Seriál 1883: Cesta na západ za vysněnou půdou nebyla snadná. Poutavý příběh rodiny Duttonových vás nadchne

Seriál 1883: Cesta na západ za vysněnou půdou nebyla snadná. Poutavý příběh rodiny Duttonových vás nadchne
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo na tento seriál narazil na streamu, nejspíš se od něj nedokázal odtrhnout a 10 epizod (celkem devět a půl hodiny) ho dokonale vtáhlo do děje. Pestrý děj, dobrodružství, odvaha, boj o přežití, cesta za snem a divoká příroda. Právě to čeká diváky, kteří si ve vysílání ČT nenechají toto dobrodružství ujít.

Seriál 1883 má spojitost s velice dobře hodnoceným seriálem Yellowstone, který ukazuje život bohaté a vlivné rodiny Duttonových, která už po generace bojuje o svá práva vlastnit rodinné dědictví. A tentokrát se seriáloví tvůrci soustředili na dny, kdy se začalo psát dobrodružství této rodiny, která se nakonec stala majiteli ohromně rozlehlé půdy a největšího dobytčího ranče ve Spojených státech.

Zatímco Yellowstone se odehrává v moderní době, příběh rodinného ranče se začal psát dávno předtím v roce 1883, jak ostatně napovídá samotný název seriálu. V divokém období po občanské válce se vydává tehdejší generace Duttonových na dlouhou a strastiplnou cestu, která vyvrcholí ziskem půdy pro založení jejich ranče...

Válečný veterán James Dillar Dutton (Tim McGraw) byl kapitánem Konfederace během občanské války, ale byl zajat a raněn během bitvy u Antietamu. Zkušený válečník putuje společně se svou rodinou z Tennessee do Fort Worthu v Texasu, kde mu nabídne bývalý kapitán ve službách Unie Shea Brennan (Sam Elliott), aby se připojil na dalekou a nebezpečnou cestu do vzdáleného Oregonu.

Zkušeného barda Brennana si totiž předtím najala skupina nezkušených evropských imigrantů bez koní a zbraní, aby je ochránil a pomohl jim urazit 2 000 mil za vysněným cílem. James se nakonec rozhodne ke karavaně připojit i se svou rodinu, kterou tvoří manželka Margaret (Faith Hillová), jejich neohrožená dospívající dcera a kovbojka Elsa (Isabel Mayová) a pětiletý synek John. Vydají se na samotnou hranici civilizace, kterou brzy opustí a zavítají do míst, kde už neplatí společenská pravidla. Přežijí jen ti nejsilnější a nejchytřejší.

Cesta na západ se bude nést ve znamení neúspěchů a všudypřítomné smrti. Všechny ale pohání sen, který se může stát skutečností pouze pro ty, co dokáží přežít. Společně prochází peklem, protože na každém kroku číhají banditi a hrůzy, které se skrývají ve stínu zdánlivě svobodné země.

1883 je rok, kdy se rodina Duttonových a další pionýři vydali napříč Amerikou za štěstím i neštěstím.

Za vznikem seriálu stojí Taylor Sheridan. Ten prohlásil:

Nebuduji svět s vizuálními efekty. Jezdím natáčet do těchto koutů světa, které lidé neviděli. Je to neuvěřitelně drahé a velmi obtížné. Ale můžeme to udělat tak, jak to udělal John Ford. Když potřebujete 50 vagónů, uvidíte 50 skutečných vagónů, žádné triky.

Zároveň vyjádřil obdiv hercům, kteří vydrželi podmínky při natáčení. Prostředí popsal jako super horké a prašné. Žádný komfort neměli ani lidé ze štábu a většinou si jen vybrali strom, kam si mohli dřepnout a dělat svou práci.

Herci se museli před natáčením zúčastnit Cowboy Campu, což je naučilo vše, co je třeba vědět o kovbojské kultuře.

V seriálu se kromě stálého hereckého obsazení (Sam Elliott, Tim McGraw, Isabel May, LaMonica Garrett, James Landry Hébert, Faith Hill, Stephanie Nur, Dawn Olivieri) objeví i hostující hvězdy jako Billy Bob Thornton, který ztvárnil maršála Jima Courtrighta, přísného důstojníka, který se „nebojí ušpinit si ruce“, jak se píše v oficiálním popisu postavy.

Tom Hanks se objevil ve druhé epizodě. Dvojnásobný držitel Oscara si zahrál sympatického, tříhvězdičkového generála, inspirovaného generálem Georgem Meadem.

Už 2. září večer na ČT1.

Zdroje článku: