S létem by něco nebylo v pořádku, kdyby se na obrazovkách neobjevili Chalupáři

S létem by něco nebylo v pořádku, kdyby se na obrazovkách neobjevili Chalupáři
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A stejně jako předloni nebo loni, vesmír ještě funguje jak má a Jiří Sovák s Josefem Kemrem budou i toto léto trousit moudrosti a užívat si vesnického života. V době normalizace seriál přitahoval diváky proto, že v něm nebyli průkopníci v zemědělství a budovatelé lepších zítřků.

Dnes se na něj rádi podívají, aby zavzpomínali na staré časy, ze kterých, jak už to bývá, si pamatují jen to dobré. Tvůrci seriálu měli poměrně volnou ruku a dostali jen jediný úkol – představit na obrazovkách běžnou vesnici v socialismu tak, aby se diváci bavili. A protože humoru se daří v každé době, režisér František Filip se zase tak moc snažit nemusel. Sám ani moc o natáčení nestál a práci vzal hlavně proto, aby si do budoucna zajistil realizaci projektů, o které opravdu stál.

Když si přečetl scénář, označil seriál za spotřební zboží, pohádku s nepříliš nápaditým scénářem. Nakonec i on byl hodně překvapený, když zjistil, že Chalupáři baví celý národ a ještě mnoho let od premiérového vysílání se objevují lidé, kteří dávají příběhům ze života obyčejných vesničanů přednost před moderní tvorbou. Vysvětlení se nabízí samo, stačí si přečíst herecké obsazení, které Filip dokázal do seriálu sehnat.

S nápadem na Chalupáře přišel František Vlček, který si vzal na pomoc Václava Borovičku. Československá televize poptávala seriál ve stylu Marvana a filmů Dovolená s Andělem a Anděl na horách. Bylo třeba najít věrohodného vzteklouna, který by se podobal revizorovi Gustavu Andělovi.

Sovák nahradil Marvana

Volba nakonec padla na Jiřího Sováka, oblíbeného herce, který dokázal bručouny zahrát hodně věrohodně. Jaroslav Marvan už v té době byl velmi nemocný a nemohl se zapojit do tak velkého seriálového projektu. Ani Jan Pivec, jehož jméno padlo, nepřipadal kvůli zdravotnímu stavu v úvahu. Evžen Huml tak dostal podobu Jiřího Sováka a pravděpodobně se nenajde nikdo, kdo by mohl proti takovému obsazení protestovat.

Z Višňové se stala Třešňová

Najít vesnici, která by se proměnila v seriálovou Třešňovou, nebylo snadné a bylo třeba hledat blízko hlavního města, aby herci mohli natáčet, a zároveň si plnit i své další závazky. Obec Višňová byla ideální. Vesnice, kde žilo asi 500 obyvatel, leží asi padesát kilometrů od Prahy. Přestože si dodnes zachovala malou „naučnou stezku“ po stopách seriálu, ráz vesnice se změnil k nepoznání. Rušnou dobu natáčení už připomíná jen místní kronika, která je plná zážitků s filmaři a herci. Když se točilo, ani ten nejaktivnější zemědělec nesměl nastartovat traktor, a dokonce i psi dostali pokyn, že nesmí štěkat.

František Filip byl velký detailista a většina záběrů se natáčela několikrát. Výjimkou byl záběr, kdy Jiří Sovák zápasí s hadicí. Bylo jasné, že spršku studené vody by herec napodruhé odmítl.

Scenárista Pavel Borovička nejprve nebyl výběrem vesnice nadšený. Sám měl chalupu v Krkonoších a jako správný „chalupník“ viděl postavičky ze seriálu právě v takové podhorské vesnici. Jenže to by bylo trochu z ruky a vytížené herecké hvězdy by natáčení odmítly. Nakonec se však Borovička spokojil s tím, že seriál zpopularizoval výraz „chalupáři“ a zcela nahradil do té doby používané „chalupníky“.

Seriál je ve vysílání od 16. června na ČT1.

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • Magazín Dnes Roč. 31, č. 164 (16.07.2020) / Pavel Taussig