen jako nástroj, tak je to pro mě nepřijatelné, a to nemůžu dělat.

Seriál bude na ČT na podzim.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text