Pečení na neděli aneb když vzniká z mouky a cukru umělecké dílo
Reakce k článku
Podělte se o svou reakciZnámá vítězka první řady soutěže Peče celá země Petra Burianová dostala příležitost natočit putování s kamerou a vařečkou po českém a moravském venkově, potkávat se s pamětnicemi regionální kuchyně a starých tradic. Tentokrát jde především o regionální a velmi staré pochoutky, které tvoří součást naší historie. A někdy takové dobroty doslova berou dech.
Pořad, který byl kritizován jen za to, že mu ČT přidělila nepříliš šťastný vysílací čas, si lze naštěstí v klidu zhlédnout v iVysílání České televize.
S půlhodinovou epizodou (právě tak k vypití voňavé kávy) se tak diváci snadno mohou přenést do různých koutů naší země a žasnout nad tím, jak šikovné jejich babičky a prababičky byly, když dokázaly z několika základních a dostupných surovin vyrobit takovou nádheru, kterou je až škoda sníst.
Že nevíte, co je koláč Petra Voka nebo hnětýnky? Vydejte se s cukrářkou Petrou do Jižních Čech. Na Valašsku nemůže chybět ochutnávka těch pravých frgálů a v Chodsku nahlédnete do kuchyně, kde se vyrábí chodské koláče nebo makové řezy.
A každá epizoda toho nabízí mnohem víc a v regionech se tak můžete seznámit třeba s hanáckými tradicemi, s bylinkářstvím na Valašsku nebo s pečením chleba v peci na Sedlčansku.
Cyklus je opravdu krásně natočený, a kromě pečení nabízí celou řadu téměř zapomenutých tradic a také krásy naší krajiny.
Gastronomický cestopis sbírá recepty na buchty a koláče, podobně jako v minulostí sbírali čeští velikáni jako Erben nebo Němcová staré lidové pohádky a přináší tak na obrazovky odkaz našich předků, aby se uchoval a předal dalším generacím.
Průvodkyně pořadu Petra Burianová zvládla nezvyklou roli na výbornou, a navíc dokázala dát patřičný prostor všem lidem, které do svého pořadu přizvala. Přinesla tak na obrazovky vynikající příležitost, jak získat inspiraci a dozvědět se řadu zajímavostí.
Reakce k článku
Podělte se o svou reakci