Pokud existoval hrdina, který mohl v popularitě konkurovat Vinnetouovi, pak to byl Sandokan

Pokud existoval hrdina, který mohl v popularitě konkurovat Vinnetouovi, pak to byl Sandokan
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sandokan není jen příběh o pirátech, o historii nebo dobrodružství v exotických zemích, je to především příběh o lásce a přátelství. Zřejmě nejvydařenější pirátský seriál všech dob má svou literární předlohu, kterou napsal Ital Emilio Salgari. Sandokan je hlavním hrdinou 11 dobrodružných románů.

Seriál Sandokan dokázal k obrazovkám připoutat nejen děti, ale i řadu jejich maminek. Dodnes je řada pamětníků, kteří si pamatují, jak jim Sandokan ovlivnil pohled na svět.

Současná generace už si nedokáže představit ten poprask, když se začátkem 80. let poprvé objevil Tygr z Mompracemu na obrazovkách televizorů v českých domácnostech. Strhla se mánie, holt ta směsice exotických scenérií, uhrančivých očí Kabira Bediho, půvabů Carole André a motivů z pokleslých telenovel a dobrodružných šestákových příběhů v panenském, ale o to žíznivějším českém prostředí představovala to pravé,

trefně popsal seriál jeden z pamětníků na ČSFD.

Sandokan byl synem Kaigadana, posledního z dynastie vládců Bornea. Jeho rodiče byli zabiti Východoindickou společností ve snaze zmocnit se trůnu. Poté, co přísahal pomstu, Sandokan shromáždil skupinu rebelských pirátů, kteří si říkali Tygři z Mompracemu, aby na ně zaútočili.

Když souhrou náhod uvízl v Labuanu, aby se zotavil ze svých zranění v domě lorda Jamese Guillonka, potká lordovu neteř Mariannu, „perlu Labuanu“, do které se zamiluje. Sandokan uteče, ale znovu se shledá s Mariannou a později se s ní ožení. Po mnoha bitvách v průběhu let Sandokan porazí všechny své nepřátele.

Postava Sandokana je inspirována španělským námořním kapitánem Carlosem Cuarteronim Fernándezem. Salgari ho zobrazuje jako galantního piráta. Je popisován jako vysoký, okouzlující, velmi svalnatý, štíhlý a atraktivní, s chladnýma černýma očima, divokým a přísným pohledem a velkým turbanem na hlavě. Na rozdíl od svých vojáků, kteří jsou často oblečeni velmi nedbale, Sandokan vždy nosí jemné orientální oblečení, obvykle červené hedvábí s vyšívaným zlatem, a červené, kožené boty.

Sandokan je vylíčený jako impozantní bojovník, statečný a nelítostný ke svým nepřátelům, ale laskavý, velkorysý a věrný svým přátelům. Měl velký vliv na své muže a často ukazoval, že se nebojí, přičemž jeho přítel Yanez byl jakousi protiváhou jeho impulzivní povahy.

Kabir Bedi 2009
Kabir Bedi 2009 | Zdroj: Grafikamaal / Creative Commons Attribution 3.0

V seriálu z roku 1976 hrál Sandokana indický herec Kabir Bedi. Šlo o šestidílnou minisérii pro evropskou televizi v režii Sergia Sollimy. Carole André byla obsazena jako lady Marianna Guillonk, Philippe Leroy hrál Sandokanova důvěrného přítele a poručíka Yaneze De Gomera. Role hlavního záporáka Jamese Brooka se zhostil Adolfo Celi.

Ústřední píseň televizního seriálu „Sandokan“ složil Oliver Onions a v mnoha evropských zemích se dostala do TOP 10.

Herec Kabir Bedi se po uvedení seriálu stal opravdovou celebritou. Svým divokým vzhledem a uhrančivým pohledem dokázal očarovat mnoho žen, které ho milovaly, a on jim rád jejich přízeň vracel. Stihl se oženit čtyřikrát a měl další vztahy, které nebyly stvrzeny svatbou. Naposled se ženil v sedmdesáti letech s ženou mladší o třicet let.

Indická herecká hvězda byla několikrát i v České republice. Populární je díky seriálu v celé Evropě. Když utekl před stínem Sandokana do Hollywoodu, dokázal se prosadit i tam. Je dokonce ve výboru Akademie filmových umění a věd, který uděluje Oscary.

Italové se rozhodli natočit další seriál s oblíbeným hrdinou. Turecký herec Can Yaman hraje legendárního piráta Sandokana po boku britské začínající herečky Alanah Bloor v roli lady Marianne, temperamentní dcery britského konzula. 

Zdroje článku: