Nenechte si ujít mega porci romantiky a dobrodružství: Seriál Angličanka nabízí nový pohled na starý Západ

Nenechte si ujít mega porci romantiky a dobrodružství: Seriál Angličanka nabízí nový pohled na starý Západ
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velice ceněná šestidílná série se objeví překvapivě v letním vysílání ČT. Bude tak jedním z mála projektů, který se neopakuje v letním vysílání posledních dvacet let. Zavděčí se těm divákům, kteří si rádi v létě vychutnají malé westernové dobrodružství.

Série Huga Blicka je vzpomínkou na zemi bez zákona v roce 1890, kdy se ještě osidluje tato rozlehlá krajina. Právě kvůli půdě se sem vydal Eli Whipp (Chaske Spencer), rodák z Pawnee a bývalý zvěd kavalérie americké armády. Poté, co přišel dvakrát o svůj domov, vydal se do Nebrasky, aby se přihlásil o akry půdy, které mu podle zákona náleží za službu v armádě. Byl sice varován, že od bílých mužů nic nedostane, ale i tak se rozhodl svůj nárok uplatnit. Nakonec, neměl moc na výběr, pokud chtěl někde začít nový život.

Naší hlavní seriálovou hrdinkou je lady Cornelia Lockeová (Emily Blunt), která přijíždí z Anglie do Kansasu a pátrá po stopě muže, kterého považuje zodpovědného za smrt svého syna. Tam najde nelítostného pana Wattse (Ciarán Hinds), jak mučí bývalého vojáka Eliho. Snaží se jej ze zajetí vykoupit, ale marně. Je jasné, že zprávy o jejích pomstychtivých úmyslech ji předstihly a že Watts dostal instrukce ji zabít. Vražda bude připsána Elimu.

Cornelia a Eli se tak poznávají za velice podivných okolností, ale oběma je jasné, že si musí pomáhat, aby vůbec přežili. Vzájemně se začnou chránit a při cestě rozlehlými pláněmi se snaží pochopit jeden druhého. Každý pochází úplně z jiného prostředí a má naprosto odlišné představy o životě, o spravedlnosti i o míru. Jak jde čas, vztah mezi těmito smutnými a ztracenými dušemi se prohlubuje. Oba se trochu brání vzájemné náklonnosti, dokud nezjistí, že to, co cítí, není obyčejná touha po románku nebo po lidském teple, ale naplňuje je pravý cit. Najednou už není nic zakázáno.

Chaske Spencer jako Eli Whipp
Chaske Spencer jako Eli Whipp | Zdroj: Drama Republic & All3Media International / © Česká televize

Cesta není jen o poznávání se navzájem, ale na své dobrodružné výpravě potkají celou řadu postav, které doplňují atmosféru místa i doby. Vykreslují bezcitnost a násilí v zemi bez zákonů, na druhé straně ukazují i krásnou krajinu a lidi, kterým nevadí samota.

Seriál také připomíná masakry na původním obyvatelstvu, na kterých byl postaven Nový svět. Ukazuje krutost vojáků i příběhy lidé, kteří hledají záchranu.

Chaske Spencer, který se nejvíce proslavil rolí vlkodlaka Sama Uleyho ve filmech Twilight, je ve své roli silným, tichým a inteligentním mužem, ale také je ovládán frustrací, smutkem a vztekem dobrého muže nuceného k hrozným kompromisům.

Emily Blunt divákům představuje ženu, která se díky svému odhodlání stala statečnou, neohroženou a poháněnou touhou odhalit tajemství spojené se smrtí milovaného syna. Když se jí to podaří, vše najednou začne dávat smysl.

Něco ze zahraničí

Recenze od Ethan Railton-Storry 

Tohle je jeden z nejlepších seriálů roku.

Tento krví nasáklý příběh o pomstě je bohatý na úžasné dialogy, strhující herecké výkony a nádherné vizuální vyprávění zachycující drsnou a nádhernou přírodní krajinu, kterou představuje každý záběr. Emily Blunt a Chaske Spencer jsou na obrazovce společně dokonalí. Jejich dokonalá chemie pomáhá obohatit spojení, které cítíte s jejich postavami. Hugo Bilck pochopil a vnesl spravedlnost do západního žánru. Šest epizod skutečně skvělé televizní zábavy. Emocionálně nabité finále přináší blaženě hořkosladký závěr tohoto nádherného příběhu.

Na výlet do drsných časů doprostřed divoké, ale nádherné krajiny se vydáme už 26. června s ČT1 ve večerních hodinách.

Zdroje článku: