Nadčasový seriál, který si získal srdce několika generací. Otestujte si, jestli není čas Chalupáře zhlédnout znovu

Nadčasový seriál, který si získal srdce několika generací. Otestujte si, jestli není čas Chalupáře zhlédnout znovu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jako každé prázdniny, i letos sází Česká televize na klasiky prověřené časem – nedělní podvečery budou patřit Chalupářům. Odpovězte na otázky v tomto kvízu a zjistěte, zda nastal čas si příhody vyléčeného Pražáka Evžena Humla osvěžit.

Jedenáctidílná minisérie Chalupáři zůstává i po desetiletích od svého vzniku jedním z největších klenotů československé televizní tvorby. V čem spočívá její kouzlo? Svůj podíl na něm jistě má bravurní režie Františka Filipa a hvězdné obsazení (kromě ústřední dvojice Sovák a Kemr si v seriálu zahráli například hvězdy jako Ilja Prachař, Jiřina Bohdalová a Hana Maciuchová). K tak fenomenálnímu úspěchu toho bylo zapotřebí ale mnohem více.

Tak například: čím se Čechům i Češkám zaručeně dostat pod kůži, tedy kromě piva? Přece chalupařením! Zasadit děj do prostředí chataření a vesnického života bylo geniálním tahem, díky němuž se diváci s hlavními či vedlejšími postavami, které jsou navíc i přes své mnohé neduhy veskrze sympatické, snadno ztotožňují. Pro starší ročníky je seriál pořádnou dávkou nostalgie a vrací je do dětství stráveného na chalupě, zatímco pro mladší představuje zábavnou sondu do časů socialismu. O tom navíc seriál pojednává s jemnou nadsázkou a laskavou satirou, které nestárnou.

Čím však Chalupáři skutečně vynikají a co mnohým moderním seriálům zoufale chybí, je poselství, které se za vším tím humorem a bláznivými historkami skrývá: totiž že štěstí lze najít v těch nejprostších věcech a že jeho nejdůležitějším základem jsou pevné vztahy – třeba s tím na nervy lezoucím dědkem, jehož si koupíme spolu s chatou na stáří.

Když máš v chalupě orchestrión...

To si jistě čas od času prozpěvují mnozí z nás, jen ti nejvěrnější fanoušci však zvládnou odpovědět na všechny následující otázky.

A je to! Sypali jste ze sebe správné odpovědi levou zadní, nebo si příští volný teplý večer zpříjemníte pár chalupářskými epizodami? Ke sledování si můžete připravit třeba bramboráky podle receptu Bohouše Císaře – s pálivým indickým kořením.