Nový seriál Taneční na obrazovku přinese plno komplikovaných vztahů a hodně tance

Nový seriál Taneční na obrazovku přinese plno komplikovaných vztahů a hodně tance
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Jiří Vejdělek a scenáristka Ivana Hokrová jsou přesvědčení, že si ve vztahovém seriálu každý najde něco, co je mu blízké. Lidské osudy jsou komplikované a spojnicí by u seriálových hrdinů měla být také vášeň k tanci.

Monika (Jitka Ježková) a Oldřich (Saša Rašilov) spolu kdysi vyhrávali taneční soutěže. A i teď ve společném manželském životě Monika tančí přesně podle toho, jak ji Oldřich vede. On totiž vede rád. Vždy a všude. Takže když s Monikou začne pořádat taneční pro středoškoláky, je ve svém živlu. Zato Monika toho začíná mít dost. Už ji nebaví pořád skákat podle Oldřicha a jeho matky  (Kolářová), která mu přizvukuje.

Ježková, Batulková
Ježková, Batulková | Zdroj: TV Nova

Situaci nepomáhá ani Moničin bývalý partner (Roman Zach), který o ni zjevně stále stojí. A když se do toho vloží ještě Moničina svobodomyslná sestra (Hana Vagnerová), začne jít opravdu do tuhého. Vypadá to, že pokud se Oldřich své role tanečního a životního mistra nevzdá, nebude mít brzy nejen s kým tančit, ale možná ani žít.

Scenáristka Ivana Hokrová přichází s příběhem manželů, které kdysi spojila vášeň pro tanec, ale roky společného života a výchova dvou dětí způsobily, že dnes jeden tančí sambu a druhý valčík… Oba musí zjistit, že nic není samozřejmost.

Monika s Oldřichem nejsou ničím výjimeční a dělají chyby jako celá řada dalších manželských párů. Mají se rádi, jen jak šel čas, oba se trochu změnili. Musí si uvědomit, že vztah je o vzájemné toleranci. To bude hlavně pro Oldřicha docela zajímavá zkušenost.

Scenáristka Ivana Hokrová o svém díle

Taneční jsou o rodině, takové té typické. Maminka, tatínek, děti v pubertě. Bydlí s nimi ještě tchyně, tedy maminka toho muže, a kromě toho, že mezi sebou mají takovou specifickou dynamiku, jak už to tak v rodinách bývá, tak k tomu ještě vedou taneční kurzy. Otec navíc trénuje dceru v latinskoamerických tancích, takže právě to, co jsem zmiňovala, ta dynamika rozdělení rolí, se tam trošičku bije. Kde je to v tom tanci, kde je to v životě. A pak je tam samozřejmě spousta dalších charakterů. Všechny mají něco společného s tanečními nebo soutěžemi, takže se to točí kolem tance. Ale je to především o těchto lidech a jejich vztazích.

Sympatická Jitka Ježková a Saša Rašilov dostali role také proto, že jsou pohybově nadaní. Navíc od prvního okamžiku spolu fungovali jako pár, a to nejen v tanci. On působí dominantně a ona je ta starostlivá, která své zájmy odsunuje proto, aby celá rodina dobře fungovala. Bohužel ji po letech začíná docházet, že partner moc její péči neoceňuje a bere ji jako samozřejmost.

Monika se rozhodne, že teď přišel i její čas, a trochu se emancipuje. Rodina se bude muset přizpůsobit, tedy hlavně nevděčný Oldřich.

Pro oba herce v hlavních rolích bylo podmínkou, že musí podstoupit několikaměsíční náročný taneční trénink a tvůrci doufají, že autenticitu tance a sehranost páru diváci ocení.

Režisér Vejdělek se podle scenáristky rád zastává mužů, takže ho chtěla trošku poškádlit. On byl ale rád, že se na vztahové problémy mohl díky scénáři podívat i z té druhé strany. Nebere seriál jako nějakou extrémní kritiku mužů a pochválil i Sašu Rašilova, který i ve své roli machistického dominantního chlapa dokázal být alespoň občas roztomilý. Ani Jitka Ježková se nedokázala proměnit ve furii, a tak by obě hlavní postavy měly divákům být sympatické.

Seriál přinese TV Nova.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text