Roztomilý člověk: Další z filmů, který měl lidem trochu odlehčit ve válečné době aneb Gollová ukradla scénu Novému

Roztomilý člověk: Další z filmů, který měl lidem trochu odlehčit ve válečné době aneb Gollová ukradla scénu Novému
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I z dnešního pohledu ze zástupu herců, kteří museli přežít složité období protektorátu a 2. světové války, patří Nataša Gollová k nejoblíbenějším. Ve své roli „diblíka“ dokázala diváky potěšit. Ani ona neměla moc jednoduchý osud, ale v komedii Martina Friče splnila svou roli a pobavila filmové diváky.

Komedie Roztomilý člověk je adaptací románu F. X. Svobody Kašpárek. S redaktorem Viktorem Bláhou (Oldřich Nový) nikdo neudrží krok, co se lhaní týče. Lže tak snadno, jako ostatní dýchají. Jednou si do novin vymyslí příhodu o pracovníkovi útulku, který týrá zvířata, jindy zase, že se vdává vyvolená jeho přítele Valtery (Ladislav Pešek). Ze svých hravých lží nevynechá ani sám sebe. Vymyslí si manželku a na svatební hostině mladých novomanželů Ivana Molendy (Raoul Schránil) a Karly Haškové (Lída Chválová) se nepřímo vydává za slavného hudebního skladatele.

I na svatební hostině má úspěch, když novomanželce vypráví o jejím manželovi tak šílené příběhy, že by nikdo nevěřil, že jde o lež. Vypadá to, že Viktor je nepřekonatelným lhářem. Jenže …

Jeho cesta se v jednom okamžiku protne s tou, po které jde Polda (Nataša Gollová). Viktor tak poprvé potká někoho, kdo mu může konkurovat, možná ho nakonec v jeho dovednostech i porazí. Oba strůjci fantazií v sobě najdou zalíbení, jenomže jejich vztahu něco brání. Viktor si vymyslel manželku…

Roztomilý člověk je čtvrtý film, ve kterém se současně objevili oba představitelé hlavních rolí, Nový a Gollová, a zároveň po Kristianovi (1939) jde o druhý film, kde tvořili pár. Necelé dva měsíce po Roztomilém člověku měl premiéru další takový film, Hotel Modrá hvězda (1941), opět v režii Martina Friče.

Zapomenutá Lída Chválová

Raoul Schránil, Lída Chválová
Raoul Schránil, Lída Chválová | Zdroj: FTV Prima / Nationalfilm

Novomanželku, která se dozvěděla překvapující informaci, že její muž z jakési náměsíčnosti místo spaní cvičí s kruhy, si zahrála dnes už úplně zapomenutá herečka Lída Chválová, která byla múzou Martina Friče. Ten ji viděl ve filmovém debutu u Vladimíra Borského a dal jí hereckou příležitost v pěti filmech v letech 1941 až 1947.

To byl rok, kdy ještě stihla natočit nepříliš zdařilého Nikolu Šohaje režiséra Krňanského. Tím svou kariéru u filmu ukončila. V roce 1954 odešla i z divadla, údajně kvůli vážné nemoci, která se postupně zhoršovala. Nikdy se nevdala a o jejím dalším osudu není nic známo. Zemřela 5. října 1972 v Praze, v pouhých 55 letech.

Roztomilý člověk je v nabídce TV Prima 27. 7. v podvečer.

Zdroje článku: