Národní házená: Partu sportovců ozdobí Sára Rychlíková, Linda Rybová nebo Jitka Schneiderová

Národní házená: Partu sportovců ozdobí Sára Rychlíková, Linda Rybová nebo Jitka Schneiderová
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát zůstal Michal Suchánek pouze v roli scénáristy a jednu roli si napsal i pro sebe. Režie se ujal Vladimír Skórka. Komediální seriál Národní házená pošimrá sportovního ducha českých diváků. Suchánek si asi řekl, že když fungoval Okresní přebor, diváci si oblíbí i Národní házenou.

Seriálu se nedá upřít zajímavé herecké obsazení. Role na míru dostali Václav Neužil, Jiří Langmajer, Martin Pechlát. Petr Vršek, Jakub Špalek, Filip Kaňkovský a kromě zmíněných hereček také Berenika Suchánková, Veronika Žilková, Jitka Sedláčková nebo Hana Igonda Ševčíková. Většina herců roli přijala hlavně proto, že je pod scénářem podepsaný Michal Suchánek.

 Rodinu si člověk nevybírá, strasti života často neovlivní. Jediné, co si vybrat můžeme a co nás život rozhodně vylepšuje, jsou dobří přátelé. A to je přesně případ hrdinů Národní házené. V životě se jim až tragikomicky nedaří, ale mají sebe navzájem, kamarádství. A to je pro nás diváky zdrojem skvělého humoru i dojetí,

 říká k příběhu Národní házené kreativní producentka TV Nova Lenka Szántó.

O seriálu

Děj komediálního seriálu sleduje skupinku přátel, kteří pomalu začínají přicházet o ambice, mladickou energii i o zdraví. Ve vzpomínkách se upínají ke zlatým časům, kdy v hlubokých devadesátkách jejich tým vyhrál šampionát v národní házené, ve sportovní disciplíně, která je upravenou, českou verzí tradiční házené. Národní házenou mnozí – a zejména pak hrdinové nového seriálu – považují za jeden z největších přínosů Česka, resp. Československa světu, hned vedle Antonína Dvořáka a pivního ležáku.

Jejich poklidné maloměstské dřímání najednou naruší pozvánka na Světový šampionát veteránů národní házené na Slovensku. Naše odkvétající hvězdy si tedy musí dát pauzu od každodenní rutiny a začít se trošku pohybovat. Čas na gauči vystřídá trénink a snaha se aspoň zčásti vrátit do formy, která kdysi mohla konkurovat aspoň průměrné hospodské partě. S heslem „Míč v ruce, národka v srdci!“ a hlavně s věrným přátelstvím se parta vydává na nelehkou cestu vstříc dalšímu sportovnímu dobrodružství. Pro veterány, kteří posledních dvacet let nesáhli na míč, je to výzva, kterou není snadné přijmout.

 Je to příběh party kamarádů, kteří mají své rodiny, své životy, své průšvihy, ale spojuje je láska ke sportu, který hrávali a měli pocit, že se kolem něj točí svět. Ve skutečnosti se kolem něj, možná kdysi, točilo jen jejich město,

říká představitel role Horsta Janatky a autor scénáře Michal Suchánek.

 Už při psaní scénáře jsem přemýšlel o konkrétních hercích. Vlastně i sobě jsem roli psal na tělo a napsal jsem si ji co možná nejpohodlněji. On má přezdívku Jistič, protože mu často bouchnou pojistky a z banálních důvodů se začne rozčilovat, ale za chvilku je zase hodnej a slušnej chlap,

dodává.

Rozhovory

Martin Pechlát jako Hugo

Martin Pechlát
Martin Pechlát | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Čím vás scénář seriálu oslovil?

Humorem, jednoznačně! Vždy jsem moc moc rád, když si můžu zahrát v nějaké komedii, a po přečtení scénáře mi bylo jasné, že tady se mi to naplní měrou vrchovatou.

Můžete nám přiblížit postavu, kterou v seriálu ztvárňujete?

Hugo je takový trochu bloumák, kterému dnešní svět utekl trochu rychle někam, kde tomu už moc nerozumí. Svět sociálních sítí a divnýho, moderního sportu „florbalu” není pro něj.

Jak se vám hrálo po boku Veroniky Žilkové, která v seriálu představuje vaši manželku?

S Veronikou je to radost. Její zápal pro natáčení byl úžasnej.

Co jste věděl o národní házené před natáčením?

Věděl jsem, že národní házená tu někdy byla, ale pokládal jsem ji za vyhynulou... Čím to, že jsme si jako národ vymysleli vlastní sportovní disciplínu, kterou dnes hrajeme v podstatě jen my? Ta doba vzniku novodobých sportů musela být úžasná. Asi nebyla neděle, kdy by někdo nevymyslel nějakou novinku. Naše házená, to je zkrátka něco jinýho, než ten jejich handball! Ta taktika! Na první pohled trochu složitější pravidla, ale když se je všechny naučíte, otevře se vám nový nádherný svět, který přesně odráží naši českou povahu! Ach, národka, to je krása!!!!

Linda Rybová jako Libuna

Linda Rybová
Linda Rybová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Čím vás oslovila postava seriálové manželky Jakuba Špalka?

Byla jsem ráda, že hraju právě s Jakubem Špalkem, protože jsme spolu nikdy nepracovali. Tedy jednou, před sto lety v Šakalích létech, ale já tam jen jeden natáčecí den tančila s jeho sestrou Petrou Špalkovou a Jakuba jsem v podstatě ani nepotkala. V Házené sice hraju jeho ženu, ale když už jsme spolu měli nějaký dialog, tak já furt mluvila a snažila jsem se ho dostat z domova a on trochu trucoval, koukal do dálky a spíš mlčel. On myslel na házenou a já na Halbicha, což je postava, kterou hraje Marek Taclík.

Byla vám postava v něčem blízká? Za co by ji měli mít diváci rádi?

Moje postava se jmenuje Libuna a je to stárnoucí kadeřnice toužící po lásce... To je mi sympatické a myslím, že už pro to jméno by ji diváci mohli mít rádi… Já ji teda ráda mám, Libunu!

Jaká byla spolupráce s kolegy? Užili jste si při natáčení hodně zábavy?

Skoro se všema holkama, co v Házený hrajou, jsme měly jeden karavan. Když pršelo, byly jsme všechny vevnitř. A to byl opravdu velmi intenzivní „holčičí slejvák“. A když jsme točili zapas házený, kde byli snad všichni kluci, měli jsme zázemí v takový malý klubovně, a zrovna probíhaly volby... Bylo to neuvěřitelně dramatický, výsledky vyhlásili na konci natáčení a troufám si říct, že jsme všichni vyhráli!

Jak se vám pracovalo s Michalem Suchánkem?

Na Michala jsem se hrozně těšila, protože od té doby, co jsme spolu přestali točit takovej potrhlej manželskej pár, se mi po něm stejská. Pracovalo se mi s ním stejně dobře, jako když jsme spolu hráli... V podstatě je jedno, jestli je herec, nebo režisér. Vždycky ho poslouchám a reaguju na to, co říká, což funguje vzájemně.

Sára Rychlíková jako Peťule

Sára Rychlíková
Sára Rychlíková | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

V seriálu hrajete přítelkyni Michala Suchánka. Jak jste si užila společné scény?

Michal byl moc milý a příjemný herecký partner. Text je napsán skvěle, takže jsem si především užívala humorných scén a toho, jak je posléze dokáže autenticky zahrát.

Hrajete raději komediální role, nebo ty vážné? Je vám některý z těchto žánrů bližší?

Mám ráda oba žánry, nedokážu říct, jaký je mi bližší. Ale určitě jsou pro mě komediální role těžší. Jakmile vím, že má situace působit vtipně, začnu nad tím přemýšlet (a dost...), což je zásadní chyba. Komedie není lehká… Určitě ne pro mě.

V seriálu hrajete s řadou zkušených hereckých kolegů. Byla práce s některým z nich pro vás obzvlášť inspirativní?

Inspirativní pro mě byl asi každý z nich. Obsazení bylo typově rozmanité. Ve chvílích, kdy jsem na place nebyla já, jsem pozorovala, kdo a jak hraje, jaký má styl a v čem mají své kouzlo. Stále jsem ještě student a „nováček“, takže nasávám…

Na co budete v souvislosti s natáčením nejvíce vzpomínat?

Asi na to, že tam byla opravdu dobrá parta lidí (štáb, herci). Vážím si toho, protože je to v dnešní době ojedinělé.

Seriál je od 8. října na TV Nova.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text