Připoutejte se, na obrazovky se vrací jeden z prvních katastrofických filmů podle bestseleru Arthura Haileyho Letiště

Připoutejte se, na obrazovky se vrací jeden z prvních katastrofických filmů podle bestseleru Arthura Haileyho Letiště
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Úspěch filmů Letiště z roku 1970 nastartoval celou vlnu dalších katastrofických filmů. Vydělal přes neuvěřitelných 100 milionů dolarů a dal vzniknout dalším filmům s podobnou tématikou, jako byly třeba Letiště 1975, Letiště '77, Concorde – Letiště 1979.

Film Letiště upoutal diváky nejen obsahem, ale i hereckým obsazením. Diváci si tak užili dramatických 137 minut s Burtem Lancasterem, Deanem Martinem, Jeanou Seberg, Jacqueline Bisset a řadou dalších.

Filmaři nezůstali jen na letišti a svět si mohl užít filmové lahůdky jako Skleněné peklo nebo Dobrodružství Poseidonu. Pokud jde o prostředí letiště a o let, vznikla i velice úspěšná parodie Připoutejte se, prosím!, která se na obrazovkách objevuje pravidelně dodnes.

Film Letiště byl zajímavý i tím, že se natáčel na reálných letištích. Diváci se tak podívali na Minneapolis-St. Paul International Airport a Los Angeles International Airport. To dodalo filmu reálnou atmosféru a dramatičnost. Průkopnické a naprosto překvapivé byly i speciální efekty, které v té době neměly obdobu. Šlo hlavně o výbuchy.

O filmu

Film Letiště (Airport, 1970) je zasazený na fiktivní letiště v Chicagu, kde se odehrává další rušný den. Situaci komplikuje husté sněžení, kvůli kterému musí být uzavřena ranvej. Vedoucí letiště Mel Bakersfeld (Burt Lancaster) má také těžkou hlavu ze svého manželství, které se mu rozpadá před očima. Je víc na letišti než doma s manželkou a ta to velice špatně snáší.

Napětí do příběhu vneslo letadlo Trans Global Airlines Flight 2 letící do Říma. Pohodový let charismatického pilota Vernona Demeresta (Dean Martin), který má aférku s letuškou Gwen Meighen (Jacqueline Bisset) se mění v horor, když vyjde najevo, že je na palubě muž s bombou. Zoufalý D. O. Guerrero (Van Heflin) chce své finanční problémy vyřešit smrtí při pádu letadla. Věří, že manželka dostane peníze z životní pojistky, kterou nedávno uzavřel. Posádka letadla musí udělat vše, co je v jejich silách, aby muži s bombou jeho úmysly překazila. Bohužel, muž nakonec bombu odpálí na toaletě a atmosféra v letadle nabírá na dramatičnosti.

Pilot se dozvídá, že letuška čeká jeho dítě, a má o důvod víc, aby se pokusil letadlo zachránit navzdory vážnému poškození.

Film Letiště nabízí napínavou směsici katastrofy, osobních dramat a odborných leteckých procedur, což z něj udělalo jeden z nejikoničtějších filmů své doby.

Zajímavosti

Burt Lancaster, který spolu s Deanem Martinem ztvárnil hlavní role, si díky úspěchu snímku přišel také ke slušné sumě. Navzdory nečekaným příjmům Lancaster údajně film označil za „nejhorší brak, který kdy byl natočen".

Dean Martin se vyjádřil, že postava Vernona Demeresta byla jedna z jeho nejoblíbenějších, a to i navzdory tomu, že se bál létat a na natáčení cestoval vlakem. Jeho smlouva mu zaručovala procenta ze zisku, a tak si kromě honoráře přišel ještě na hezkých pár milionů dolarů navíc.

Patty Poulsenová, která hrála letušku Joan, byla skutečnou letuškou American Airlines. Zvítězila v soutěži krásy letušek, kde jednou z cen byla právě role v tomto filmu.

Letadlo Boeing 707 bylo pro záběry exteriérů zapůjčeno společností Flying Tiger Line. Po dokončení filmu byl stroj vrácen a později byl prodán. Prošel rukama několika majitelů. Skončil tragicky, a to nehodou během přistávání 21. března 1989 v brazilském Sao Paulu.

Na Nova Cinema 26.9. odpoledne.

Zdroje článku: