Zpátky do devadesátek s hvězdou Hříšného tance, která by 18. srpna oslavila 72 let

Zpátky do devadesátek s hvězdou Hříšného tance, která by 18. srpna oslavila 72 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdyby svět v roce 2009 o Patricka Swayzeho nepřišel, bylo by mu nyní 72 let. Tuto ikonu jsme ztratili příliš brzy, ale můžeme si nadále připomínat mnohé z jeho úžasných tanečních a hereckých výkonů. Abychom hvězdu uctili, pojďme si společně projít několik zajímavých faktů o jeho životě a kariéře.

Všestranný herec z akčních i romantických filmů

Hrdina našich oblíbených romantických filmů Duch a Hříšný tanec by v neděli 18. srpna 2024 oslavil dvaasedmdesát let, zemřel však ve věku sedmapadesáti 14. září 2009 po dlouhém boji s rakovinou slinivky. Premiéry seriálu Zvíře, v němž ztvárnil roli agenta FBI Charlese Barkera, se už bohužel nedožil.

Co se seriálů týče, mohou si jej pamatovat rovněž fanoušci historického Severu a Jihu z let 1985 až 1994, jinak byl ale především filmovým hercem. V posledních letech života zazářil např. v Legendě o Jiřím a drakovi (2004), Univerzální uklízečce (2005) nebo Čekání na zázrak (2009).

V roce 2019 vznikl zajímavý a kladně hodnocený životopisný dokument Já, Patrick Swayze, přibližující jeho dětství a náročnou cestu k úspěchu na poli sportu, tance i herectví očima jeho nejbližších.

Hezky zpíval, jezdil na koni a studoval bojová umění

I když možná patříte mezi věrné fanoušky Patricka Swayzeho, některá zajímavá fakta o jeho životě vás mohou překvapit. Věděli jste například, že vystupoval v Disneyho lední show? S láskou k tanci vyrůstal odmalička, jelikož jeho matka byla ředitelkou Houston Jazz Ballet Company. Po vysoké škole se jeden rok účastnil turné s lední show Disney on Parade jako princ Krasoň. Nedlouho poté se přestěhoval do New Yorku, aby se věnoval taneční a divadelní kariéře.

Zranění kolene ho nakonec přivedlo blíže k herectví. Byl přitom i talentovaným zpěvákem. Nahrál několik písní pro soundtracky ke svým filmům, včetně proslulé She’s Like the Wind pro Hříšný tanec. Kromě toho jej bavila jízda na koni, během svého života jich vlastnil hned několik, a léta studoval bojová umění. Získané dovednosti začleňoval do akčních filmových rolí.

Než se jeho herecká dráha pořádně rozjela, otevřel si společně s manželkou Lisou tesařskou firmu Nepotism, Inc., která zaměstnávala bratry z obou rodin. Swayze údajně o tesařství zpočátku nic nevěděl, ale hodně se toho naučil z knih a úspěšně odstartoval ziskové podnikání. Dokonce zrekonstruoval kuchyni herečky Jaclyn Smithové.

Jistě neměl zapotřebí propůjčovat své jméno reklamě, a tak v roce 1988 odmítl nápad na vlastní kolínskou a další produkty, které by mu přitom vynesly pořádný balík. Dva roky nato ztvárnil jednu ze svých nejlepších a nejoblíbenějších rolí, Sama Wheata v Duchovi, o niž ale málem přišel.

Režisér Jerry Zucker se jednou svěřil, že Swayze pro něho nebyl první volbou, poněvadž byl v té době známý především z akčních filmů. Když si ale společně prošli scénář, dospěl k názoru, že je to ten správný kandidát – a díky bohu za to! Všechno nejlepší k narozeninám, Patricku! Chybíte nám.