Novinka Queer: James Bond se rozhodl přejít na druhý břeh. Daniel Craig vyměnil život agenta 007 za hledání vlastní sexuality

Novinka Queer: James Bond se rozhodl přejít na druhý břeh. Daniel Craig vyměnil život agenta 007 za hledání vlastní sexuality
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejnovější film Lucy Guadagnina zachycuje hvězdu Jamese Bonda v nové a neočekávané roli, a to jako rozpustilého spisovatele a příznivce nezávazných vztahů a kvalitního alkoholu.

Když v roce 2017 vyšel snímek Lucy Guadagnina Dej mi své jméno, režisér byl kritizován za zbabělost, protože neukázal milostné scény, které ve vztahu dvou mladých mužů jednoduše chyběly. Dokonce i scenárista filmu James Ivory tvrdil, že nahá těla Timothée Chalameta a Armieho Hammera měla být vystavena.

Pro mě je to přirozenější způsob, jak dělat věci, než je schovávat nebo dělat to, co Luca, tedy točit kamerou z okna směrem k nějakým stromům,

uvedl tenkrát k filmu Ivory.

Guadagnino měl tato slova evidentně stále v paměti, když natáčel Queer, který měl právě premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Daniel Craig tak rozhodně v novém filmu vůbec nic neskrývá a kdo si herce oblíbil už v plavkách ve filmu Casino Royale, přijde si na své.

Filmový plakát
Filmový plakát | Zdroj: mobilinchen / Depositphotos

Je ale také důležité podotknout, že postava, kterou filmový hrdina William Lee předvádí v novém filmu, je na hony vzdálená od vypracovaného svalnatého agenta 007, kterému před lety Daniel Craig propůjčil tvář a tělo.

To jediné, co tajného agenta a Williama Lea spojuje, je nezávazná záliba v sexu a v kvalitním alkoholu.

Queer je adaptací románu Williama Burroughse, který vyšel v roce 1985, ale byl napsán už v 50. letech jako beletrizovaný popis autorových vlastních zážitků. Začíná v Mexico City, kde se Lee potuluje od baru k baru ve slušivém kloboučku, v plátěném obleku a s pistolí za opaskem.

Když ochutnává tequilu, vyměňuje si drby se svými americkými kolegy, včetně spisovatele s pivním břichem, kterého hraje Jason Schwartzman. Také se dívá na každého muže, který by byl ochoten se k němu připojit v jeho hotelovém pokoji. Jedním z potenciálních kandidátů je Gene (Drew Starkey), svěží, ohromně pohledný fotograf. Lee je jím uchvácen od chvíle, kdy si všimne tohoto mladého Adonise, a skutečnost, že nedokáže říct, zda je Gene gay, nebo ne, jen přidává neznámému mladíkovi na přitažlivosti.

Craig je dojemně zranitelný jako frustrovaný muž středního věku, protože dobře ví, že už není tím mužem, jakým kdysi byl, ale přesto má stále záblesky svého starého šarmu.

Herec se divákům představuje zbavený veškeré sebedůvěry, které měl James Bond na rozdávání, a skromně nám připomíná, jak výjimečný a talentovaný herec je. Část v Mexico City, označená jako kapitola jedna, zabírá pouze první třetinu filmu Queer. Ve druhé kapitole se Lee a Gene vydají na výlet do Jižní Ameriky, kde se Lee promění v třesoucí se trosku po odvykání heroinu. Kapitola třetí představí dvojici, jak si prožívá cestu ekvádorskou džunglí při hledání rostliny, která by jim mohla poskytnout telepatické schopnosti. Toto pátrání je zavede k podivnému botanikovi (Lesley Manville) a celý film se mění spíše v horor.

Zdroje článku: