První soutěžící Hell's Kitchen Česko jsou odtajněni

První soutěžící Hell's Kitchen Česko jsou odtajněni
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pekelná kuchyně už brzy otevře své brány. Radek Kašpárek přivítá profesionální kuchaře z celé republiky, kteří se utkají o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a o 2,5 milionu korun. Na začátku budou rozděleni do dvou týmů, které se spolu utkají v náročných kulinářských úkolech.

Nová show také poodkryje drsný svět profesionální kuchyně, kde se nic neodpouští a akceptuje se jen perfektně odvedená práce. Hodnotit přísně, ale spravedlivě výkony soutěžících bude Radek Kašpárek. A co bude hodnotit?

Pokoru, chuť se učit vařit a neustále se zlepšovat. To, že je někdo profesionální kuchař, neznamená, že se už v životě nemusí nic nového učit,

říká rázně šéfkuchař Radek Kašpárek.

MasterChef je pro amatéry a Hell‘s Kitchen je pro profesionály. A kdybych to měl říct jednoduše, tak je MasterChef oproti Hell‘s Kitchen slabší bujon. Tohle jsou „jatka“, je to opravdu náročné. Ale já jsem za tu soutěž rád, protože diváci budou mít možnost vidět, jak to opravdu v profesionálních kuchyních vypadá. Kuchařina není pro slabší povahy.

dodává známý majitel restaurací.

Tři otázky pro soutěžící

Ema

Ema
Ema | Zdroj: TV Nova

Ema Kremsky (26) pochází z Bratislavy, ale žije v Praze a pracuje jako šéfkuchařka studené kuchyně v O2 Aréně. Svou účastí v Hell‘s Kitchen Česko chce dokázat, že i žena může být dobrou kuchařkou. Diváky určitě zaujme i svými modrými vlasy.

Jak jste se dostala k vaření?

K vaření jsem se dostala už jako malá, když jsem pomáhala babičce ukládat koláčky na plech a dědovi při zabijačkách. Mou nejoblíbenější zábavou bylo míchat na zídce před domem hlínu s vodou a listy, ze kterých jsem „vařila” dobroty rodičům. U nás doma se vždy vařilo dobré jídlo a myslím si, že pro mě bylo největší inspirací stát se kuchařkou to, že jsem ráda jedla. Když jsem už byla větší, tak mě inspiroval hlavně tatínek, který vaří skvěle a naučil se italsky kvůli tomu, aby si mohl od babiček na dovolených říkat o recepty.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Největší problém mi dělají asi ty nejjednodušší věci, jako je práce s karamelem anebo kynuté těsto a zdlouhavé grilování, kde je potřeba hlídat teploty.

Co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Nikdy jsem nepekla prase v celku nad otevřeným ohněm a chtěla bych si to vyzkoušet. Anebo se naučit dělat domácí sýr.

Pavel

Pavel
Pavel | Zdroj: TV Nova

Pavel Švestka (30) je šéfkuchařem v golfovém klubu Prague City Golf. Pochází z Ústí nad Orlicí. Narodil se do rodiny restauratérů, jeho otec provozoval tři podniky. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásil, aby všem ukázal, jak je rychlý a zručný. I když může někdy působit trochu roztržitě.

Jak jste se dostal k vaření?

K povolání kuchaře jsem měl nakročeno jíž od dětství, jelikož můj táta v tom podnikal.

Co jste ještě nevařil, ale chtěl byste?

Je spoustu jídel, které jsem ještě nikdy nevařil, ale mě spíše baví vymýšlet nová jídla.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Rád používám tradiční české suroviny, kterým dávám sexy moderní vzhled a chuť.

Izabel

Izabel
Izabel | Zdroj: TV Nova

Izabela Huczalová (28) je manažerka kavárny a zpěvačka z Českého Těšína. Vyrůstala v prostředí rodinné restaurace, kterou vedli její rodiče. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby dokázala, že je připravena uspět v profesionálním kulinářském světě. Ráda by rozšířila svou síť kaváren.

Jak jste se dostala k vaření?

Už odmalička měli rodiče restauraci a od svých patnácti let jsem tam musela na brigádu, takže jsem vše pozorovala a moc mě to bavilo. Poté, co jsem odletěla v průběhu vysoké školy do Anglie, kde jsem pracovala v gastru, jsem se rozhodla, že si splním sen a otevřu si vlastní podnik.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Velkým cukrářským vzorem je pro mě Helenka Fléglová a kuchařským vzorem Zdeněk Pohlreich... Je to borec.

Co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Ráda bych zkusila chobotnici. Mám jeden super recept, na který se už dlouho připravuju, ale ještě nebyl čas.

Daniel

Daniel
Daniel | Zdroj: TV Nova

Daniel Bureš (27) je šéfkuchařem v restauraci Pastař v Praze. Pochází z Benátek nad Jizerou. Ve volném čase se věnuje zápasení MMA. Svět dělí na vítěze a poražené. Do Hell´s Kitchen Česko se přihlásil, protože miluje výzvy a boj. Jeho snem je mít vlastní restauraci a rodinu, se kterou bude bydlet v domě.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Dvanáct nebo i čtrnáct hodin pracovat ve čtyřiceti stupních. 

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Nevím. Myslím si že problém vyloženě nemám a jdu do všeho vždy na 100 %.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Kulinářský sen nemám. Nebo si ho možná teď plním. Nevím. Jediné, co si přeju, je mít se dobře, postarat se o rodinu a být zdravý.

Hibi

Hibi
Hibi | Zdroj: TV Nova

Hibi Ramadanová (30) se narodila v Sýrii, ale celý život strávila v Plzni. Vystudovala mezinárodní vztahy a pracovala v médiích, ale vaření nakonec zvítězilo. Do Hell´s Kitchen Česko se přihlásila, aby zjistila, jestli dokáže zkrotit svou temperamentní arabskou povahu a plně se soustředit na vaření.

Jak jste se dostala k vaření?

Naši se přestěhovali do České republiky před třiatřiceti lety a otevřeli si restauraci v Karlových Varech. Vyrostla jsem v tom. Pak mě jednou napadlo se přihlásit do MasterChefa, a potom přišla myšlenka vlastního bistra. Studovala jsem vysokou školu mezinárodních vztahů. V životě by mě to vlastně nenapadlo. Podle mých původních plánů bych měla teď být v Evropském parlamentu.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Práce s lidmi je zároveň nejlepší, a stejně tak nejtěžší.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Mým největším kulinářským snem je cestovat za jídlem. Mít svůj vytuněnej foodtrack, učit se od místních babiček a vařit každý den jinde.

Dany

Dany
Dany | Zdroj: TV Nova

Daniela Bystrická (25) pracuje v restauraci Entrée v Olomouci. V osmnácti se přestěhovala do Milána, kde ale zjistila, že více než modeling ji baví vaření. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby dokázala, že vyměnit kariéru modelky za kuchařinu bylo správné rozhodnutí. Vaření bylo správné rozhodnutí. Je velmi pečlivá a zaměřuje se na detaily.

Jak jste se dostala k vaření?

V gastronomii se pohybuji už od svých patnácti let. K vaření samotnému jsem nikdy vztah neměla a touhu vařit taky ne. Rozhodně ne od dětství. Jen jsem ráda a hodně jedla. Touhu jídlo reálně tvořit jsem získala časem mého působení v restauraci Entrée, kde jsem tu dobu pracovala jako servírka. Tolik se mi líbil ten řád a režim, preciznost kuchařů a tvrdá práce, spolupráce a to, že jídlo ochutnávali, že jsem se rozhodla se vařit naučit.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Zatím obecně cukrařina a pečení, ale pouze z důvodu, že sladké nevyhledávám. Nemám tak potřebu se mu věnovat. Jako výzvu bych brala se naučit skvěle přípravu sushi a taky bych si ráda rozbourala celé zvíře, pokud bych se k takové možnosti dostala.

A co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Chtěla bych pracovat s mořskými plody, a to v co největší možné kvalitě a čerstvosti.

Sierra

Sierra
Sierra | Zdroj: TV Nova

Sierra Holanová (29) je Američanka žijící v Praze. Jejím snem je stát se šéfkou michelinské restaurace. Ráda by cestovala po světě a ochutnávala dobré jídlo. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby ukázala, že těžké začátky v české základní škole ji zocelily.

Jak jste se dostala k vaření?

K vaření jsem se dostala tak, že moje babička ani mamka vařit neumí, takže jsem to musela vynahradit já, byla to potřeba, protože babička je schopná nakládat třeba kuře do zakysané smetany a takové věci.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Můj kuchařský vzor je rozhodně Gordon Ramsay. Vždycky bylo mým snem ho znát. Líbí se mi jeho smysl pro humor a přijde mi jako takový normální rozumný týpek.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Mým kulinářským snem je pracovat kdekoliv s Michelinskou hvězdou. Moc bych chtěla poznat Gordona, vyfotit se s ním a případně pod ním i pracovat.

Mirek

Mirek
Mirek | Zdroj: TV Nova

Miroslav Voňka (33), šéfkuchař a majitel restaurace To je Bistro z Hradce Králové, nesnáší hlasité žvýkání a mlaskání při jídle. Rád by se stal hoteliérem jako Robert De Niro ve filmu Casino. Do Hell‘s Kitchen se přihlásil, aby Česku ukázal své kuchařské schopnosti.

Co je pro vás největší výzvou?

Největší výzvou v kuchyni je pro mě všechno v klidu ostatním vysvětlit. 

Co jste ještě nevařil, ale chtěl byste?

Chtěl bych upéct celou krávu v kuse. Upekl jsem už celého divočáka a celé jehně středně kreativně. Teď bych rád upekl celou krávu.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Croissanty, pracuju na nich už nějaký čas.

Rosie

Rosie
Rosie | Zdroj: TV Nova

Růžena Smolenová (29) pochází z Litomyšle a je kreativní šéfkuchařka v pražírně kávy Doubleshot v Praze. Původně se živila jako fotografka. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby dokázala sobě i ostatním, že šamanský rituál, který ji na měsíce vyřadil z běžného života, na ní nezanechal žádné následky.

Jak jste se dostala k vaření?

K vaření jsem se dostala poprvé v devatenácti letech, když jsem se odstěhovala do Anglie. Moje první práce bylo mytí nádobí, postupně jsem se vypracovala a teď už v Praze působím jako kreativní šéfkuchařka. Zásadní moment, kdy jsem si uvědomila, že se chci vařeni věnovat seriózně, byl, když mě moje kamarádka Anička vzala na večeři do michelinské restaurace. Byl to pro mě tehdy jeden z nejsilnějších zážitků v životě a rozhodla jsem se, že přesně to chci dělat pro ostatní lidi.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Ted už jako kreativní šéfkuchařka nemám tak časové náročné směny, ale dřív to určitě byla dlouhá pracovní doba, někdy směny trvaly i šestnáct hodin v kuse bez přestávky. V létě také teplota v kuchyni u grilu dokáže byt až kolem 45 stupňů.

Jaké jídlo vám dělá největší problém? A co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Svíčková. Celkově česká kuchyně. Tu, přiznám se, moc natrénovanou nemám. Nikdy jsem nevařila španělského ptáčka a to jídlo miluju, to bych si klidné zkusila. Ale zas guláš prý vařím výborně!

Radek Kašpárek prozradil, že se v jedné epizodě objeví i Přemek Forejt a Honza Punčochář jako hosté a oba týmy soutěžících jim připraví slavnostní menu.

Brány Pekelné kuchyně se otevřou 28. srpna ve 20:20 na TV Nova.

Zdroje článku:
  • Presskit TV Nova,
  • Autorský text