Po stopách komika Bennyho Hilla, který bavil publikum přes čtyřicet let

Po stopách komika Bennyho Hilla, který bavil publikum přes čtyřicet let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Známého komika, kterého mohl zastínit jen Mr. Bean, si připomeneme v komediálním pořadu To nejlepší z Bennyho Hilla. Za dob, kdy jsme se mohli v televizi odvázat leda tak u Televarieté, byl tento komik svěžím závanem osobitého humoru, který dokonce ani komunistům nepřišel škodlivý.

Benny Hill (1924–1992) se narodil jako Alfred Hawthorne Hill 21. ledna 1924 v Southamptonu a byl jedním ze tří dětí Alfreda Hilla (1893–1972). V rodině bylo několik mužů, kteří se živili jako cirkusoví klauni. Není tedy překvapením, že se Benny rozhodl bavit lidi. Na vystoupení svých příbuzných chodil každou středu. Sám vystřídal mnoho zaměstnání. Byl třeba mlékařem nebo inspicientem v turné revue.

Svou uměleckou dráhu začal tím, že se připojil k místní hudební skupině. V roce 1941 se přestěhoval do Londýna, aby se pokusil uspět v zábavním průmyslu. Bohužel mu plány překazil povolávací rozkaz do armády během 2. světové války. Tam se uplatnil jako řidič náklaďáku, mechanik a operátor světlometů. Nějaký čas pobýval i v Normandii.

Alfred byl odhodlaný udělat kariéru v showbyznysu a po svém návratu z války přijal přezdívku Benny jako poctu Jacku Bennymu, svému oblíbenému komikovi.

V rozhlase debutoval v roce 1947, v době, kdy byl rozhlas králem domácí zábavy. Správné načasování mu umožnilo proniknout do televize, nejprve s revuí Here's Mud in Your Eye, poté s Hi There! (1949). Byl na cestě stát se první britskou komediální hvězdou, kterou proslavila televize.

V dubnu 1951 byl Hill členem souboru Sky High a byl účastníkem turné revue. Jeden z jeho kolegů měl jisté místo v televizním sitcomu a právě tehdy padlo jméno Bennyho Hilla. V show sice neuspěl, ale on to nevzdal a v roce 1955 vyšla Benny Hill Show. Nekorektní humor v příliš upjaté době měl konečně úspěch. Vše fungovalo, jak si to naplánoval.

Jeho scénky se staly učebnicovým příkladem toho, jak pobavit lidi. Jednoduše stačilo najít něco, co v té době lidé považovali za zábavné. A Benny Hill to našel. Jeho vystoupení bylo směsicí grotesky, šmrncovní burlesky, pantomimy, parodie a dvojsmyslů.

Přehlídka jeho humoru pokračovala až do května 1991 a byla vysílána v asi 140 zemích. V roce 1971 patřil mezi nejsledovanější televizní programy s více než 21 miliony diváků.

Ve stejném roce se jeho vtipná píseň Ernie o Vánocích prosadila na první místo v UK Singles Chart a v roce 1986 vystupoval v hudebním videu Genesis.

Byl dostatečně populární, aby se objevil v několika filmech, a jeho pořad Benny Hill Show se dostal do americké televize v roce 1979, kde se stal jednou z největších televizních hvězd.

V pozdějších letech, i když byl slavný a bohatý, stále žil docela skromný život v malém domě, který byl stále ve Westrow Gardens v Southamptonu. Lidé ho potkávali ve městě, kde nakupoval v potravinách, chytal taxík nebo chodil odesílat balíčky. Žil obyčejný život navzdory tomu, že byl hodně bohatý. Byl také hodně šetrný, jeho bydlení bylo hodně skromné, dokonce odmítl opravit děravou střechu v domě své matky. Neměl ani vlastní automobil a nikdy se neoženil.

Benny Hill zemřel 20. dubna 1992 v Teddingtonu ve věku 68 let. Zanechal po sobě dědictví v hodnotě asi 30 milionů korun.

Byl uložen k odpočinku ve svém rodném městě, na hřbitově Hollybrook. Jeho hrob hlásá: Southampton's Benny Hill – komik, syn, bratr, přítel, náš věčný chlapec, Bůh mu žehnej.

Komik se předvede 9. srpna večer na ČT2.

Zdroje článku: