Pikantnosti spojené s natáčením komedie Lelíček ve službách Sherlocka Holmese

Pikantnosti spojené s natáčením komedie Lelíček ve službách Sherlocka Holmese
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo se bál točit scénu, ve které šlo o intimní dotyky, a komu dala Lída Baarová svůj věneček v den svých osmnáctých narozenin? Natáčení ve třicátých letech bylo zřejmě mnohem zábavnější, než si umíme představit.

Je to vtipné a těžko uvěřitelné, ale náš slavný komik Vlasta Burian, kterému ležely ženy u nohou, nebyl v přítomnosti žen moc velký suverén. Alespoň tak to viděla teprve osmnáctiletá vycházející herecká hvězdička Lída Baarová, která měla tu čest v této komedii s králem komiků hrát. A co víc. Dokonce s ním měla na tu dobu odvážnou scénu, kdy byla jen v průhledné blůze a Burian ji měl „obdivně objímat“. U scény projevil nebývalé rozpaky, protože se mu mladá a trochu provokativní Baarová líbila. Svou ztrátu odvahy, pokud jde o dotyk, který měl polaskat ňadro mladé Baarové, se snažil obrátit v žert, ale jeho herecké partnerce došlo, že se jednoduše stydí.

Burian se podle slov Baarové choval jako zamilovaný student. V její přítomnosti byl vždy rozpačitý a nejistý. Zval ji do svého divadla a nabízel jí role. Jeho zájem byl tak očividný, že se to doneslo až k jeho manželce. Ta si dokonce byla stěžovat u rodičů Baarové, aby zakročili a komikovo manželství chvilkovým poblázněním neutrpělo.

Mladá herečka ani neměla v úmyslu se míchat do Burianova manželství. V té době jí imponoval někdo jiný. Bylo zřejmé, že její šarm nepřehlédl režisér filmu Karel Lamač. Jak už to tenkrát chodilo, režiséři rádi využívali tužeb mladých slečen po herecké kariéře. Baarová si zkušeného Lamače pochvalovala, že ji vzpomínku na první milostné dobrodružství nijak nezkazil a naopak z jejího „poprvé“ udělal příjemný zážitek. Oslavila právě osmnácté narozeniny u Lamače v bytě.

Na milostnou scénu s Burianem jednou zavzpomínala i Zita Kabátová, která uvedla, že si v intimních scénách během natáčené Burian nic nedovoloval a snažil se vše obrátit v žert. Jeho paní si prý byla dobře vědoma, že ve světě umělců není snadné odolat pokušení, a Buriana nespustila z očí.

Zatímco komik Burian trochu plaval ve schopnostech milovníka, miloval hrát dvojrole a trojrole a rád ve své roli zpíval. I v této komedii byl Františkem Lelíčkem a bázlivým portorickým vladařem.

Druhou velkou roli si ve filmu zahrál režisér Martin Frič a ve stejný rok si s Burianem ještě stoupl před kameru ve filmu Funebrák. Když Karel Lamač zemřel, stal se dvorním režisérem Vlasty Buriana.

Pro film Lelíček ve službách Sherlocka Holmese mohli architekti použít originální kousky z carského archivu zlatého inventáře, který byl v soukromé sbírce. Hodnota všech cenných rekvizit byla oceněná na dva miliony korun a byly střežené ve dne i v noci. Jména majitelů císařského pokladu nikdy nebyla odtajněna.

Komedie je v nabídce starých filmů na Voyo.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Tajemství slavných hvězd, Pavel Taussig, Empresa Medea, ISBN 978-80-88207.20-7,
  • Autorský text