Retro biják: Film Adéla ještě nevečeřela byl nejlákavějším filmovým titulem v roce 1978

Retro biják: Film Adéla ještě nevečeřela byl nejlákavějším filmovým titulem v roce 1978
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Navzdory tzv. normalizaci, která měla v té době lidem vymývat mozky, se rodily filmy, které ani po téměř padesáti letech diváky nenudí a nikoho neuráží. Film Adéla ještě nevečeřela se objevil 1. srpna 1978 v kině Blaník. Tam se pro velký zájem film promítal čtyřikrát denně po dobu patnácti týdnů.

Detektivní komedie Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela je dnes už kultovní žánrovou klasikou. Byl to právě Lipský, který dokázal i v době cenzury a ideové propagandy točit filmy, které vynikaly hravostí a dodnes jsou tím nejlepším, co v sedmdesátých a osmdesátých letech vzniklo.

Velkou slávu a obdiv diváků si už v roce 1964 získal film Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Podobně jako Limonádový Joe, i film Adéla ještě nevečeřela vznikl ze spolupráce Lipského se scenáristou Jiřím Brdečkou.

Ve filmu české vydání rodokapsu s detektivem Nickem Carterem hraběnce Thunové (Květa Fialová) předčítá její sličná společnice Karin (Olga Schoberová). Slavný detektiv ovšem poprvé oslovil anglofonní čtenáře už v roce 1886 a ve filmu se objevil už v němé éře. Brdečka s Lipským neprůstřelného, geniálního a mužného Nicka nechali přijet do secesní Prahy na přelomu století. Jako opak takového hrdiny je ve filmu komisař Ledvina (výborný Rudolf Hrušínský), bodrý a požitkářský znalec pražského podsvětí.

Případ záhadného zmizení v hraběnčině domácnosti přivádí dvojici detektivů na stopu barona von Kratzmara (Miloš Kopecký), který vypěstoval velkou masožravou rostlinu, jejíž chuťové buňky vždy spolehlivě nastartuje Mozartova ukolébavka.

Adéla byla vypěstovaná za jediným cílem. Měla pozřít penzionovaného profesora botaniky Bočka (Ladislav Pešek). Do děje zasáhla i profesorova vnučka Květuška (Naďa Konvalinková), která okouzlila Nicka.

Role slavného detektiva Nicka Cartera

Slavného detektiva Nicka Cartera měl původně hrát Robert Redford. Za směšný honorář 30 tisíc Kčs by si však taková hvězda nejspíš nepřečetla ani scénář. Lipský a Brdečka si pro roli vybrali Jiřího Kodeta, který měl podle nich ten správný americký šmrnc. Jenže Kodet byl v té době nežádoucí. Dalším favoritem byl Ladislav Štaidl, který o roli stál. Dokonce si našel čas během turné s Gottem a přijel z Německa. Nakonec ale na plné čáře zabodoval slovenský herec Michal Dočolomanský.

Herec dostal domácí úkol a musel si přečíst několik carterovek. Na natáčení dojížděl denně z Bratislavy, ale role z něj udělala velkou hvězdu. Nadaboval ho František Němec.

Zdroje článku: