Role princezen a naivních dívek jí nikdo nenabízel, ale Jaroslava Adamová i tak dokázala svou posedlost herectvím zúročit

Role princezen a naivních dívek jí nikdo nenabízel, ale Jaroslava Adamová i tak dokázala svou posedlost herectvím zúročit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Spíš než krásu si vybaví u jména herečky její fanoušci šarm a humor doplněný ironií. Jaroslava Adamová neměla moc přátel a nikdy se za to nestyděla. Tvrdila, že neuměla být roztomilá a příjemná. Nikomu se nepodbízela a nebyla diblíkem. Naopak dokázala být upřímná a ironická, což všichni neocení.

Nevadilo jí být často sama. Když se jí na to ptali novináři, odpovídala, že se člověk naučí být sám a že ráda tráví čas spaním. Ohledně filmové tvorby byla velmi sebekritická a za svůj jediný podařený film považovala film Kočár nejsvětější svátosti. Divákům se z pozdější tvorby líbila ve filmu Želary, kde i z malé role porodní báby a bylinkářky dokázala udělat výraznou postavu filmu.

O talentu herečky nikdo nepochyboval. Dokonce byla považovaná ve své generaci za jednu z nejtalentovanějších žen. A ona se rozhodla svůj um věnovat hlavně divadlu, kde si získala respekt i mezi herečkami své generace, které ji chválily.

Sama svou kariéru přijímala tak, jak přicházela. Když padl do nemilosti režisér Jiří Frejka, který ji obsazoval, odnesla to i ona. V roce 1951, když probíhala v divadlech čistka, jen kvůli žárlivosti méně talentované herecké kolegyně byla vykázaná z Městských divadel pražských. Zastal se jí sice Radovan Lukavský, ale to nestačilo.

Musela se smířit i s tím, že její dvorní režisér Jiří Frejka se nakonec přímo v divadle zastřelil. V dopise na rozloučenou prosil všemocné soudruhy, aby nechali dostudovat jeho syna a umožnili herečce Adamové hrát v Národním divadle, aby neplýtvala svým talentem.

Právě Frejka ji ještě jako studentku vzal do Národního divadla, a tak si ona mohla zahrát ve hře Člověk Odysseus. Byla dokonce v programu uvedená s hvězdičkou (jako studentka), a to i přesto, že měla jednu větu.  Hrála chlapce a jejím hereckým partnerem byl na jevišti slavný Zdeněk Štěpánek, což ji hodně ovlivnilo do dalších let.

Kromě Frejka ji velice ovlivnil i Jan Werich. Měla ráda celou jeho rodinu, se kterou se přátelila. Dokonce ji brali i na chatu do Velhartic.

Přestože filmovou kariéru nebrala moc vážně, vytvořila celou řadu rolí ve filmové i televizní tvorbě. Hrála i v několika seriálech (Sňatky z rozumu, Jana Eyrová, Sanitka, Chlapci a chlapiCirkus Humberto, Dobrodružství kriminalistiky). Pro svůj zajímavě zabarvený hlas byla žádaná v rádiu i v dabingu. Právě jejím hlasem k divákům promlouvala Sophia Loren, Katherine Hepburn, Jeanne Moreau nebo Simone Signoret.

Zdroje článku:
  • České nebe filmové, Pavel Taussig, xyz, ISBN 978-80-7505-903-1,
  • Autorský text