Rambo: Za roli válečného veterána si Stallone vysloužil nesmrtelnost, balík peněz a také ocenění za nejhoršího herce

Rambo: Za roli válečného veterána si Stallone vysloužil nesmrtelnost, balík peněz a také ocenění za nejhoršího herce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už při natáčení 1. filmu došlo i na lámání kostí, a to nejen těch Johna Ramba. Stallone si zlomil žebro a popálil si ruku o petardu. Svou proslulou dýkou pořezal sebe a schytal to i kolega Brian Dennehy (Teasle, nekompromisní šerif). Ten si zlomil dokonce tři žebra a jeden z kaskadérů si nalomil jedenáct obratlů.

V září si na Prima COOL hned čtyřikrát neohroženého veterána z Vietnamu připomeneme. Už 8. 9. večer je ve vysílání první ze série filmů. Sylvester Stallone měl hodně připomínek ke scénáři, a dokonce se domohl toho, aby postava Ramba nebyla pouze ničivým strojem a byla více vykreslena jeho traumata z Vietnamu, osobnost, citlivost a jeho charakter, což se nakonec ukázalo jako důležitý prvek pro oblíbenost této postavy.

Zajímavosti k filmu Rambo: První krev

Film vychází z knižní předlohy amerického profesora literatury a spisovatele Davida Morrella z roku 1972. Tvůrci filmu zachovali pouze dějovou linii, v detailech se film od předlohy liší.

Snímek se natáčel v Kanadě, v provincii Britská Kolumbie, konkrétně v okolí Vancouveru. Městečkem, do nějž Rambo přichází, je Hope. Tvůrcům vyhovovaly krásné přírodní scenérie i nižší produkční náklady ve srovnání s USA. Nikdo v té době netušil, jak velký úspěch tento akčňák bude mít a jak moc ovlivní řadu dalších filmů.

Režisér Ted Kotcheff zvažoval pro hlavní roli Ramba úplně jiné herce, všichni ale odmítli. Například Dustin Hoffman roli nepřijal kvůli nadměrnému násilí. Sylvester Stallone byl až jedenáctý oslovený herec v pořadí. Když mu režisér roli nabídl, herec ji přijal hned druhý den ráno. O mnoho let později Kotcheff přiznal, že to byla nejrychlejší odpověď na nabídku hlavní role v celé jeho režijní kariéře.

Sylvester Stallone označil Ramba za nejproblematičtější roli své kariéry. Za svůj výkon dostal tři a půl milionu amerických dolarů. Dva miliony ihned, zbytek z televizních práv. Film se stal třináctým nejvýdělečnějším snímkem roku 1982.

A jak to bylo dál

Rambo II z roku 1985 (ve vysílání 15. 9. na Prima COOL, večer)

Na „dvojku“ už se Sylvester Stallone opravdu důkladně připravil. Naučil se zacházet s lukem, aby dokázal trefit terč z dálky čtyřiceti metrů. Během příprav se věnoval také bojovému výcviku a technikám, které mu pomohly lépe a věrohodněji zacházet s noži a zbraněmi. V posilovně strávil herec celkem osm měsíců, každý den trénoval čtyři hodiny.

V závěrečné velkolepé scéně filmu bylo použito dvanáct hektolitrů benzinu, sto kilo černého prachu, dva kilometry zápalné šňůry a čtyři sta hořících pneumatik pro kouřový efekt. Veškerou akci snímaly čtyři kamery současně.

Sylvester Stallone za svou roli dostal tehdy rekordní honorář ve výši deseti milionů amerických dolarů a procenta ze zisku.

Ač si herec získal srdce i oblibu fanoušků, akademici mu za roli Ramba udělili v roce 1985 Zlatou malinu za nejhoršího herce. Na poli úspěchů si snímek připsal Oscara za střih zvukových efektů.

Sylvester Stallone později po natáčení prohlásil, že Rambo II byl nejtěžší film, který do té doby natočil. Jak po fyzické, tak po psychické stránce.

Závěrečnou píseň filmu nazpíval Frank Stallone, bratr Sylvestra Stallona.

Rambo III z roku 1988 (ve vysílání 22.9. na Prima COOL, večer)

Děj filmu se odehrává s odstupem šesti let od prvního filmu. Natáčení probíhalo na třech kontinentech s třísetčlenným štábem a tisíci herci. Záběry představující afghánskou krajinu byly pořízeny během tříměsíčního natáčení v Izraeli u Mrtvého moře, závěrečná scéna pak v arizonské poušti.

Pro co nejvěrnější zpracování jeli producenti snímku nakoupit autentické oblečení na afghánskou hranici.

Sylvester Stallone prohlásil, že v průběhu produkce filmu byl ve své životní formě. Během natáčení úvodní scény zápasu s holemi vážil 80 kilogramů při velmi nízkém procentu tělesného tuku. I přesto si i v případě dalšího filmu vysloužil ocenění Zlatá malina v kategorii nejhorší herecký výkon v hlavní roli.

Film byl v roce 1990 zapsaný do Guinessovy knihy rekordů jako nejnásilnější film tehdejší doby.

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 (ve vysílání 28.9. na Prima COOL, večer)

Rok poté, co se Sylvester Stallone vrátil před a za kameru jako boxer Rocky Balboa, podnikl to samé i s Johnem Rambem.

Film je věnovaný památce Richarda Crenny, který si v předchozích třech dílech zahrál plukovníka Sama Trautmana a v roce 2003 zemřel na selhání srdce.

Sylvester Stallone vyloženě chtěl, aby se film odehrával na místě, kde zuří jeden z nejbrutálnějších konfliktů, jenž je všeobecně ignorovaný mezinárodními politiky i médii. Když vyloučil Latinskou Ameriku, Afriku a Střední východ, dozvěděl se o barmské juntě a genocidě etnických Karenů.

Část filmu se skutečně natáčela v Barmě, kde Stallonovi a zbytku štábu hrozili vojáci zastřelením. Stallone popsal Barmu jako „pekelnou díru“. Řekl, že jim „stříleli nad hlavami“ a že na vlastní oči viděl „přeživší bez nohou a se všemi možnými zraněními způsobenými minami, zamořené červy a s uřezanýma ušima“.

Barmská vláda film zakázala, ale Rambo se do země stejně dostal díky neoficiálním kopiím rozšířeným opozicí. Bojovníci za svobodu z řad etnických Karenů dokonce přijali za svůj filmový výrok „Žij pro nic, nebo za něco zemři.“ Stallone to považuje za jeden z momentů své filmové kariéry, na které je nejvíc pyšný.

Maung Maung Khin, který hraje barmského diktátora, ve skutečnosti pochází z řad karenských bojovníků za svobodu.

V roce 2019 měl premiéru film Rambo: Poslední krev. Jak je vidět, i přes oznámení Stallona, že Rambo šel do důchodu, je tato postava tak lákavá, že ještě neřekla poslední slovo.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • Autorský text