Průlomový horor Záhada Blair Witch natočený samotnými herci. Mizerný rozpočet, improvizované dialogy a nevídaný úspěch

Průlomový horor Záhada Blair Witch natočený samotnými herci. Mizerný rozpočet, improvizované dialogy a nevídaný úspěch
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film byl kritiky oceněn za nejlepší scénář, který měl však pouze 67 stran. Herci jej neznali a většina děje je improvizovaná. Byl nominován na Zlatou malinu za nejhorší film, zároveň se ale umístil jako 99. nejlepší film v letech 1983-2008. Způsob realizace filmu plného kontroverzí fascinuje dodnes.

Je rok 1995 a v lesích nedaleko Burkitsville v Marylandu jsou nalezeny rok staré záznamy z kamer, které odhalují zmizení trojice studentů. Ti se vydali natočit dokumentární film o tamní legendě o čarodějnici z Blair. Místní vypráví o setkáních s ní a také o Rustinu Parrovi, který v domě uprostřed lesů zavraždil sedm dětí, protože jej k tomu údajně donutila čarodějnice. Výprava filmů je právě za pomoci záběrů z kamer studentů, divák je tak doprovází během celého jejich pátrání, až po záhadné zmizení. 

Během konkurzu na hlavní role byla z dvou tisíc uchazečů vybrána trojice, která ve filmu ztvární sama sebe. Byli jimi Heather Donahue, Joshua Leonard a Michael Williams. Herci si od počátku mysleli, že legenda o čarodějnici je skutečná. Štáb jim chtěl navodit co nejautentičtější atmosféru. Jídlo jim bylo přidělováno, zamezovali jim v plnohodnotném spánku a vzdálenosti, které ve filmu překonávali, museli skutečně ujít. I obyvatelé města, se kterými dělali rozhovory, nebyli herci, ale skuteční lidé. 

Celý rozpočet filmu byl 25 tisíc dolarů a celkový výdělek 248 milionů dolarů. Po velkém úspěchu byl o rok později natočen druhý díl, který však úspěch nezopakoval. Výprava příběhu již byla pojata tradičnějším způsobem. To opustilo původní koncept a ubralo na realističnosti filmu. Mladík Jeff Donovan bádá po zmizení studentů a zvláštní legendě. Rozhodne se tak se skupinou dalších nadšenců vyrazit k domu Rustina Parra a přenocovat zde, což s sebou přinese další záhadu, z lesa totiž není úniku.

Dalšího pokračování se film dočkal v roce 2016. V Blair Witch: 20 let poté se do lesa tentokrát vydává bratr Heather, jak jinak než zkoumat legendu a zmizení mladých filmařů. Ani toto pokračovaní bohužel nepřineslo nic nového, ani zpracováním, ani co se týče rozuzlení legendy.