Opět si připomeneme svět Bohumila Hrabala, tentokrát v režii Dušana Kleina

Opět si připomeneme svět Bohumila Hrabala, tentokrát v režii Dušana Kleina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Dušana Kleina se nevyhnul kritice diváků, kteří už si zvykli na zpracování Hrabala v podání Jiřího Menzela. Dušan Klein ho ale v žádném případě nechtěl kopírovat. Film Andělské oči z roku 1994, kde hraje jednu z výrazných rolí Kleinův oblíbený Pavel Kříž, si však nevede tak špatně.

Rozhodně zajímavé je herecké obsazení, kde se objevuje kromě Kříže i Josef Abrhám, Viktor Preiss, Pavel Zedníček, Zlata Adamovská, Markéta Hrubešová, Miloš Kopecký, Václav Postránecký, Jiří Lábus a také třeba dcera Oldřicha Kaisera Karolína.

Jde už o šestý celovečerní film, který se točil podle předlohy známého chalupáře a milovníka koček, Bohumila Hrabala. Osobité Hrabalovo vyprávění s puncem skutečně prožitého života filmaře vždy lákalo. Klein spolu se scénáristou Václavem Nývltem sáhli po jedné z raných Hrabalových povídek, Bambini di Praga 1947, kterou obohatili ještě motivy z povídkových sbírek Perlička na dně a Pábitelé.

Jak už povídka napovídá, děj je zasazený do roku 1947 a komediální hrdinové jsou falešní pojišťováci, kteří se zaměřují hlavně na drobné živnostníky a ze své podvodné činnosti mají právě tak na živobytí a drobné radosti života.

Když parta ostřílených podvodníčků přibere do party mladíka Bucifala, netuší, jaké překvapení je čeká…

Komedie Andělské oči je na první pohled příjemnou nenáročnou zábavou, která však mnohým divákům přinesla trochu zklamání. Jak jedno přísloví praví: Když dva dělají totéž, není to totéž.

Ve skromné nabídce veřejnoprávní televize je to však film, který má alespoň nějakou hodnotu. Našli se však i takoví diváci, kteří si trochu odlišné zpracování, které se nepodobá hřejivě lidskému pojetí Jiřího Menzela, pochvalovali jako jiný pohled na Hrabala.

O filmu

Kříž, Adamovská
Kříž, Adamovská | Zdroj: © Česká televize

Mnoho z nás občas podlehlo při setkáních s různými chytráky a podvodníky nepochopitelné slepotě. A právě na tom svůj film režisér Dušan Klein postavil.

Přenesme se tedy do léta roku 1947, kdy narůstala hrozba likvidace drobných živností. Dobové atmosféry využije parta falešných pojišťováků a začne ustrašeným řezníkům, holičům, drogistům či ševcům nabízet ve své „Opoře ve stáří" jakousi pomyslnou ochranu před neodvratitelnou společenskou katastrofou. Té sehrané partičce však nejde jen o finanční zisk. Spíše je to všechno jakási klukovská hra, při které se pánové báječně baví na účet svých důvěřivých klientů. Když se ale najde člověk chytřejší a důvtipnější než oni, spadne klec... Podvodník, co podvede podvodníky, si určitě zaslouží obdiv. A jak je vidět, někdy k tomu stačí jen výrazné modré oči.

Zajímavosti

  • Do českých kin si na film vyšlo asi 300 tisíc diváků.
  • Pro Miloše Kopeckého šlo o poslední filmovou roli.
  • Mladá Markéta Hrubešová opět potvrdila, že nebyla stydlivá. (Alespoň, že si ponechala slamák.)
  • Film byl natáčený na historických místech, například v Kutné Hoře a Praze-Dejvicích, což přidává autentičnost dobové atmosféře.

Ve vysílání 28.10. odpoledne na ČT1.

Zdroje článku: