Rebel Ridge: Žádný superhrdina, přesto Aaron Pierre zazářil na plné čáře

Rebel Ridge: Žádný superhrdina, přesto Aaron Pierre zazářil na plné čáře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Terry Richmond (Aaron Pierre) vstupuje do města Shelby Springs s jednoduchou, ale naléhavou misí – složit kauci za svého bratrance a zachránit ho před bezprostředním nebezpečím. Herec Aaron Pierre vstoupil do projektu jako náhradník, když natáčení za podivných okolností opustil John Boyega.

Když však orgány činné v trestním řízení nespravedlivě zabaví Terryho celoživotní úspory, je nucen se pustit do boje s místním policejním šéfem Sandy Burnnem (Don Johnson) a jeho důstojníky připravenými na boj.

Terry najde nepravděpodobného spojence v soudní úřednici Summer McBride (Anna Sophia Robb) a oba se v odlehlém městečku zapletou do nebezpečného a hluboce zakořeněného spiknutí. Nakonec jde o život.

Časopis Forbes věnoval tomuto filmu poměrně obsáhlý článek. Důvod je jasný. Odráží skutečný problém. Zatímco rvačky, přestřelky a rozuzlení zápletky jsou čistě hollywoodské, samotný námět k filmu zabývající se propadnutím věcí je reálný.

Aaron Pierre hraje Terryho Richmonda, kterého potkáváme, když jede na kole po venkovské silnici a poslouchá metal ve sluchátkách. Za ním zastaví policejní auto a tiše rozsvítí světla. O chvíli později do něj narazí policejní auto a shodí ho z kola.

Policie prohledá jeho tašku a najde desítky tisíc dolarů v hotovosti, které chce Terry použít jak na záchranu svého bratrance, tak na nákup náklaďáku. Policie zabaví peníze s tím, že jde o zisky z drogových zločinů, i když o Terrym neví absolutně nic a Terry jim ukázal nabídku náklaďáku, který plánoval koupit.

V soudní budově ještě v ten den vysvětluje soudní zaměstnanec Terrymu, jak funguje civilní propadnutí věci. Proti soudu nemá žádnou šanci. Kdyby se chtěl bránit, zabere mu to rok a za soudy zaplatí asi dvojnásobek částky, o kterou se soudí.

Policie zabavuje hotovost, aniž by musela prokázat za pomocí důkazů, že jde o peníze pocházející z kriminální činnosti. Takových případů je ve spisech amerického soudnictví mnoho.

Eh Wah byl zastaven kvůli rozbitému zadnímu světlu v Muskogee v Oklahomě. Ve svém autě měl 53 000 dolarů v hotovosti, které byly darovány pro thajský sirotčinec a křesťanskou vysokou školu v Barmě. Eh Wah byl manažerem kapely, která byla na turné po USA, aby získala peníze. Hotovost byla stále v jednotlivých obálkách, do kterých lidé vložili své dary. Eh Wah byl šest hodin vyslýchán a propuštěn, ale bez peněz. Později byl obviněn z trestného činu držení finančních výnosů z drog, i když neexistovaly žádné důkazy, které by ho spojovaly s obchodem s drogami. Když se jeho příběh dostal do celostátních novin, byla obvinění stažena a peníze byly vráceny.

Ve Wyomingu byl Phil Parhamovich zastaven dálniční hlídkou. Když strážník našel jeho celoživotní úspory, řekl Philovi, že pokud podepíše formulář a nechá mu hotovost, bude moci odejít. Poté, co si našel právníky a jeho příběh se dostal do médií, Phil dostal své peníze zpět, a to asi o devět měsíců později. Ve filmu je na Terryho také vyvíjen nátlak, aby podepsal prohlášení o vzdání se majetku, aby se vzdal svých peněz.

Jedna věta ve filmu vypadá jako vtip, ale je také založena na skutečnosti. Zaměstnanec soudu, který Terrymu pomáhá, poznamenává, že město zakoupilo „stroj na margaritu za 900 dolarů pro Cinco de Mayo“. Okresní státní zástupce okresu Montgomery, severně od Houstonu, přiznal, že použil prostředky získané propadnutím majetku na oslavu plnou alkoholu, která zahrnovala automat na margaritu.

Policejní praxe je založená na skutečnosti, že si většina lidí spočítá, že by je vymáhání zabavených peněz stálo více, než by se jim vrátilo. Cílem filmu bylo podpořit poškozené civilní obyvatelstvo, aby tlačilo na zákonodárce a zákon týkající se propadnutí věcí byl zrušený.

K vidění na Netflixu.

Zdroje článku: