Russell Crowe to brzy rozbalí na Netflixu. Jako Papežův exorcista se postaví ďáblu

Russell Crowe to brzy rozbalí na Netflixu. Jako Papežův exorcista se postaví ďáblu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Papežův exorcista, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit.

Otec Gabriele Amortha vtrhne na obrazovky se svatým zaříkáváním v latině a padesát let po filmu Vymítač ďábla od Williama Fredkina předvede nadpřirozenou hororovou podívanou, vybavený italským přízvukem a dobrou whisky.

Není tajemstvím, že existují skuteční exorcisté, a právě to bylo klíčové pro vznik prvního Friedkinova filmu. S hrůznými scénami zacházel s dokumentární přesností, a tím vytvořil dokonalou iluzi, že scény filmu jsou skutečné.

Papežův exorcista s vousatým Russellem Crowem se snaží jít v těchto stopách a občas se mu to i daří. Hraje si s myšlenkami víry a také s pochybnostmi o víře. Ukazuje tenkou hranici mezi duševní nemocí a posedlostí.

Za posledních padesát let bylo natočeno hodně snímků s podobnou tématikou a otec Gabriel Amortha si ke své práci vypůjčil některé povedené filmové nápady, jako zvuk hlubokého hlasu nebo telekinetické házení těla po místnosti.

Píše se rok 1987 a tentokrát se oběťmi temného pána stává americká máma a její dvě děti, které dorazily do Kastilie ve Španělsku, aby daly do pořádku staré opatství, které patřilo rodině zesnulého manžela. Ten zemřel asi před rokem při strašlivé dopravní nehodě a syn Henry od té doby nepromluvil. Cítí se za smrt otce zodpovědný a právě duše zatížené vinou nebo hříchem jsou živnou půdou pro samotného ďábla.

Než se otec Amortha vypraví do Španělska, jezdí si poklidně na motorovém skútru a popíjí whisky. Nový kardinál (Ryan O'Grady) sice nevěří, že by otec Amortha něco vyřešil a má i pochybnosti, zda je vůbec ve Španělsku exorcista potřebný, ale jednou je kardinál, a tak musí každou zmínku o ďáblovi nechat prošetřit.

Otec Amortha dění ve Španělsku nebere na lehkou váhu a požádá o pomoc mladého španělského kněze, otce Esquibela (Daniel Zovatto). Papežův exorcista okamžitě ví, že stojí proti důstojnému protivníkovi.

Nad konkrétním případem posedlosti se nad místem vznáší velký hřích španělské inkvizice, po staletí trvající křivdy, za kterou je zodpovědná katolická církev. To přidává na atmosféře a hříchy z minulosti se propojí s hrůzami, které má otec Amortha na dosah ruky.

Film Papežův exorcista je nápaditý a určitě zajímavý, přestože hlavně u triků je znát, že rozpočet na natáčení nebyl nijak velký. Crowe přináší impozantní postavu a nejspíš o roli hodně stál a nezáleželo mu tak úplně na honoráři. Papežův exorcista asi nebude nikdy klasikou, ale působí reálně a hodně děsivě. Ďábel odvedl svou práci dobře!

Zdroje článku: