Slunečník Petr Svoboda zmizel z obrazovek a dal se na podnikání, které mu slušně vynáší

Slunečník Petr Svoboda zmizel z obrazovek a dal se na podnikání, které mu slušně vynáší
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zahrál si nejednoho prince a moderoval nejednu úspěšnou televizní soutěž, ale pak se z obrazovek najednou vytratil. Proč už někdejšího oblíbeného herce Petra Svobodu nevídáme? Rozhodl se opustit záři reflektorů a zaměřit na podnikání, rozjel prosperující firmu a má vystaráno.

Pohádkový princ a sympatický moderátor

Pohádku Princ a Večernice (1978) režiséra Václava Vorlíčka, natočenou na základě předlohy Boženy Němcové, zná asi každý. Koneckonců patří k tomu nejoblíbenějšímu, co televize nabízejí každý rok o Vánocích.

„Za mě jedna z nejkrásnějších pohádek,“ píší i dnes nadšení diváci.

Na to, že tato pohádka měla hodně osekaný rozpočet, tak je úplně výborná. Miluji ji a Libuška se mi tam líbí úplně nejvíc ze všech rolí.

„Nádherná pohádka a skvělí herci.“

Příběh vypráví o klackovitém princi Velenovi, jenž své sestřičky odevzdá jednu po druhé slibným, ale poněkud záhadným ženichům – Větrníkovi, Měsíčníkovi a Slunečníkovi. Právě posledního jmenovaného ztvárnil někdejší oblíbený herec a moderátor Petr Svoboda. Ten se narodil 26. června 1952 v Havlíčkově Brodě a roku 1973 dokončil studia na pražské DAMU.

Ačkoli role Slunečníka je dnes zřejmě jeho nejznámější, nezahrál si prince pouze v této jedné pohádce, ale např. také v příběhu Malá mořská víla (1976). Dalo by se říct, že jeho filmovou kariéru utvářely právě především pohádky, zahrál si mimo jiné ve filmech Princ Chocholouš (1974), O třech bratřích (1976), Paví král (1978), Pták Žal (1985) ad. Celkově ovšem není jeho filmografie příliš bohatá, má na kontě několik celovečerních filmů a televizních rolí.

Od poloviny 70. let se věnoval dabingu. V seriálu M*A*S*H od třetí série daboval chirurga B. J. Hunnicutta. Namluvil též Olivera Stritzela z Dobrodružství kriminalistiky. Stal se spoluautorem a moderátorem soutěže Hezky česky, tři roky moderoval populární pořad Riskuj!, ale co se moderování týče, zapsal se do paměti diváků zejména soutěží Hodina pravdy. To mu ostatně vyneslo nominaci na cenu TýTý v kategorii moderátor soutěžních pořadů.

Od showbyznysu k úspěšnému byznysu

Petr Svoboda moderoval různé pořady a kromě toho i charitativní akce, módní přehlídky, plesy apod. V posledních letech už ho ale na obrazovkách nevídáme. Ptáte se, kam zmizel? Inu, rozhodl se zaměřit především na podnikání, jelikož mu herectví ani režie nenabídly svobodu, ve kterou doufal.

„Zjistil jsem, že nade mnou jsou dramaturgové, producenti a ředitelé, a tak jsem si řekl, že tohle nechci. Proto jsem dál pokračoval v podnikání, které jsem měl rozjeté, a ještě si založil další firmu,“ přiznal kdysi v rozhovoru pro časopis Sedmička.

Toto rozhodnutí se ovšem ukázalo být správným, koneckonců mu stavební a developerská firma specializovaná na luxusní byty poměrně slušně vynáší. V podnikání našel nejen úspěch, ale i novou vášeň a možnost zajistit si pohodlný život mimo showbyznys. Soudě dle nejnovějšího rozhovoru splnil sobě i své rodině sen vlastnit přepychovou chalupu v Jižních Čechách, což je oblast jeho srdci velmi blízká. V současnosti tak má ideální místo, kam jezdívá relaxovat.

Zdroje článku: