Nedotknutelní (Neúplatní): Gangsterská klasika Briana De Palmy si pohrává se skutečným příběhem pádu Al Caponeho

Nedotknutelní (Neúplatní): Gangsterská klasika Briana De Palmy si pohrává se skutečným příběhem pádu Al Caponeho
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zvučné jméno skutečného mafiána, temné období prohibice, nedotknutelný policejní tým a obsazení hvězd jako Kevin Costner, Robert De Niro a Sean Connery. To vše ve spojení s oceňovaným režisérem Brianem De Palmou naznačovalo, že se bude na co dívat.

Film z roku 1987 čerpá inspiraci ze života reálné postavy Al Caponeho, kterého si zahrál Robert De Niro, herec, který se pro mafiánské příběhy narodil.

Ve filmu slavného mafiánského bosse pronásleduje skupina agentů amerického úřadu pro prohibici s přezdívkou Nedotknutelní. Skupinu v čele s Eliotem Nessem, kterého hraje Kevin Costner, tvoří také Jim Malone (Sean Connery), George Stone (Andy Garcia) a Oscar Wallace (Charles Martin Smith).

Scénář, který napsal David Mamet, vychází z monografie Nesse a Oscara Fraleyových. Ness zemřel v květnu 1957, těsně před vydáním knihy. Jeho posmrtná sláva po uvedení filmu vyletěla do nových výšin.

Skutečné události příběhu

Prohibice trvala ve spojených státech od roku 1920 do roku 1933. Zákaz alkoholu měl bohužel jeden neplánovaný dopad. Organizovaný zločin našel jednoduchý způsob, jak zbohatnout. Právě Al Capone a jeho lidé v tom období prakticky ovládali Chicago. Situace dospěla tak daleko, že se v novinách objevil i titulek hlásající, že by se Al Capone měl prohlásit za starostu, protože město stejně řídí.

V roce 1919 prošel 18. dodatek americké ústavy, který zakázal výrobu, prodej a distribuci lihovin. Později vyšly zákony, které měly stanovit nástroje, kterými bude zákaz prosazovaný. Legislativa také zřídila prohibiční jednotku, která byla obsazená agenty, kteří nemuseli skládat žádné zkoušky odbornosti, a to dalo možnost politikům, aby si do jednotky dosadili své kumpány. To samozřejmě vedlo k nezvladatelné korupci. S tím se také zvýšilo množství násilných trestných činů. To vedlo k tomu, že se prohibiční jednotka přesunula z ministerstva financí pod ministerstvo spravedlnosti.

V Chicagu bylo hlavním cílem vypořádat se s Al Caponem. Do jednotky byli najímáni mladí muži, u kterých byla větší pravděpodobnost, že budou oddaní a neúplatní. Jedním z mužů byl Eliot Ness, který byl v pouhých 26 letech jmenovaný novým šéfem vyšetřovací chicagské kanceláře. Pro množství pravomocí se skupině začalo říkat „Nedotknutelní“.

Skupinu Nedotknutelných tvořilo 10 až 15 mužů. Poslední z Nessových mužů Albert Wolff zemřel v roce 1998 ve věku 95 let. Jeho nekrolog zmínil, že se nenarodil proto, aby se prodával, a že do práce nechodil proto, že musel, ale že chtěl. Na své kolegy byl hrdý.

Právě Wolff v pozdějších letech pracoval jako technický poradce na De Palmově filmu a Costnera učil správně držet zbraň.

Film byl samozřejmě natočený tak, aby se líbil divákům. Jak je všeobecné známo, Al Capone nakonec doplatil na špatné placení daní a nedostali ho ostřílení agenti, ale daňoví úředníci. Jenže koho by bavil film o daních.

Ness byl však i tak výjimečným agentem, který zavedl do vyšetřování mnoho moderních postupů. Nelze mu upřít ani to, že dokázal mafiánům překazit nejednu akci. Možná by se mu nakonec podařilo i mazané mafiány dostat do vězení za porušení zákonů vztahujících se k prohibici a za množství zločinů, které spáchali. Jen by to asi bylo náročné a bylo by prolito mnoho krve.

List Post uvedl, že Ness a jeho muži pracovali půl roku na tom, že objevovali ukryté výrobny a sklady alkoholu. V síti uvízlo na 5000 lidí, kteří byli zapojeni v pašování alkoholu.

Johnson, americký prokurátor, byl velkým obdivovatelem výsledků Nedotknutelných, nakonec se však rozhodl pro jistější postup. Al Capone musel za mříže a Johnson věděl, že o jeho vině budou rozhodovat i lidé, kteří se rádi napijí. Jenže právě tito lidé svorně nenáviděli ty, kdo podvádí na daních. A tak místo toho, aby se Al Capone zodpovídal z pašování alkoholu, musel vysvětlovat daňové úniky. Porota ho odsoudila ve všech bodech obžaloby a soudce ho poslal na 11 let do vězení.

Al Capone strávil většinu svého trestu v Alcatrazu. Čekal ho však mnohem horší trest než život za mřížemi. Trpěl syfilidou a mentálním úpadkem. Pro svůj zdravotní stav si ani trest neodseděl celý a byl propuštěn. Zemřel v roce 1947.

Několik let po skončení prohibice Ness působil u policie v Clevelandu a zapsal se jako inovátor v moderní policejní práci. V roce 1947 neúspěšně kandidoval na starostu. Zemřel o deset let později ve věku 54 let.

Životopisec Douglas Perry o něm napsal, že byl velkým zastáncem používání vědeckých postupů u policie a věnoval se tomu mnohem dříve, než vznikly laboratoře FBI.

Film Nedotknutelní uvede v podzimním vysílání TV Prima a už teď si ho můžete připomenout na SkyShowtime.

Zdroje článku: