Paragrafy na kolech: Česká televize pro letní vysílání zapátrala ve svém velkém archivu a oprášila zapomenutý seriál

Paragrafy na kolech: Česká televize pro letní vysílání zapátrala ve svém velkém archivu a oprášila zapomenutý seriál
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Devítidílný seriál Milana Růžičky není tak atraktivní jako jiné normalizační seriály, ale krátké epizody (27 až 42 min) nám připomenou léta 1984 až 1989, kdy se jednotlivé soudničky natáčely.

Výraz „soudnička“ se užíval většinou pro krátké povídky zpracované v humorném nebo satirickém stylu, které odrážely skutečné momenty z praktického života, většinou inspirované konkrétním soudním sporem či podobnou událostí. Tentokrát se budou příběhy točit kolem automobilů.

Iva Janžurová
Iva Janžurová | Zdroj: Jitka Fabiánová / © Česká televize

Seriál si získal lehce nadprůměrné ohodnocení, a to především kvůli dobrému hereckému obsazení. Divákům zpříjemní léto Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Jana Štěpánková, Zdeněk Řehoř, Laďka Kozderková, Ladislav Křiváček, Josef Bek, Jiří Císler, Oldřich Kaiser, Simona Stašová, Jiřina Bohdalová, Marie Rosůlková, Bořivoj Navrátil a řada dalších herců.

A u každého sporu musí být advokát. V seriálu si tuto roli zahrálo hned několik herců. Tím nejvýraznějším byl Miloš Kopecký, který si stejnou profesi vyzkoušel také v často reprízované komedii Causa Králík z roku 1979.

Dalšího advokáta si zahrál v epizodě Kamarádi Josef Bek a v epizodě Smolař se o urovnání sporu pokusila advokátka v podání Jany Štěpánkové.

První epizoda, která je k vidění už 28. června má název Sousedé a diváky zavede do chatové osady, kde se dva kamarádi dohodnou na prodeji ojetého vozu na splátky. A nevydařený obchod bude zkouškou jejich dobrých vztahů. Hajný Šmudla (Ladislav Křiváček) prodá starý ojetý vůz sousedovi Vorlovi (Zdeněk Řehoř).

Když dojde na placení, Vorlovi se najednou do splátek nechce. Je rozzlobený, že Šmudlovi naletěl. Musel zaplatit za technickou kontrolu vozu a nechat opravit řadu závad, o kterých se mu hajný zapomněl zmínit.

Hádka vyústí v potyčku, kdy chce paní Šmudlová (Iva Janžurová) odjet s vozem, ale rodina Vorlových se jí v tom snaží zabránit a vůz jí poškodí.

Sousedé se nezvládnou domluvit, a tak vše skončí u soudu, kde je žalující stranou Vorel. A to je práce pro advokáta Emila Kulovaného (Miloš Kopecký). Podaří se mu bývalé kamarády usmířit a věc urovnat?

Další příběhy přináší zábavné historky opilců, těhotné stopařky, podvodníčka s nápadem na fingovanou dopravní nehodu i okradeného námořníka.

Zdroje článku: