Retro biják: V roce 1970 vznikly dvě komedie, které nás královsky baví dodnes

Retro biják: V roce 1970 vznikly dvě komedie, které nás královsky baví dodnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vrzající tvrdé židle a někdy i méně vytopené sály nedokázaly návštěvníky kin od dobrých filmů odradit. Do kina se dokonce cestovalo i autobusem, pokud vesničané nechtěli čekat, až na jejich malé kino přijde řada. Autobusy s večerními výlety za kulturou počítaly.

Městská nebo vesnická, všechna kina měla své kouzlo a mezi šustěním se sáčkem smažených brambůrek, které plavaly v tuku, si mnoho filmových fanoušků odneslo z kina i jiné zážitky. První pusa, chycení za ruku, váhavé obejmutí a cesta tmavými ulicemi k domovu.

Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Dvě neodolatelné československé komedie byly natočené právě v roce 1970. O tu první se postaral režisér Oldřich Lipský a ve spolupráci s Milošem Macourkem napsal scénář k filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“. A je také nutné zmínit osobnost výtvarníka Káji Saudka, který po úspěchu komedie Kdo chce zabít Jessii ozdobil svými komiksovými kresbami i tuto komedii.

Macourek s Lipským stvořili kompletní fikční svět odehrávající se ve smyšlené „západní“ zemi Bonzánii. Snímek byl volně inspirován humoristickým románem Mrtvým vstup zakázán od jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho. Vtipný scénář dokázal do komedie dostat i narážky na začínající normalizaci, která se v té době nenápadně přihlásila o slovo.

Ušlápnutého středoškolského učitele George Camela v podání Lubomíra Lipského není třeba představovat. Podobně známá je i postava energické novinářky Sabriny (Jiřina Bohdalová), která začne mít podezření, že všechny ty mrtvoly jí George servíruje, aby měla o čem psát. Pořádnou dynamiku dodává filmu banda zločinců, které šéfuje Kate (Iva Janžurová), a roztomilá bytná Camela, v podání úžasné Marie Rosůlkové, dokáže vykouzlit úsměv na tváři už jen při vzpomínce na čipernou postarší paní, která měla nedostatek mýdla a ručníků.

Pane, vy jste vdova!

Tentokrát se populární scenárista Miloš Macourek spojil s Václavem Vorlíčkem, a tak se zrodila skvělá sci-fi komedie.Tentokrát tvůrci raději nepokoušeli štěstí a děj umístili do naprosto fiktivního království, kde vládne mírumilovný král Rosebud IV. Hodně složitá zápletka dala vyniknout Jiřímu Hrzánovi v roli astrologa Stuarta Hampla.

Diváci si oblíbili i energickou Kelettiovou v podání Ivy Janžurové, dobráckého kuchaře Boba, ztvárněného Janem Libíčkem, či krásnou Molly, kterou si zahrála Olga Schoberová. Nezapomenutelná je rovněž radostně šílená vražedkyně Fany Stubová v podání Heleny Růžičkové. Šílenější roli Helena Růžičková snad nikdy nenatočila a se svým filmovým partnerem Vladimírem Menšíkem tvořili dvojici k pohledání.

Václav Vorlíček a Miloš Macourek o mnoho let později v jednom rozhovoru vzpomínali na knihu, která je k natočení komedie inspirovala. Ale jen těžko lze posoudit, zda tomu tak opravdu bylo.

Film se měl původně jmenovat Proboha, snědli jsme paní Kelletiovou a inspirovala nás k němu kniha francouzského spisovatele Francoise Guillemonta Příručka kanibala-amatéra. Jméno autora jsme neuvedli, bylo tehdy silně nepopulární. Guillemont skončil svůj život rozsápán rozzuřenými italskými fanoušky, když snědl slavnou operní divu Ninu Piselliovou. Uškodila mu zvláště skutečnost, že si k ní otevřel francouzskou hořčici, 

tvrdili tvůrci.

Komedie si můžete připomenout na VOYO a Prima+.

Zdroje článku: