Novinka Alien: Romulus by mohl být důstojným přírůstkem do rodiny Vetřelců

Novinka Alien: Romulus by mohl být důstojným přírůstkem do rodiny Vetřelců
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natáčení filmu bylo obestřeno tajemstvím a ani teď, když se blíží premiéra, se toho ještě moc neví. Všichni nadšenci, kterým vesmírní vetřelci slintající kyselinu nedali spát, se těší, že se opět vrátí do toho podivně studeného světa mimozemských tvorů, kteří lidskou rasu úspěšně překonávají.

Dobrým znamením je i skutečnost, že Hulu/Disney+ odstoupili od původního záměru dát film hned na stream a jdou s filmem do kin, protože očekávají divácký zájem. Premiéra bude už 15. srpna a je vcelku pravděpodobné, že během podzimu se snímek objeví na streamovací platformě.

Režisérem je Fede Álvarez, který si udělal dobré jméno hororem Smrt ve tmě. Jde už v pořadí o sedmý film, který zpracovává toto téma. Všechny filmy však nebyly diváky kladně  oceněny.

Fede Álvarez se z části podílí na filmu i jako scenárista a děj by měl být odpojený od Ripleyové a také od dvou prequelů Ridleyho Scotta. Dějově by měl být nový film zasazený do doby mezi prvním a druhým filmem. Děj je držený pod pokličkou a jediné, co tvůrci uvedli, že půjde o příběh skupiny mladých lidí ve vzdáleném vesmíru, kteří musí čelit té nejděsivější formě života, která se kdy ve vesmíru objevila. Od režiséra se očekává, že věrný svému stylu zmasakruje skupinu mladých cestovatelů a možná někdo přežije.

Mezi filmem z roku 1979 a z roku 1986 uplynulo dost času, aby se mohlo ve vesmíru odehrát další drama. Pro ty, kteří to nevědí: Uplynulo 57 let zatímco jediná přeživší z USCSS Nostromo, Ellen Ripleyová, se vznášela v hlubokém vesmíru, než se dostala zpět na planetu Zemi.

Álvarez údajně přišel s nápadem na svůj film „Alien“ před mnoha lety a mluvil o tom i s Ridley Scottem, ale až v roce 2021 Scott zavolal tvůrci hororu a formálně mu navrhl začít pracovat na novém vesmírném dobrodružství.  Netrvalo dlouho a 20th Century Studios se rozhodlo pokročit s novým projektem. Podle šéfa 20th Century Studios Steva Asbella je Álvarezův nápad opravdu dobrý příběh se spoustou postav, které diváci ještě neviděli. Říká se, že postavy v napínavém příběhu jsou mladí vesmírní zloději, kteří při loupeži narazí na vesmírného tvora, kterého už diváci znají.

Na výrobě filmu se podílel tým, který pracoval na druhém filmu Vetřelci v režii Jamese Camerona. Tito lidé jsou podepsaní pod speciálními efekty s vesmírnými vetřelci, se kterými jsou spojovaní přes 45 let.

Původní sci-fi horor Ridleyho Scotta z roku 1979 skončil tím, že Ellen Ripleyová, bezchybně ztvárněná Sigourney Weaverovou, vymrštila nebezpečného mimozemšťana ze svého únikového modulu a uvedla se do kryogenního spánku na dlouhou cestu zpět do lidské civilizace. O sedm let později se James Cameron chopil příběhu s Vetřelci, který ukázal Ripleyovou doprovázet vojenskou misi, aby prozkoumala potenciální útok mimozemských tvorů na vzdálenou vesmírnou kolonii. Jako jediná z posádky věděla, čemu musí čelit.

Americký magazín ShortList, který viděl některé scény z nového filmu, diváky varuje, že se musí připravit na velkou porci strachu. Zásadní rozdíl mezi prvními filmy a tímto posledním by měl být v tom, že tady k sobě hlavní hrdinové mají velmi přátelský vztah a starají se o sebe, což v prvních filmech nebylo a postavy vůči sobě často vystupovaly nepřátelsky.

Álvarez chtěl, aby byl Alien: Romulus co nejreálnější. Měl by být také poctou prvnímu filmu Vetřelec z roku 1979.

Pár perliček k prvnímu filmu

Pro komoru plnou vajec uvnitř sestřelené kosmické lodi bylo vyrobeno neuvěřitelných 130 mimozemských vajec. Vnitřek vajec se skládal z dobytčích srdcí a žaludků. Ocas facehuggera (druhé vývojové stádium vetřelce) bylo ovčí střevo a embryonální pohyby facehuggera, než vybuchl z vajíčka, vytvořil sám Ridley Scott pomocí svých rukou v gumových rukavicích. Mrtvý facehugger, kterého Ash pitvá, byl vyroben z čerstvých měkkýšů, čtyř ústřic a ovčí ledviny.

Obličejová část hlavy mimozemšťana je vyrobena z odlitku skutečné lidské lebky, která slinta želé. Celkem byli vyrobeni tři mimozemšťané: model mimozemšťana, oblek pro nigerijského herce Bolajiho Badeja a další oblek pro jeho kaskadéra. Scott Badeja obsadil poté, co ho jeden z členů produkčního štábu potkal v baru.

Bolaj musel stát na place celý den, protože jeho kostým nebyl postaven tak, aby mu umožňoval sedět. Byl zkonstruován speciální závěs, který ho zvedl, aby si mohl odpočinout.

Tady Bolaj trénuje mimozemské pohyby.

Aby filmaři vyděsili kocoura Jonesyho, kterého hrály celkem čtyři téměř identické kočky, měli filmaři ukrytého německého ovčáka. Když to bylo nutné, kočkám ho ukázali.

Na začátku natáčení měla Sigourney Weaverové alergickou reakci a filmaři si mysleli, že špatně reaguje na kočku, což představovalo problém. Nakonec se ukázalo, že její kůže nesnáší glycerin, kterým jí maskéři vytvářeli pot na kůži.

Ripleyová byla původně napsána jako mužská postava, dokud jeden z producentů nenavrhl, že by mohli změnit všechna pravidla sci-fi filmů tím, že ze svého hrdiny udělají ženu.

Zdroje článku: