Prostřeno: Je libo žabí stehýnka, cvrčky nebo šneky? Inspiraci přinesou Pražáci a Středočeši
Reakce k článku
Podělte se o svou reakciI tento týden se bude hrát o šedesát tisíc a další tisíce v divácké volbě. Na talířích se objeví hodně pestré menu a nezůstane jen u české kuchyně. Velkou výzvou bude úkol týdne. Vaří se totiž krupicová kaše!
Jako první se k plotně postaví Matěj
Matěj se živí jako Team Leader Trainer a původně se chtěl stát hercem. Upovídaný je Matěj dost a celý den vlastně pusu nezavře. Jeho velkým koníčkem je uzenářství a sýrařství – jako předkrm bude mít pro každého hosta prkýnko se svými uzenářskými i sýrařskými výrobky (foto v galerii).
Co se týká jídla, Matěj ze všeho nejvíc miluje maso a uzeniny, nejlépe domácí výroby. A tak sestaví i své menu. A doufá, že ke stolu nedorazí žádný vegetarián, protože připraví: Matesovo prkénko s focacciou, hovězí vývar z oháňky s domácími nudlemi, filírované kachní prso sous-vide s bramborovým pyré se sladkou demi-glace omáčkou a čokoládové soufflé s malinovým coulis a zmrzlinou. A také zábava se bude točit kolem masa a řezničiny – Matěj nechá hosty pracovat s plničkou masa. Plnit se bude do tenkého střeva. A nakonec si poradí i s úkolem týdne – krupicovou kaší, i když ji dělá poprvé v životě.
Úterní hostitel se jmenuje Mikuláš
Mikuláš je trochu nesmělý. K tomu, aby se osmělil a poslal přihlášku, potřeboval popostrčit kamarádem, který už v pořadu soutěžil. A v jeho bytě bude Mikuláš také připravovat své menu, protože sám je ve fázi stěhování. Mikuláš studuje na České zemědělské univerzitě v Praze a ve volném čase chodí rád posilovat, baví ho lezení a cestování. Má rád zahradničení, malování a kreslení. Vaření ho baví a sází na moderní kuchyni – připraví míchaný salát s cibulovo-zázvorovým dresinkem, mrkvový krém se zázvorem a ricottou, kachní prsa s pomeranči a batátovým pyré a pomerančový sorbet. A během zábavy bude s hosty sázet kytičky.
Středeční soutěžní menu připraví farmář Karel
Ten má přítelkyni, psa, dvě kočky a rybičky. Karel má rád zahradničení, cestování obytným vozem, hudbu, fotbal a vaření. Sám o sobě tvrdí, že je milý, přátelský, komunikativní a občas i vtipný, ale taky flegmatik. Hosty přivítá v bytě v centru města, kde ještě zbyly plakáty jeho bývalé ženy. A tím se roztočí kolotoč otázek na vztahy. Hosty také zajímá, kde se dá v Praze farmařit – a Karel jim vysvětlí, že s mikrobylinkami se dá farmařit vlastně všude. Karlova úroda bude pochopitelně i součástí menu, když připraví salátek z microgreens s pečenou dýní a fetou, polévku minestrone, vepřovou panenku se švestkovou omáčkou a pyré z kořenové zeleniny a čokoládový fondant. I Karel bude s hosty během zábavy sázet a také jim prozradí něco o svém farmaření.
Ve čtvrtek se předvede Tomáš
Tomáš má rád cvičení a cestování. A sám o sobě tvrdí, že je klidný, přátelský a hodný. Tomáš hosty přivítá ve studentském bytě a Matěj hned zavzpomíná na časy svých studií. Milovník sportu připraví hummus s žitnou plackou, bádenskou šnečí polévku, neznámý hlavní chod kodok kaki goren a domácí zmrzlinu s překvapením. Na první pohled neznámý hlavní chod kodok kaki goren hosty překvapí. Vyklubou se z něj totiž žabí stehýnka. Pochutnají si na nich všichni a jsou nutričně vyvážená? Zábavou bude lukostřelba v bytě, prostě studentský den, jak má být.
Páteční vaření patří Veronice
Nutriční terapeutka Veronika se nikdy nenudí. Mezi její koníčky patří tango, jóga, horská turistika, vaření, zahrada a hudba. Veronika si myslí, že je klidný člověk a introvert. Jídlo je pro ni nejen prací, ale i koníčkem. Do Prostřeno! se přihlásila proto, aby myšlenku správného stravování šířila do světa. Pánové jsou zvědaví, co jim milovnice nutričně vyvážené stravy připraví. A Veronika udělá odlehčené menu, když bude podávat hráškový dip s mátou, hovězí vývar s masem a nudlemi, bramborové noky s lehkou smetanovou omáčkou a ovocný knedlík. Výživa bude i součástí zábavy, když Veronika pro pány připraví kvíz na téma nutriční výživy.
Reakce k článku
Podělte se o svou reakci- Press kit FTV Prima,
- Autorský text