Parta hic: Snaha donutit havíře v tehdejším Československu pít mléko nevyšla, ani komedie s Menšíkem je nemotivovala

Parta hic: Snaha donutit havíře v tehdejším Československu pít mléko nevyšla, ani komedie s Menšíkem je nemotivovala
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Námět filmu není úplně bláznivý. Výzkumy prokázaly, že je pití mléka vhodné jako prevence proti silikóze, a proto někoho napadlo tento nápoj havířům nabídnout. Což je dodnes úsměvná představa. Ti tvrdí chlapíci toho vypili hodně, ale mléko mezi jejich oblíbené nápoje nepatřilo.

Možná měla tato komedie s výborným obsazením havíře motivovat, ale to se minulo účinkem. Film byl i přesto oblíbený, a to právě pro herecké obsazení a vtipný nápad. Režie se ujal Hynek Bočan a do zaměstnaneckého stavu havířů povolal třeba Václava Babku, Vladimíra Menšíka, Jana Skopečka, Josefa Kemra, Josefa Dvořáka, Ivana Vyskočila a také Petra Nárožného.

Vždy, když se po roce 1989 o snímku psalo, jedním z hlavních témat byla role Reginy Rázlové. Asi by se marně hledal film, kde herečka hrála a kde by v článcích nebyla zmínka o tom, že roli získala z protekce, protože její otec byl ve vysoké politice.

Každý, kdo má o filmové a seriálové tvorbě trochu přehled, nemůže o Regině Rázlové tvrdit, že byla špatná herečka a potřebovala by nějakou protekci. Talent rozhodně neztratila ani během pobytu ve vazbě, za který si dokázala vysoudit odškodnění. A kdo by o jejím hraní měl pochyby, měl by se podívat třeba na film Tancuj Matyldo z roku 2023, za který byla nominovaná na Českého lva.

Regina Rázlová dnes
Regina Rázlová dnes | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Zvláštní je, že se v souvislosti s filmem neobjevuje třeba jméno Josefa Dvořáka, který se v minulém režimu provinil mnohem hůř než Regina Rázlová, která si rozhodně nevybrala, komu se narodí.

Film o tom, jak se dolovalo naše „černé zlato“, se netočil v ateliérech, ale herci se seznámili s ostravským a kladenským podzemím. Josef Dvořák přišel během natáčení o zuby, ale nebylo to rukou havíře. Do zubů dostal ve svém rodišti v Kadani, když si nechtěl v hospodě připít s místním starousedlíkem, protože druhý den měl točit náročné scény v Ostravě.

Pro zvýšení zájmu diváků byla pro film speciálně vyrobena titulní píseň. Na hudbu Ladislava Štaidla ji nazpíval Karel Gott, ale mezi lidmi se moc neuchytila a rozhodně se z ní nestal hit, jak bylo plánováno.

Pro svůj lehce bizarní děj je komedie i dnes poměrně oblíbená. A to ji Hynek Bočan ani točit nechtěl. Jenomže to byla první nabídka po letech, kdy byl na černé listině, a nemohl si dovolit ji odmítnout, pokud chtěl ještě někdy točit. Prosadil si alespoň některé herce.

Film je ve vysílání 26.10. v podvečer na TV Prima.

Zdroje článku: