Příteli, chvátej, SOS: Kdo si nevybere z nových seriálů, může dřímat u čtyřicetileté Sanitky

Příteli, chvátej, SOS: Kdo si nevybere z nových seriálů, může dřímat u čtyřicetileté Sanitky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Nemocnice na kraji města byl pro diváky srdeční záležitostí a další seriál z nemocničního prostředí vítali s otevřenou náručí. Jiří Hubač sice nebyl tak protěžovaný jako Jaroslav Dietl, ale scénář k seriálu se povedl a dobrou režií to potvrdil Jiří Adamec.

Chválu si však zasloužil jen tento seriál. Sanitka 2 od Ivana Hubače s nepovedenou režií Filipa Renče z roku 2013 byla jen nepovedeným pokusem přiživit se na popularitě jedenáctidílného seriálu z roku 1984.

Už samotný název seriálu dobře zafungoval. Se sanitkou je spojené napětí a boj o život. Až na výjimky se povedlo i herecké obsazení. Jiří Hubač nevařil z vody a v seriálu se objevily skutečné lékařské případy a práce záchranářů odrážela skutečný vývoj pražské záchranné služby.

Jaromír Hanzlík, který si získal srdce jako empatický doktor Vojtěch Jandera, se na roli pečlivě připravoval a volný čas trávil s lékaři čekajícími na výjezd k případům.

Už od první epizody sledoval seriál celý národ

Očekávání byla velká a diváci rozhodně nebyli zklamaní. Pochvalu si zasloužila i seriálová hudba a sám režisér Adamec práci Petra Dvořáka a Pavla Růžičky ocenil. Prohlásil, že právě hudba byla na seriálu nejlepší. Text napsal Zdeněk Borovec, ale je až úsměvné, že i slogan „Příteli chvátej, SOS!“ mohl někomu vadit. Někdo si ho údajně vyložil jako volání o pomoc, ale ne v prostředí záchranné služby, ale spíše s politickým podtextem.

Herečka Eva Hudečková (doktorka Eva Dolejšová) byla v době natáčení hodně obsazovaná, ale když viděla, kolik jejích scén bylo ze seriálu vystřižených třeba jen proto, že měla svetr se šachovnicovým vzorem, ve kterém někdo viděl symbol kříže, rozhodla se s herectvím nadobro skončit, protože velká nesvoboda projevu ji drtila.

Asi největší cenzurou prošla epizoda, kde se doktor Mádr (Petr Kostka) rozhodl pro emigraci. Z konečného rozhovoru Jandery a Mádra toho moc nezůstalo.

Nejoplakávanějším hercem byl Jiří Bartoška, který v seriálu jako doktor Richard Skalka podlehl rakovině.

Diváci za nejlepší díl považovali ten závěrečný, kdy došlo k pádu letadla a k velké záchranářské akci. Šlo o připomenutí skutečné havárie v pražském Suchdole, při které zahynulo více než 70 lidí. Letecká nehoda působila velice autenticky, protože tvůrce napadlo pro role přeživších cestujících oslovit postižené lidi, kterým třeba chyběla končetina. Ti si překvapivě s nadšením v seriálu zahráli.

V seriálu Sanitka si zahrála i populární herečka Zlata Adamovská (ovšem nehrála postavu ze zdravotnictví) a jak před časem uvedla, uvědomila si, jak je potřeba mít obrovský respekt vůči záchranářům. V souvislosti se seriály z nemocničního prostředí si zaslouží připomenutí i malá role Zlaty Adamovské, kterou si zahrála v Nemocnici na kraji města. Bylo jí tehdy 17 let a jak bylo u režiséra Dudka zvykem, občas si na malé role bral studenty ze školy. Herečka zavzpomínala, že měla tři natáčecí dny a přestože její role byla malinká, získala na důležitosti tím, že to byla ona, jako sestřička z JIP, která ostatním oznámila, že doktor Štrosmajer zemřel. A vlastně v ten okamžik ani nevěděla, kdo to je, a už vůbec netušila, že to bude nejdojemnější scéna z celého seriálu.

Seriál je ve vysílání ČT od 13.10.

Zdroje článku: