Poslední propadne peklu: Talentovaná Michaela Kudláčková ve své nejzajímavější roli

Poslední propadne peklu: Talentovaná Michaela Kudláčková ve své nejzajímavější roli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Michaela Kudláčková, kterou si toto léto můžeme připomenout i v seriálu My všichni školou povinní, byla ve svých dětských letech považovaná ze velmi talentovanou dětskou herečku. Bohužel, svým talentem nepřesvědčila komisi, která rozhodovala o jejím přijetí ke studiu na konzervatoři.

Ludvík Ráža se do dějin československé kinematografie zapsal především tvorbou pro děti a mládež. Tentokrát vzal diváky na pohádkové dobrodružství do roku 1611. Scenárista Ondřej Vogeltanz, který pro Rážu napsal i scénář k Princi a chuďasovi (1971), přivádí dětské hrdiny do dramatické situace spojené se začátkem třicetileté války. Na cestě do Krumlova se setkají potulný muzikant Matouš, který touží založit velkou kapelu, a osamělá dvanáctiletá Magdalena, která se snaží setkat se ztracenou matkou… Hlavní party si v Rážově žánrově atraktivním snímku zahráli mladičká Michaela Kudláčková a zkušený Ivan Vyskočil.

O filmu

Píše se rok 1611 a do země vtrhne vojsko z rakouského Pasova. Vraždilo a loupilo v Praze, dokud je vojsko uherského krále nepřinutilo k ústupu. Chtějí se dostat do Krumlova, ale musí čelit útokům českých rejtarů.

Pro obyčejný lid přichází nejistá doba, ve které se musí mít hodně na pozoru před vojáky obou armád. Lidé si však i v těžké době chtějí plnit své sny a mají také své povinnosti.

Kupec Bartoš (Petr Haničinec) konečně našetřil dost peněz, aby splatil dluh, a tak se vydal za rychtářem Holoubkem (Martin Růžek). Jenže cestu mu zkříží vůdce pasovské bandy Hoff (Bruno O'Ya). I on chce peníze.

V příběhu se objeví i potulný muzikant Matouš (Ivan Vyskočil), který má velký sen – chce založit velkou kapelu. Ani to se bez peněz neobejde. Na dobrodružnou cestu se vydává i dvanáctiletá Magdalena (Michaela Kudláčková), která míří za matkou do Krumlova.

Všichni, kteří se na cestách či v hospodě potkávají, si dělají zálusk na Bartošův měšec a perou se o něj.

V Kryštofově hospodě prodává mastičkář Fyzikus (Josef Somr) kouzelnou lahvičku. Splní prý jedno přání, ale potom je nutno jí prodat, ale už jen za polovičku peněz. Matouš ji koupí a vzápětí vyloví z vody měšec. Jenže kvůli falešnému udání končí i s Magdalenou ve vězení. Matouš má hrát v kostky o svůj život. Magdalena koupí za tři grošíky od hostinského lahvičku. Pak hraje místo Matouše a vyhraje. Oba se pak zastaví v Kryštofově hospodě.

Magdalena prodává kouzelnou lahvičku, o které se říká, že ten, kdo bude mít poslední kapku kouzelného lektvaru, propadne peklu. Magdalena a Matouš už na kouzla nevěří.

Michaela Kudláčková

Dětská herečka se postavila naposled před kameru při natáčení zmíněného seriálu My všichni školou povinní, kde hrála jednu z nejvýraznějších dětských rolí, Barču. Po dvou pokusech o studium na konzervatoři nakonec studovala sociálněprávní obor. Zkusila několik profesí. Pracovala za barem, řídila taxík, pracovala jako redaktorka. Stihla se dvakrát vdát a má dcery Pavlínu, Michaelu, Alici a Johanku.

Napsala i pár knih a její život jí nakonec začal dávat smysl, když se stala vyhledávanou kartářkou. Věnuje se astrologii, runovému písmu a tarotu.

Film je ke zhlédnutí na Primě 29.6. odpoledne.

Zdroje článku: