Sedmero krkavců: Když se před lety objevila netradiční temná pohádka ve vysílání na Štědrý den, diváky nepotěšila

Sedmero krkavců: Když se před lety objevila netradiční temná pohádka ve vysílání na Štědrý den, diváky nepotěšila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jinak je však poněkud temný příběh výborně herecky obsazený a natočený v zajímavých lokalitách. Přestože je označený jako pohádka, jde spíše o horor. Už tak strašidelnou atmosféru přivedla k dokonalosti hudba Petra Hapky.

Podle recenzí diváků si všichni, kdo „pohádku“ sledovali v dětském věku, vybavují fenomenální a přesvědčivý výkon Ivany Chýlkové a Borise Rösnera. Rodiče dětí byli sice štědrovečerní pohádkou trochu vyděšení, ale děti příběh sledovaly jedním dechem. Bylo to pro ně něco nevídaného a naprosto odlišného od běžných pohádkových příběhů.

O příběhu

Unavená matka (Jana Hlaváčová) už má zlobení svých synů dost. Když jí dojde trpělivost, jazyk je příliš rychlý. Než si matka uvědomí dosah svých slov, vyřkne kletbu:

Proklínám vás, zkrkavčete!

Spisovatelka Božena Němcová dá však bratrům šanci a o jejich záchranu se pokusí jejich sestra Bohdanka. Tu si zahrála Mária Podhradská ze Slovenska.

Proč je Sedmero krkavců zajímavým příběhem, který rozhodně neurazí

Pohádka Sedmero krkavců se od ostatních pohádek liší několika významnými prvky, které jí dodávají specifický charakter. Božena Němcová je sice ikonou literárního světa pohádek, ale všechny její příběhy neoplývají jen štěstím a láskou. Sama spisovatelka neměla mnohdy lehký život, což se odrazilo i v její tvorbě.

Sedmero krkavců patří k těm nejtemnějším pohádkovým příběhům, i když na místě by bylo spíše označení fantasy, pokud vnímáme pohádku jako příběh s jasnou strukturou dobra a zla, který končí vždy šťastně.

Tady vyprávění začíná kletbou, která promění zlobivé, ale jinak kladné postavy v krkavce, což vnáší do života všech zúčastněných smutek a zoufalství. Jenže matka, jež kletbu vyřkla, už nemůže vzít svá slova zpět.

Představitelka dívky Bohdanky v současnosti

Divák tak dostane naservírováno něco jiného, než nabízí běžné pohádky. V popředí je záchrana hned celé skupiny lidí. Zlo nepředstavuje nějaká postava, ale obyčejná lidská chyba, které se dopustil dobrý člověk. Hlavní hrdinka (opět netradiční) nemusí bojovat s nějakým zlem, ale jde spíše o zcela jasnou ukázku odpuštění a pokání. To mohlo být hlavně v dřívějších dobách hodně poučné.

Hlavní hrdinka Bohdanka není žádná bojovnice, udatná princezna nebo osoba obdařená nadpřirozenými schopnostmi. Dobrosrdečná Bohdanka se rozhodne zachránit své bratry. Potřebuje k tomu hlavně odhodlání, obětování, trpělivost a vytrvalost.

Božena Němcová tentokrát sáhla i po zvířecí symbolice. Krkavec není jen tak obyčejný pták. V mnoha kulturách byl v minulosti spojovaný s temnotou a s nadpřirozenými silami. Tady jsou krkavci symbolem prokletí a společenské izolace.

Všechny odlišnosti od tradičního modelu pohádek dělají z příběhu Sedmero krkavců možnost, jak strávit 80 minut v zajímavé společnosti. Znalci možná poznají zříceninu hradu Boskovice, kde Bohdanka najde bratry proměněné v krkavce. Filmaři zavítali také do Janova hradu, na Pernštejn a do skanzenu Veselý kopec v Železných horách.

Ve vysílání na ČT1 28.09.2024 v 17:00.

Zdroje článku: