Návrat do míst, kde se proháněli dinosauři v roce 1993

Návrat do míst, kde se proháněli dinosauři v roce 1993
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
U nás v Čechách jsme si první velké dobrodružství s vyhynulými tvory z dávnověku užili už ve filmu Cesta do pravěku, který natočil v roce 1953 Karel Zeman, jenž nás ohromil mistrovskými triky, které v té době byly naprostým fenoménem. Doba však pokročila a divák už chce víc.

Některé filmy si museli na své natočení počkat, než se vlastně přijde na to, jak je natočit. Jurský park Stevena Spielberga je jedním z nich. Konečně technika umožnila režisérovi, který se už v roce 1975 trápil s tím, jak udělat megažraloka do filmu Čelisti nebo roztomilého ufounka do filmu E.T. – Mimozemšťan v roce 1982, natočit vysněný příběh. A tak svět ohromilo dobrodružství slavného paleontologa a jeho přítelkyně, kteří se vydali na odlehlý liduprázdný ostrov, kde se proháněli druhohorní dinosauři, jejíchž DNA se podařilo vědcům obnovit. Jenže existuje důvod, proč lidé a dinosauři žili na Zemi 65 milionů let od sebe…

Vedlejší efekt filmu

Po uvedení filmu a dalších pokračování svět zaplavila doslova mánie „Jurských parků“ a zábavná centra pro děti se udržela do dnešních dnů.

Skutečné destinace natáčení

Sam Neill, Laura Dern, Ariana Richards, Joseph Mazzello
Sam Neill, Laura Dern, Ariana Richards, Joseph Mazzello | Zdroj: FTV Prima / Universal Pictures

Jurský park našel většinu svých lokací na Kauai, nejmenším a nejkrásnějším ze čtyř hlavních havajských ostrovů, a to i přes nejlepší úsilí hurikánu Iniki, který srovnal kulisy se zemí.

Kromě interiérů a mnoha nočních scén, které se natáčely na zvukových scénách v Universal Studios v severním Hollywoodu, je jedinou pevninskou lokací v USA Red Rock Canyon poblíž Ridgecrest, kde se natáčely scény z vykopáve . Právě tam jsou paleontologové Alan Grant (Sam Neill ) a Ellie Sattler (Laura Dern) a na tomto místě padne příslib štědrých finančních prostředků na návštěvu navrhovaného parku Johna Hammonda (Richard Attenborough). Red Rock Canyon je v kalifornské Mohavské poušti, která je přístupná pouze vozidlům s pohonem všech čtyř kol. Můžete zde najít některé velkolepé scenérie, ale nejsou zde žádné fosilie dinosaurů.

Scéna, kdy se jeden ze zaměstnanců parku stal obětí neviditelného predátora naloženého do kontejneru, byla natočen v Limahuli Garden, na severním pobřeží Kauai. Od roku 1976 je zahrada jedním z objektů Národní tropické botanické zahrady a je otevřena pro prohlídky.

Samotné nábřeží v Kapaa na Kuhio Highway se proměnilo ve venkovní kavárnu v „San Jose, Costa Rica“, kde hrabivý Dennis Nedry (Wayne Knight ) dostává zaplaceno za pašování embryí dinosaurů v plechovce od krému na holení.

První pohledy na „Isla Nublar“ z vrtulníku jsou zelené svahy Kauai 's Na Pali Coast, na západ od lokality Limahuli Garden na severním pobřeží. Do nitra strmých údolí se autem nedá dostat, ale je možnost použít stezku pro pěší nebo výlet vrtulníkem. Nepřístupné útesy Na Pali už posloužili filmařům v roce 1976, když zde točili záběry pro film King Kong. Přilétající vědci vidí ve filmu údolí Hanapepe na jihu ostrova. Přistávací plocha pro vrtulník byla u vodopádů Manawaiopuna Falls.

Většině turistů prahnoucích po filmových místech se nepodaří najít místo, kde byla vztyčená obrovská vstupní brána Jurského parku. Jde o těžce dostupné místo u úpatí hory Wai’ale’ale v centru ostrova Kauai. Přestože byla brána po natáčení odstraněna, po obou stranách cesty stále zůstávají dva vysoké sloupy.

Filmaři zavítali s kamerou i na ostrov Oahu, nejlidnatější a nejrozvinutější z ostrovů. Na filmaře jsou tam zvyklí, natáčela se tam v roce 1989 Godzilla a také krásné scenérie využili tvůrci seriálu Lost.

Spielberg si pro většinu scén vybral Kauai proto, že už ostrov znal. V roce 1980 tam natáčel úvodní scénu do filmu Dobyvatelé ztracené archy. Natáčení nebylo úplně snadné, protože jen 10 % ostrova je přístupné autem.

První ze série dobrodružných filmů uvádí TV Prima 23.6. večer.

Zdroje článku: