Návratem do krajiny dětství završil Jaroslav Soukup svou kariéru, kterou odstartovaly trháky jako Vítr v kapse a Láska z pasáže

Návratem do krajiny dětství završil Jaroslav Soukup svou kariéru, kterou odstartovaly trháky jako Vítr v kapse a Láska z pasáže
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaroslav Soukup chtěl sice původně točit umělecké filmy s hloubkou, ale nikdo na ně do kina nechodil. Tak zkusil něco pro mladé a nestačil se divit. Nicméně celoživotní práci nakonec zastínil fenomenální úspěch seriálu Kriminálka Modrava.

Nebylo to však poprvé, co režisér našel na Šumavě inspiraci. Jako začínající režisér zde natáčel zapomenutý příběh o pohraničnících Boty plné vody podle knihy Rudolfa Kalčíka. Ke stejnému autorovi se vrátil o tři roky později, když na Tachovsku natáčel Drsnou krajinu. Jak brzy zjistil, nebylo jednoduché získat možnost pracovat, když nechtěl natáčet filmy o kolektivizaci v zemědělství. Najít námět, který by politicky prošel a zároveň byl zábavný, byl téměř nadlidský úkol.

Film Drsná planina měl úspěch, a tak měl více příležitostí. Vrhl se na umělecké filmy, jenže kina byla prázdná. Nakonec tedy zvítězila touha točit pro lidi. Tvorba pro mladé byla dobrou možností, jak se vyhnout budovatelským tématům a nemít problémy s cenzurou.

Film Vítr v kapse byl prvním projektem, který zacílil na mladou generaci. A do kina přišlo 1,5 milionu lidí. Láska z pasáže přilákala do kinosálů ještě o půl milionu diváků více. Málokdo ví, že inspiraci pro Vítr v kapse našel Soukup ve vlastním mládí, když po maturitě, než šel na vojnu, pracoval v plzeňské Škodovce. A možná proto, že šlo o skutečný příběh, oslovil tolik mladých lidí. O obsazení Lukáše Vaculíka měl jasno, když ho viděl ve filmu Láska mezi kapkami deště. Sagvan Tofi si pro roli prošel konkurzem.

Když Soukup viděl, jak skvěle dvojice před kamerou funguje, využil toho a vznikly filmy Kamarád do deště 1 a 2.

Jaroslav Soukup vidí úspěch svých filmů také v tom, že se při obsazování rolí nespoléhá na agentury a své herce si vybírá vždy sám. Ví přesně, koho hledá, protože si hledá sám náměty a píše si i scénáře. Obsazování herců je sice zdlouhavé, ale podle režiséra se to vyplatí. Třeba herce do seriálu Policie Modrava obsazoval dva měsíce, protože chtěl neokoukané tváře a není vždy snadné najít vhodného herce, který by měl také čas na seriálové natáčení. Kvůli zajímavým tvářím rád obsazuje slovenské herce a na Soňu Norisovou nedá dopustit.

Bohužel kvůli věku už odmítl nabídku TV Nova, aby natočil ještě další osmidílnou sérii. Nic však není ztraceno – kdyby dostal nápad třeba na třídílnou minisérii, klidně by se na Šumavu pracovně vrátil. Je to trochu srdcová záležitost, protože jde o lokalitu, kam jezdil už jako dítě a má tam teď chalupu.

Soňa Norisová, Jaroslav Satoranský
Soňa Norisová, Jaroslav Satoranský | Zdroj: TV Nova

Policie Modrava nepřestává diváky bavit a i reprízy umí přilákat k obrazovkám nejvíce diváků. Přitom seriál málem nevznikl. Pilotní díl měl velký úspěch a Nova si hned zadala napsat scénář a natočit dalších 15 epizod. Jaroslav Soukup tak skoro dva roky s Mirkem Vaicem seděli nad scénářem. Když pracoval nad předposledním díle, z Novy mu zavolali, že na natáčení nejsou peníze. Nechal se přemluvit, aby dopsal poslední epizodu, ale nikdo nevěděl, kdy a jestli vůbec budou peníze na realizaci.

Teprve po dvou letech se z Novy ozvali, že přišel čas začít natáčet. Režisér se nechal chvíli přemlouvat, ale nakonec vše klaplo a vznikl asi jeden z nejoblíbenějších seriálů, které TV Nova kdy divákům nadělila.

Seriál Policie Modrava je právě ve vysílání TV Nova, film Vítr v kapse uvede TV Nova 13.10. 2024 odpoledne.

Zdroje článku:
  • Téma Roč. 6, 2021, Helen Cejpová,
  • Autorský text