Kvíz: Nejslavnější filmy pro pamětníky: Některé jsou staré více než 85 let

Kvíz: Nejslavnější filmy pro pamětníky: Některé jsou staré více než 85 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V době mládí našich rodičů i prarodičů existovalo velké množství filmů, které se starali o jejich zábavu. A buďme k sobě upřímní, v dřívějších dobách měli lidé mnohem více starostí než dnes.

Mezi jedničky z řad herců se řadil Vlasta Burian

Mezi nejoblíbenější herce, který hraje ve filmech pro pamětníky, patří bezpochyby Vlasta Burian. Proslavil se především svým originálním stylem humoru a také scénář poupravoval přímo na place tak, aby vyhovoval jeho touze zazářit. A opravdu se mu to dařilo. Zdá se, že bez jeho kreativních úprav by to nebylo ono.

Zahrál si například ve filmu Přednosta stanice, kde ztvárňuje přímo přednostu. Tento filmový kousek proto patří k těm nejlepším, ve kterých ztvárnil postavu a díky kterým se dostal do širšího povědomí veřejnosti.

Avšak nejednalo se o jeho jediný film. Zahrál si také ve filmu U pokladny stál, kde navíc silně improvizoval a zlepšoval tak děj.

Nejen Vlasta Burian, ale všichni herci, kteří s ním spolupracovali, sršeli vtipem. Připomeňme si konkrétně ve filmu Přednosta stanice určitou scénku, která je celkem vtipná:

Generální inspektor:

No dovolte! Vy nevíte, s kým mluvíte.

Ťopka: „No schválně, jestli mě to překvapí.”

Generální inspektor: „Já jsem Kokrhel!”

Ťopka: (směje se) „Vás nosila moje babička na hlavě!”

Všechny filmy pro pamětníky jsou plné humoru

Ovšem nesmíme se soustředit jen na filmy Vlasty Buriana. Například parodie na westerny, Limonádový Joe aneb Koňská opera, využívá kromě humoru i chytlavých písní. Hlavní postava bojuje proti zlu a, jak z jejího pojmenování vyplývá, má zvyk pít pouze limonádu a nic jiného.

A nesmíme zapomenout ani na ty filmové skvosty, kde hlavní postavu ztvárňovaly ženy. I ty jsou nesmírně povedené, pro mnohé z nás dokonce ještě povedenější než filmy výše zmiňované. Například Hotel Modrá Hvězda, který vyšel ještě za války, přesněji roku 1941, si získal své věrné publikum četnými romantickými scénkami, nečekanými zvraty a komediálním příběhem. Jde vlastně o to, že dívka zdědí hotel, který však je plný dluhů, což se dozvídá jen o malou chvilku později, když uvedenou budovu spatří. Avšak pustí se do díla a opravuje.

Nečekané zápletky

O dva roky dříve však vyšel opravdu zajímavý komediální film, který se točí kolem advokáta, který se zamiluje do dívky. Dá se říci, že je to láska na první pohled. Je tu však jeden problém – ta dívka je v obraze. Film se jmenuje Dívka v modrém, a pokud jste ho ještě neviděli a rádi se zasmějete u romantické komedie s velmi povedeným příběhem, tento film je pro vás ten pravý.

Jan Werich je také králem komedií, ovšem ten se rozhodl vzít roli ve filmu odvážnějším, takovým, který kombinuje komedii s pohádkou. Pohádka Císařův pekař a pekařův císař byla oblíbená i u všech dospělých již v roce 1951, protože byla velmi vtipná. Jan Werich v této pohádce ztvárnil jak pekaře, tak císaře.

A četné zábavné situace můžeme najít i ve filmu Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář. Tento film vyšel na konci padesátých let minulého století. Jedná se vlastně o parodii na melodramatické filmy. Je to opravdové umělecké dílo, neboť chytře a vtipně kritizuje tehdejší filmovou produkci.

Řadíte se mezi opravdové znalce filmů pro pamětníky? Nyní máte skvělou šanci si dokázat, jak hodně toho o těchto starých filmech víte. Udělejte si náš kvíz, který je speciálně zaměřen na hádání filmů podle postav, které se v něm objevují. Může jít o hlavní postavy, ale také o ty vedlejší, které však ve filmu ztvárnily pro děj velmi důležitou roli.

Filmy pro pamětníky jsou vskutku výjimečné, a sice v tom, že ani po tolika letech se na ně nezapomnělo. Ba naopak, zdá se, že čím jsou starší, tím jsou populárnější. Je to tím, že příběh není přemrštěný speciálními efekty, i tím, že vidíme velkou píli u herců, kteří v těchto filmech hráli.

Skvělým příkladem toho, že dobrý film nevyžaduje velké množství herců ani velké výdaje, je například film Bohouš. Pamatujete si na něj? Je legendární. Hlavně výrazy pana Menšíka, který je narvaný k prasknutí, když se snaží vyhrát sázku s majitelem budovy, kde chce strávit svou dovolenou, ale musí toho sníst více než majitelův pes Bohouš, je k nezaplacení. Díky své vynalézavosti ale nakonec vyhraje a film má vtipný i konec.

V tomto článku a kvízu jsme zmínili jen některé z úžasných filmů, které se natáčely za dob komunismu, či dokonce ještě před ním. Scénáristé, režiséři a další lidé pracující u filmu měli četná omezení, jak mají filmy vypadat, ale i tak se jim povedlo vytvořit něco úžasného. Něco, co sloužilo jako jeden ze zdrojů lidské spokojenosti. A naštěstí není nic divného na tom, pouštět si tyto filmy znovu a znovu. Není to jen odkaz na dřívější módu a životní styl, je to skutečné umělecké dílo.

Zdroje článku: