Není M*A*S*H jako M*A*S*H. Film z roku 1970 působí trochu zmateně a chybí zde oblíbené osazenstvo polní nemocnice

Není M*A*S*H jako M*A*S*H. Film z roku 1970 působí trochu zmateně a chybí zde oblíbené osazenstvo polní nemocnice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mnoho vytrvalých diváků seriálu M*A*S*H možná na film nenarazilo a je třeba uvést, že srovnání filmu a seriálu není na místě. Film by prohrál na plné čáře. Ale už jen ze zvědavosti a kvůli doplnění si rozhledu se určitě vyplatí si téměř dvouhodinový sled scének Roberta Altmana zhlédnout.

Doktor Benjamin Franklin Pierce alias Hawkeye (Donald Sutherland) je s kolegou Augustem Bedfordem Forrestem zvaným Duke (Tom Skerritt) převelen do mobilní armádní chirurgické nemocnice MASH 4077. Nemají vůbec vojenskou morálku, neuznávají armádu a rádi si dělají legraci ze života, což se jim bude hodit stejně jako příležitostná záliba v alkoholu. Rozhodně se nebrání udržování dobrých vztahů s nižším personálem polní nemocnice.

Ani jejich velící plukovník MUDr. Henry Braymore Blake (Roger Bowen), ani úředník jednotky, desátník Walter Eugen O´Reilly zvaný Radar (Gary Burghoff), si s nimi nevědí rady.

Přidá se k nim ještě Piercův kamarád, doktor John Francis Xavier McIntyre zvaný Trapper (Elliot Gould). Pak se jim podaří dostat do blázince jejich úhlavního nepřítele, doktora Franka D. Mariona Burnse zvaného Kunní ksicht. Stihnou pozlobit vrchní sestru Margaret O´Hulihanovou, několik dalších sester i duchovní autoritu – kněze jednotky Johna Francise Patrika Mulcahyho (Rene Auberjonois).

Ještě než Hawkeye a Duke odjedou domů, stihnou spolu s Trapperem naaranžovat fingovanou sebevraždu táborového zubaře, pokusí se dostat korejského chlapce Ho Johna (Kim Atwood) z armády, odoperují kongresmanova syna a přitom proberou nějaké ty záležitosti ke golfu.

Předlohu filmu napsal americký lékař Dr. Richard Hornberger pod pseudonymem Richard Hooker a v knize popisoval své zkušenosti z války v Koreji. Práva na zfilmování knihy Dr. Hornbergera stála společnost Twentieth Century Fox zhruba 100 tisíc dolarů. Scénáře se ujal Ring Lardner jr., který se v minulosti dokonce objevil na černé listině a měl všechny důvody být proti vládě a státnímu zřízení obecně. Tím trampoty neskončily. Scénář odmítlo patnáct režisérů (paradoxní je, že film byl později oceněn Oscarem právě za nejlepší scénář), než ho přijal Robert Altman.

Celý scénář svým charakteristickým způsobem normální rozmluvy herců od základu překopal a natočil film za skutečně nízký rozpočet 25 tisíc dolarů. Jako pahorky Jižní Koreje posloužily kopečky jižní Kalifornie. Film byl uveden do kin v rekordním čase, a to do 2 let od vydání knihy (byla to navíc doba boje proti válce ve Vietnamu). Diváci ideu i humor ocenili. Film vidělo zhruba 14 milionů lidí a vydělal mateřské společnosti 36 milionů dolarů!

Film byl ve své době označený za nejlepší komedii všech dob. Na svém kontě má několik ocenění: Oscara za nejlepší scénář (celkově byl na Oscara nominován 5x), Cenu Britské akademie, Zlatý glóbus za nejlepší film/muzikál/komedii a Zlatou palmu z festivalu v Cannes. Národní sdružení filmových kritiků ho označilo jako nejlepší film.

Jedinými herci, kteří přešli z filmu i do pozdějšího seriálu, byli Gary Burghoff (Radar) a G. Wood (generál Hammond).

Na obrazovkách už 7. září večer na ČT2.

Zdroje článku: