Rekordman v počtu hlavních rolí a ikona westernu John Wayne ve filmu El Dorado

Rekordman v počtu hlavních rolí a ikona westernu John Wayne ve filmu El Dorado
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vůně dálek, širé pláně, každodenní dobrodružství, mužské přátelství a vždy nějaký ten zloduch, kterého je třeba vytrestat. Zatímco někteří vidí westerny jako filmy s bandou nemytých chlapů poflakujících se v pustině, pro jiné má tento žánr stále své kouzlo.

Do malého městečka El Dorado přijíždí pistolník Cole Thornton (John Wayne). Měl by pracovat pro místního bohatého rančera Barta Jasona. Ještě než se s rančerem setká, narazí na starého přítele a také místního šerifa J. P. Harraha (Robert Mitchum), který ho před takovou pracovní nabídkou varuje. Bart Jason je zákeřný zbohatlík, který usiluje o zdroje vody, které už po několik generací patří rančerům Mac Donaldovým.

Cole práci nakonec odmítne, ale nešťastnou náhodou se zaplete do přestřelky. Po několika nepříjemných událostech se konečně vydá pryč. Jenže časem ho svědomí donutí, aby se vrátil a pomohl Mac Donaldovým sjednat spravedlnost.

John Wayne

John Wayne
John Wayne | Zdroj: Paramount Pictures / © Česká televize

John Wayne je zřejmě nejznámější tváří amerických filmových westernů. Má na kontě nejvíc hlavních rolí v celovečerních filmech. Od roku 1926, kdy v 19 letech dostal u filmu první příležitost, do roku 1976, kdy jako ostřílený veterán končil, se objevil celkově ve 153 filmech. Ve 142 případech hrál hlavní roli. Mnoho z těchto rolí bylo právě ve westernech.

Jako mnoho dalších filmových hvězd, i on se k filmu dostal víceméně náhodou. Přes trenéra svého fotbalového týmu se seznámil s hercem Tomem Mixem a přes něj pak dostal práci u filmové společnosti Fox. Nebyla to sice nějaká bůhvíjaká práce, ale i při tom přenášení kulis byla šance, že si mladého, urostlého fešáka někdo všimne.

A to se také stalo. Ve třicátých letech šel z filmu do filmu a vytvářel jednoho westernového hrdinu za druhým. Stal se tak doslova představitelem neohroženého hrdiny Divokého západu a nikdy se z tohoto žánru už nedokázal vymanit. Několikrát se rozhodl už westernové role nepřijímat, ale nakonec vždy podlehl naléhání svých fanoušků.

Některé filmy psaly doslova historii amerického filmu. Za zmínku stojí film Přepadení z roku 1939, kde se poprvé setkal před kamerou se svým dobrým přítelem Johnem Fordem. Spolu se objevili v oblíbených filmech Fort Apache, Žlutá stuha, Pátrači. Stal se také oblíbeným hercem režiséra Howarda Hawkse, s nímž natočil Červenou řeku, Rio Bravo nebo právě El Dorado.

Hawks měl zcela jasnou představu o fungování přátelství mezi muži a postavil na něm téměř všechny své filmy. Jeho muži byli spojeni určitým cílem či posláním, a tak si mezi sebou vybudovali výjimečně stálé svazky, které byly založeny na naprosté loajalitě a oddanosti. Jejich vztahy se neupevňovaly prázdnými proklamacemi, ale byly utužovány v akci.

Dnes by se nejspíš nad Johnem Waynem snášela kritika za jeho prohlášení pro magazín Playboy z roku 1971, kdy byl dotázán na to, zda cítí empatii k americkým indiánům. On uvedl:

 Nemám pocit, že jsme udělali chybu, když jsme jim tuto velkou zemi odebrali, pokud se tak ptáte. Naše takzvané ukradení této země bylo jen otázkou přežití. Bylo mnoho lidí, kteří potřebovali novou zemi, a indiáni se ji sobecky snažili udržet pro sebe.

Western El Dorado je ve vysílání ČT2 11. srpna večer.

Zdroje článku: