Opět Belmondo v akci: Kriminální thriller Strach nad městem přináší napětí při honbě za sériovým vrahem

Opět Belmondo v akci: Kriminální thriller Strach nad městem přináší napětí při honbě za sériovým vrahem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rychlý akční thriller s vysokým rozpočtem je typickým filmem, který byl v polovině sedmdesátých let ve Francii velmi populární. Drsní policisté pronásledují drsného padoucha. To vše vylepšené akčními kousky, které jsou ve filmu důležitější než samotná zápletka.

S obsazením Jeana-Paula Belmonda, v té době nejpopulárnějšího herce v zemi, film přilákal do kin úctyhodné čtyři miliony diváků jen ve Francii. A přestože je film až nestydatě komerční, není jen plytkým policejním filmem, které vznikaly v tomto období jako na výrobním pásu.

Henri Verneuil byl jedním z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších režisérů své generace a v žánru akčních thrillerů vynikal. Málokterý z Belmondových následných thrillerů má takovou dynamiku a ponurý pocit ohrožení jako Strach ve městě. A také se v něm objevuje jeden z jeho nejděsivějších protivníků, schizoidní psychopat, kterého naprosto věrohodně zahrál Adalberto Maria Merli.

Podle dobových kritiků měl film dobrý scénář a nadprůměrné herecké výkony. Občas v něm probleskl i náznak černé komedie a mrazivá hudba (Ennio Morricone) dokreslila atmosféru.

Belmondo v životní formě

Diváci ještě dlouho po odchodu z kina debatovali o odvážných akčních kouscích. Ve filmu jsou jedny z nejlepších automobilových honiček, které kdy Francie představila. Se zatajeným dechem potom diváci sledovali honičku na vrcholu Galerie Lafayette a mimořádný kaskadérský kousek s helikoptérou natočený uprostřed Paříže. Belmondo zde předvedl jednu ze svých nejlepších akcí – honičku na střeše jedoucího vlaku metra.

Možná i proto je tento kriminální thriller považovaný za nejlepší z těch, které Jean-Paul Belmondo za celou kariéru natočil, a i díky němu má toto filmové dílo skutečnou uměleckou hodnotu.

O filmu

Nora Elmerová si vyslechne sérii výhružných telefonátů a je zavražděna. Smrt vyšetřuje policejní inspektor Jean Letellier, který na začátku složitého vyšetřování obdrží záhadný telefonát od někoho, kdo si říká Minos a kdo tvrdí, že má v plánu očistit Paříž od neřestných žen. Záhy si Letellier uvědomuje, že má co do činění s nebezpečným maniakem. Lov na sériového vraha může začít…

Ve filmu absolvoval Belmondo několik svých nejobtížnějších kaskadérských scén v životě. Při jízdě na střeše metra mu v tunelu kus železa probodl ruku. Právě tuto scénu na střeše metra si dodnes pouští kaskadéři jako vrcholné umění v oboru. Přesně touto scénou se inspirovali filmaři v roce 2012 při natáčení Ochránce s Jasonem Stathamem.

Belmondo také při běhu po střechách propadl skleněnou výplní. A samozřejmě všichni jeho fanoušci vědí, že jeho strážní andělé měli hodně práce a moc nechybělo, aby to bylo jeho poslední natáčení. Na střeše Galerie Lafayette uklouzl a sjel až k okapu, kterého se naštěstí v poslední chvíli pevně chytil. Scéna byla tak dramatická, že zůstala ve filmu.

Zajímavost

Při jízdě komisaře Jeana Letelliera (Belmondo) s inspektorem Moissacem (Denner) v autě je předjíždí Škodovka.

Ve vysílání na ČT2 20.09.2024 ve 20:00.

Zdroje článku: