Nenechte se rušit: Skvělá Jana Hlaváčová, geniální Josef Kemr a kutil Petr Nárožný v necelé hodince zábavy

Nenechte se rušit: Skvělá Jana Hlaváčová, geniální Josef Kemr a kutil Petr Nárožný v necelé hodince zábavy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Malé televizní komedie byly vítaným zpestřením televizního vysílání z dob minulých. Někdy byla tato humorná třičtvrtěhodinka tím nejlepším, co televizní vysílání za celý den nabízelo.

Asi nejznámější z této kategorie byla malá televizní komedie Bohouš, ale Československá televize jich měla v zásobě nepřeberné množství. Většinou stačil dobrý nápad, jednoduché kulisy a hrstka herců.

Josef Kemr
Josef Kemr | Zdroj: Vlasta Gronská / © Česká televize

Tentokrát si můžete užít zábavnou chvilku s dílkem režiséra Hynka Bočana, který spolu s Jiřím Justem napsal i scénář. V komedii z roku 1980 se řeší hlavně vztahy. Jde o ty v manželství a také ty sousedské. A za vším je rozsáhlá oprava stoupaček v bytovém domě.

Výraznou dvojici představují se svým osobitým humorem Petr Nárožný a Jana Hlaváčová, kterou zase tak často v komediálních dílech nevidíme, i když jako „Tonička z Básníků“ opakovaně dokázala diváky přesvědčit, že humor jí není cizí. Jako manželé Kvasilovi předvedou, že jejich manželství bez hádek rozhodně není. Na první pohled je jasné, že vzájemná tolerance v jejich vztahu není na prvním místě.

Zaběhlou manželskou rutinu Kvasilů naruší soused, pan Pekárek, kterého bravurně ztvárnil Josef Kemr. Pan Pekárek je kvůli práci instalatérů nucený navštěvovat z nouze byt Kvasilů. Tam ovšem se svým citlivým a galantním vystupováním vůbec nezapadá a často se ocitá uprostřed nejostřejších manželských sporů.

Jak se návštěvy opakují, u Kvasilů se začíná něco měnit a manželé se postupně nechávají ovlivnit Pekárkovým klidem a nadhledem, se kterým bývalý profesor přistupuje k životu.

Dochází k velkým změnám a zprvu obtěžující návštěvy souseda začínají být pro manžele uklidňujícím prvkem jejich domácnosti. Pekárkův duševní klid je trochu nakažlivý.

Kvasil se nejen rád hádá, ale je také vášnivým kutilem (hlavně s pájkou) a k jeho největším vychytávkám patří reproduktor v koupelně. Ten začne vyhrávat pokaždé, když se otevřou dveře do koupelny. To by mohlo být i zábavné, kdyby diváci nemuseli asi dvacetkrát vyslechnout při otevření dveří jedinou píseň „Líbám, ženy, vás tak rád“.

Za pozornost stojí i parta socialistických řemeslníků s podivuhodně nízkou pracovní produktivitou a neomaleným chováním. Rolí se ujali Bohuslav Čáp, Václav Vydra a Martin Velda.

Toto malé okénko do socialistického soužití v té nejčistější podobě si můžete užít 25. června odpoledne na ČT1.

Zdroje článku: