Pátrání po nejstrašidelnějších filmech, které byly inspirovány skutečnými událostmi

Pátrání po nejstrašidelnějších filmech, které byly inspirovány skutečnými událostmi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Horory, které se už nějakých pár desetiletí drží na vrcholu divácké oblíbenosti, vypovídají něco o potřebách lidí, kteří se jednoduše rádi bojí, když jsou v bezpečí. Horory však ve velké míře představují fantastické příběhy, které by nikdo zažít na vlastní kůži nechtěl a ani nemohl.

Jiné je to u filmů, které se prezentují jako inspirované skutečným příběhem. Jakkoliv se nám tyto příběhy mohou zdát neuvěřitelné, tvůrci si stojí za tím, že se něco podobného už někdy stalo.

Náš redakční výběr tentokrát připomíná tři rozdílné filmy, které mají společné to, že je ještě dlouho nejde dostat z hlavy.

Zodiac (USA, 2007)

Režisér David Fincher tentokrát natočil detektivku se svírající atmosférou podle skutečných událostí a dal si záležet na každém detailu. Místy je film tak podrobný, že připomíná dokument. Velkou zásluhu na tom měl způsob, jak režisér Fincher a také autor scénáře James Vanderbilt přistupovali k příběhu. Fincher si dokázal zajistit přístup do policejních složek a také do soukromých archivů lidí, kteří se na objasnění případu podíleli.

Na filmu se podílely i osoby, kterých se tento známý případ osobně nějakým způsobem dotýkal, a dokonce i některé přeživší oběti. Některé scény jsou autentické, a to i včetně vět, které vrah říká.

Robert Graysmith pečuje o synka a pracuje jako karikaturista v San Francisco Chronicle. Tady se také v srpnu 1969 dostane k případu záhadného vraha, který o měsíc dříve v kalifornském Vallejo zavraždil mladou Darlene a těžce zranil jejího přítele Mikea. Vrah rozeslal redakcím řady novin dopis, v němž tvrdí, že vraždil už v prosinci, a požaduje zveřejnění zvláštní šifry. V září zaútočí znovu.

Robert začíná být případem posedlý a pronásleduje redaktora Paula Averyho, který o něm má psát. Po čase se spřátelí a společně sledují nejen další zločiny a zprávy, které vrah novinám rozesílá, ale také práci detektivů pověřených vyšetřováním. Detektivům se podaří dostat na stopu Arthura Leigha Allena. Důkazy proti němu však nejsou dostatečně průkazné, a tak musí být propuštěn.

Skutečná fakta

V případě Zodiaca figurovalo více než 2500 podezřelých. „Nejslibnějším“ z nich byl právě Arthur Leigh Allen, ale až do jeho smrti v roce 1992 se proti němu nenašly přímé důkazy. V roce 2002 byl odebrán vzorek DNA ze Zodiacových dopisů, který se neshodoval s Allenovou DNA.

Sanfranciská policie případ několikrát uzavřela a zase otevřela. Ačkoliv se Zodiac ve svých dopisech chlubil více než 37 vraždami, policie mu přisuzuje sedm vražedných útoků, z toho pět dokonaných vražd.

(K vidění na Netflixu.)

Horor v Amityville (USA, 1979)

Na konci sedmdesátých let se objevil ve filmu nový fenomén. Exorcismus pro diváky představoval tajemství a kontakt s něčím nadpřirozeným. V tomto případě jde o film natočený podle románu Jaye Ansona.

Příběh líčí nadpřirozené síly, které obtěžují rodinu Lutzů poté, co se přestěhovala do starého domu na Long Islandu. Historie domu byla krvavá a nacházelo se zde místo hromadné vraždy.

Noví majitelé domu zjistili, že je plný nepřátelsky naladěných duchů. Ti vykukují z každého zákoutí i kousku nábytku, přičemž děsivých zážitků nejsou ušetřeny ani děti. Na scénu tedy vstupuje laskavý otec Delaney, který se ze všech sil snaží démony z domu vymýtit.

Film se dočkal pokračování a v roce 2005 vznikl remake.

(K vidění na Prime Video.)

Rillington Place č.10 (Velká Británie, 1971)

John Christie není sice tak slavný jako Jack Rozparovač, ale ve 40. a 50. letech minulého století zdrogoval, znásilnil a uškrtil nejméně osm žen, včetně své manželky, a jejich mrtvoly ukryl ve zdech svého bytu v Notting Hill. Vyprávění režiséra Richarda Fleischera o jeho vražedném řádění je klenotem skutečného kriminálního žánru a představuje mrazivý výkon herce Richarda Attenborougha. Ten tvrdil, že ho postava pronásledovala ještě dlouhou dobu poté.

Vrahova adresa, 10 Rillington Place, se stala symbolem hrůzy.

(K vidění na Apple TV+.)

Zdroje článku: