Kvíz: Poznejte českou pohádku jen podle krále - jsou hodní, zlí, hamižní i spravedliví

Kvíz: Poznejte českou pohádku jen podle krále - jsou hodní, zlí, hamižní i spravedliví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Králové umí v pohádkách způsobit pěknou paseku. Zakážou princezně milovaného ženicha, slíbí něco, co neměli, nebo jsou příliš slabí na to, aby vládli. Bez nich by ale nebyla žádná zábava! Král obvykle není v pohádce hlavní postavou, je ale důvodem mnohých nesnází hlavních hrdinů.

Obvykle jej poznáme podle koruny na hlavě, nicméně to není jediným znakem královské moci čili insignie. Stejně důležité je také žezlo a jablko, které jsou součástí korunovačních klenotů. Kromě toho má král obvykle plášť podšitý hermelínem, sedí na trůně a často má i meč.

Samotné slovo „král“ mohlo ve slovanských jazycích vzniknout podle franského panovníka Karla Velikého (podobně jako se od Ceasara odvodilo slovo císař). V českých pohádkách se vyskytují různé druhy králů – ti, kteří vládnou moudře a lidé je mají rádi, nejsou obvyklou výjimkou. Častěji narazíme na krále slabé a nerozhodné, nebo ty, kteří svým unáhleným rozhodnutím způsobí více škody než užitku. Někteří králové jsou udatní dobyvatelé, zatímco jiní jsou až příliš rozmazlení.

Tak například král v pohádce Byl jednou jeden král se král chce moudře postarat o budoucí vládu své říše, když ji chce svěřit jedné ze svých dcer. Dělá to ale natolik nešťastným způsobem, že to zasáhne život celého království. Věděli jste, že představitel krále, Jan Werich, zařídil roli Marušky v podstatě sám? S Milenou Dvorskou se setkal v divadle a natolik ho zaujala, že si na ni napsal kontakt. A když se měla natáčet pohádka Byl jednou jeden král, zajistil, aby Milena kontaktovala produkci.

Král z pohádky Pyšná princezna zase neumí udělat žádné rozhodnutí. Nechává si radit od prohnaných rádců, kteří s ním manipulují podle potřeby. A jejich hlavní potřebou je vytřískat z království co nejvíc pro sebe. Věděli jste, že hlavní představitelé princezny Krasomily a krále Miroslava se do sebe zamilovali i ve skutečném životě. V té době měli ale oba dva už své manžely jinde. Rozvedli se s nimi, aby se mohli vzít.  Jejich konec ale rozhodně nebyl pohádkový – po narození dcery se jejich vztah rozpadl.

Vychytralý král ze Tří veteránů se nebojí ani krádeže a jiných zločinů, aby obohatil sám sebe. Jeho vláda je přísná – lidé poslouchají na slovo. Vida Skalská Neuwirthová, představitelka princezny Bosany si na place užila své. Musela podstoupit dlouhý čas v maskérně kvůli dlouhému nosu, ze kterého měla navíc vyrážku. Když se herec Rudolf Hrušínský (představitel Pankráce) dozvěděl, že za to má mít jen minimální mzdu, zašel za produkcí a zařídil zvýšení jejího honoráře.

Určitě ne za minimální honorář, avšak také s podobnými nesnázemi, protrpěl svou roli krále Ladislav Potměšil. Jeho kostým byl hodně těžký a neprodyšný, paruka na hlavě a nalepené vousy byly jeho součástí. V době natáčení byla hrozná vedra, takže si umíte představit, jak se herec asi musel cítit. „Vousy se stále odlepovaly a kostým jsem okamžitě propotil,“ prohlásil Ladislav Potměšil. Jinak ale prý natáčení proběhlo bez jakýchkoli komplikací, což není vůbec časté.

Tak co, jak jste si vedli? Dokázali jste určit tu správnou pohádku nebo jste museli hádat? Vzpomenout si na jméno krále z pohádky není tak jednoduché, protože králové obvykle nemají hlavní roli. Jsou často jen příčinou děje, když jejich zákazy či příkazy ovlivní chování ostatních postav. Jak jste si ale mohli všimnout, ztvárňují je výrazné osobnosti, takže o jejich důležitosti nesmí být pochyb.