Příběh nejzáhadnější ženské historické postavy z Čachtic mohl točit Zdeněk Troška, ale nakonec to vzdal

Příběh nejzáhadnější ženské historické postavy z Čachtic mohl točit Zdeněk Troška, ale nakonec to vzdal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Psal se rok 2005, když se v tisku probíralo rozhořčení Zdeňka Trošky, který měl v ruce scénář na natáčení příběhu o hraběnce Alžbětě Báthoryové. Tu samou legendární postavu měl oživit i Juraj Jakubisko.

Oba pánové se nijak netajili tím, že jejich projekty jsou velmi finančně náročné. Zdeněk Troška jednal s Američany, jenže ti měli tak odlišnou představu o hlavní hrdince, že by z ní podle slov Trošky musel udělat druhou Xenu, a tak ze spolupráce sešlo. Nápad na realizaci za 150 milionů nakonec vyšuměl, přestože Zdeněk Troška vlastní práva na Nižnánského román Čachtická paní. Pro obsazení titulní role byla zmiňována Slovenka Kamila Magálová, Němka Gudrun Landgrebeová a Američanka Meryl Streepová .

Juraj Jakubisko měl velkolepější plány a kromě natáčení v angličtině byl jeho projekt Bathory ojedinělý i rozpočtem 320 milionů korun.

A na rozdíl od děl, která vidí v Alžbětě Bathoryové krvelačnou bestii, on se rozhodl vylíčit ji jinak než ve špatném světle. Byl přesvědčený o tom, že ani 400 let od její smrti nikdo z historických badatelů nemá v ruce tak přesvědčivý důkaz, který by hrůznou pověst hraběnky podpořil.

Hrůzná legenda dostala svou podobu až více než 110 let po její smrti, kdy o ní jezuita Ladislav Túróczy vydal knihu, kde popsal její zločiny. Počet jejích obětí, které utýrala k smrti, měl přesahovat počet 650. Jiné prameny uvádí číslo 300, ale i 3000. Mělo jít o mladé dívky, které přišly na její hrady dělat práci služebných a také dívky různě unesené z domovů a chytané na cestách.

Našli se však i její obránci, kteří tvrdili, že za vším je pouze lidská závist, protože Alžběta byla krásná a velmi bohatá žena, která naopak lidem pomáhala a zastávala se těch nejslabších.

Bathory

Juraj Jakubisko se rozhodl ukázat světu hraběnku Bathoryovou jako nešťastnou ženu, která měla násilného manžela a kolem sebe plno silných nepřátel. Její manžel František Nádašdy je často dlouhé měsíce pryč, protože bojuje ve válkách s Turky. Ona dohlíží na správu majetku a na výchovu svých dětí. Její manžel jí jednoho dne posílá dárek v podobě italského malíře Merisiho Caravaggia, který zůstane na dvoře Bathoryů několik let. Mezi ním a osamělou ženou vzniká zvláštní pouto. Tou dobou se nad hlavou Alžběty začnou stahovat zlověstná mračna, která ještě více potemní po smrti jejího manžela. Mocná a bohatá žena musí čelit nepřátelům, kteří jsou schopní čehokoliv. Zvěsti o šílené vládkyni, která se ve snaze zastavit stárnutí koupe v krvi nevinných panen, začínají sílit…

Zajímavosti z natáčení

Svou náročností ojedinělý projekt se natáčel ve 42 lokacích, z toho bylo dvacet zámků a hradů. Filmaři zavítali na známý Točník, kde se filmovalo na nádvoří a v podzemí, které bylo použito jako Čachtický hrad. Renesanční zahrada a nádvoří hraběnčina zámečku vzniklo ve Dvoulebech. Hradby Čachtickému hradu propůjčil Sovinec, kde se také natáčely záběry s hradním příkopem. Katolický klášter kardinála Forgáče byl ve skutečnosti Zvíkov. Hodně se natáčelo v Telči a okolí, kde jsou filmaři jako doma. Chodby, schodiště a vstup do podzemí předvedl i Pernštejn. Ve filmu se objeví i zámecká zahrada v Lednici, Velké Losiny, Křivoklát, Buchlov, Žebrák a řada dalších známých míst z Čech i ze Slovenska.

Britka Anna Friel získala hlavní roli Alžběty Bathoryové tak, že požádala slovenskou chůvu své dcery, aby režisérovi Juraji Jakubiskovi napsala dopis, v němž ho o roli žádala. Byla tak vytrvalá, že ji nakonec získala.

Hraběnka Bathoryová (Anna Friel) by se ve skutečnosti nejspíš s malířem Caravaggiem (Hans Matheson) nemohla setkat, protože nikdy neopustila střední Evropu a on zase Itálii.

Během natáčení bylo snědeno přibližně 48 000 jídel, vykouřeno 210 000 cigaret, spolykáno 6 000 prášků proti bolesti a sepsáno 1000 smluv.

Během natáčení se vypilo 42 000 litrů kávy, 30 000 litrů dalších nealko tekutin a okolo 7 000 plechovek Red Bullu.

Natočilo se 74 tisíc metrů filmového materiálu. Štáb najezdil přibližně 2,5 milionu kilometrů. Protelefonovalo se cca 3 000 000 korun. Prolilo se cca 150 litrů filmové krve. Osedlány byly tři stovky koní. Pět herců bylo zraněno... nula z nich vážně.

Pro účely natáčení se pronajalo zhruba 7000 hotelových pokojů a rezervovalo cca 500 letenek. 

Postava královny Alžběty (Anna Friel) měla ve filmu 82 různých kostýmů, z toho 60 se nově šilo. Vyrábělo se přes 100 drobných doplňků a zdobení. Celkem se ve filmu objeví neuvěřitelných 5000 kostýmů.

Film uvede ČT2 18. 7. večer a je v nabídce prima+ a Voyo.

Zdroje článku: