Pearl Harbor: Film z roku 2001 zvyšuje zájem o historii i dnes. Zjistěte, jak dobře si ho pamatujete

Pearl Harbor: Film z roku 2001 zvyšuje zájem o historii i dnes. Zjistěte, jak dobře si ho pamatujete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Starý, avšak stále slavný film Pearl Harbor dosáhl takového úspěchu, protože v nás dokázal vyvolat hrůzu a věrně nás přenést do tohoto historicky významného okamžiku. Vybavujete si jeho děj? Pojďme si ho společně připomenout.

Film Pearl Harbor není obyčejný válečný film. Těch už všeho všudy existovaly mraky. To, co ho dělá tak výjimečným, je milostný trojúhelník. Milostná zápletka dvou kamarádů a jedné ženy, kterou jako první potká starší z nich a zamiluje se do ní, ale postupně vychází mylně najevo, že se již nevrátí. Čtěte pozorně zápletku, na konci článku vás čeká kvíz a tyto informace se vám budou hodit.

Kamarádi Danny a Rafe již odmala spojuje jediné – zájem o letadla. Ve starém letadle, které si s dětskou nevinností přivlastnili, si hráli na piloty v první světové válce. Pochopitelně jen jako. Netrvá však dlouho a vypukne druhá světová válka, zatím pouze v Evropě. Starší Rafe se rozhodne vypomoci Britům svými schopnostmi a odlétá do Británie. Krátce před odjezdem se seznámí s krásnou Evelyn, která mu slíbí věrnost.

Kamarád Danny začne s Evelyn trávit více času, protože jsou oba převeleni do Pearl Harboru, přičemž Evelyn má zachraňovat životy a Danny bojovat. Netráví spolu ale čas v soukromí, pouze v práci, tedy do okamžiku, kdy Danny přijde se zprávou, že jeho kamarád a Evelynin partner v jedné osobě byl sestřelen a zemřel. Oba dělají vše pro to, aby si novou informaci nepřipouštěli, ale právě to je spojí a začnou se stýkat i v soukromí. Zamilují se do sebe.

Jednoho dne se ale Rafe vrátí. Přežil, zachránili ho rybáři z Francie. Nechce se mu uvěřit, že Evelyn nyní miluje jeho kamaráda. Oba se opijí, což Rafe uvidí jako vynikající příležitost se kamarádovi pomstít za to, že mu přebral lásku. Nenechá si vysvětlit, jaké události k tomu vedly. Ráno se oba probudí za příšerného zvuku japonských letadel. Nezbývá než jednat rychle, a tak na lásku již téměř není čas. Naštěstí oba mají mnoho znalostí a zkušeností, a tak se mohou stát americkými hrdiny.

Spoustou lidí milovaný, některými však nenáviděný film si získal velkou pozornost veřejnosti. Každého z nás ale zaujal, ať už v pozitivním smyslu, či jako něco, co stačilo vidět pouze jednou v životě. Film pojednává o skutečných událostech, které byly pro Spojené státy velmi důležité, protože právě v tomto okamžiku začala 2. světová válka i pro ně. Naštěstí se jedná již pouze o vzpomínku, na kterou by nicméně nikdo z nás zapomenout neměl.

Zdroje článku: